Méregtelenítés széntablettával? Ez tényleg olyan jó ötlet?

Tavaszi megújulás, ráadásul a húsvét is közeleg - ez az időszak a méregtelenítő-kúrák főszezonja. Ezúttal a széntablettás verziót járjuk körül.

Az aktív szenet valószínűleg mindenki ismeri, már gyerekkoromban is a bizarr kis fekete tablettákkal közeledett anyukám, ha épp hasmenéses betegséggel küzdöttem. Ma viszont már méregtelenítő kúrák részeként is találkozhatunk vele - lássuk, érdemes-e ilyesmibe kezdenünk tavaszi megújulási programunk részeként vagy a húsvéti ünnepek utáni lelkiismeret-furdalásunk csökkentése érdekében!

Carbo activatus

Azaz az aktív szén. Növények elszenesítéséből készítik, porózus, lyukacsos állagú, és ebből fakad orvosi előnye is: nagy felszívóképességének köszönhetően saját tömegénél jóval nagyobb tömegű anyagot tud megkötni - ezt használjuk ki a hasmenéses betegségek esetén. Hatását a bélrendszerben, lokálisan fejti ki, mellékhatása nincs (persze, csak, ha ésszel fogyasztjuk). Használják továbbá akut mérgezések, kábítószer-túladagolás esetén is.

Tökéletes méregtelenítő?

A fenti tulajdonságai miatt kaptak rá a méregtelenítőkúrák fanatikusai is - mondván, hogy a bélrendszerben nagy adszorbeáló képességével megköti a szervezetünkre káros méreganyagokat, csökkenti a puffadást és így sokkal egészségesebbek leszünk. Emellett pozitív hatásai között sorolják fel még a koleszterinszint csökkenését, a szív és az agy működésének javítását, javasolják gyomorbántalmak, emésztési problémák kezelésére, fogfehérítésre, légzési nehézségekre, asztmára, gyulladáscsökkentésre, másnaposság sőt, az alkoholizmus kezelésére. Igazi csodaszer!

A legegyszerűbb kúrák szerint napi 1 evőkanálnyi szénport oldjunk fel vízben és ezt igyuk 8 napon át, de vannak már olyan változatok is, amelyek szerint minden italunkba/ételünkbe érdemes szénport tenni.

Valóban működik?

A fenti kúrák bármiféle hatásosságát egyelőre tudományosan semmi nem bizonyítja. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy az aktív szén nagy felszívóképességének köszönhetően gátolhatja egyes anyagok, pl. a vízben oldódó tápanyagok (pl. C-vitamin) illetve a vele egy időben szedett gyógyszerek felszívódását, ami viszont hosszú távon már inkább káros, mint előnyös hatás.

Csakúgy, mint más - épp divatos - méregtelenítő kúrák esetében, fontos tudnunk, hogy szervezetünkben a vese és a máj feladata a "méregtelenítés", azaz a szerveztünk számára káros anyagok kiszűrése. Ha egészségesek vagyunk, és ezek a szerveink jól működnek, akkor azon kívül, hogy egészséges életmódunkkal támogatjuk a vesénk és májunk megfelelő működését, más extra teendőnk nincs. Tehát ahelyett, hogy évente 2-3-szor különböző (adott esetben meglehetősen drága), a szervezetünket inkább megterhelő, mint segítő kampányszerű méregtelenítő kúrába fogunk, figyeljünk oda egészséges, kiegyensúlyozott, értékes tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozásunkra, mozogjunk rendszeresen és töltsünk sok időt a természetben.

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is!:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek