Lúgosítás orvosi szemmel

A szervezetet lúgosítani kell egészségünk érdekében - tartja már magát egy ideje ez a trend is a köztudatban. Járjuk egy kicsit körbe a témát alaposabban!

A szerkesztőségtől kaptam a felkérést, hogy írjak a lúgosításról. Csak a kedvükért teszem meg, mert számomra az emberiség két részre szakadt: azokra, akik egy percre sem hitték el – nekik minek írjam le, amit már tudnak – , és azokra, akik hisznek benne és lelkesednek érte – nekik meg minek mondjak észérveket. Ha esetleg mégis érdekelnek valakit a tények, olvasson tovább.

Egy kis kémia

Muszáj kicsit képben lenni a tudományos háttérrel, úgyhogy kezdjük ott, hogy mi a lúg és a sav. Sav az, mi le tud adni hidrogéniont (H+), lúg (bázis) az, ami fel tud venni. A sokat hangoztatott pH-érték mutatja meg egy oldat kémhatását: ez az érték 7, ha az oldat semleges, héttől lefelé haladva egyre savasabb, héttől felfelé egyre lúgosabb.

Szervezetünk kémhatásáért egy jól szabályozott sav-bázis rendszer felel. A vér pH-ja 7,4, és ha csak kis mértékben is eltolódik bármelyik irányba, már panaszok jelentkezhetnek, súlyosabb esetben keringési- és tudatzavar alakulhat ki, akár halál is bekövetkezhet. Épp ezért a szervezet igyekszik a vér pH-ját állandó szinten tartani. Elnézést a kémiáért, de szót kell ejteni a szervezet pufferrendszereiről is. A pufferek két összetevőből álló rendszerek: az egyik rész felveszi a H+-t, ha kell, a másikról leválik a H+, ha a helyzet úgy kívánja. Ha nem túl nagy mennyiségű erős sav vagy lúg kerül ilyen közegbe, csak kis mértékben tudja megváltoztatni a pH-t, mert a puffer mindig kiegyenlíti a hatását.

Mi történik, ha mégis?

Ha valami miatt az optimális mennyiségnél mégis több lenne a sav a szervezetünkben, a vérben oldott hidrogénkarbonát szén-dioxiddá válik, és kilélegezzük. Ha netán több lenne a bázis, a „lúgosító” ammónia (NH3) a vesén keresztül a vizeletbe ürül. Egy szóval a vesén és a tüdőn keresztül tud kompenzálni a szervezet, ha bármi is a pH-ja eltolódására késztetné. Ha a tüdő vagy a vese beteg, akkor baj van, mert ezt a feladatát nem tudja elvégezni. Ha nagyon beteg, akkor konkrétan az intenzív osztályon rendezik az ember sav-bázis háztartását.

Egészséges ember tehát táplálkozással nem tudja a vér pH-ját befolyásolni (szerencsére).Olyan létezik, hogy bizonyos táplálékokkal a vizelet pH-ja eltolható, éppen a vese említett kompenzáló működése miatt. Ezért például a visszatérő húgyúti fertőzést kivédheti a C-vitamin, mert savasítja a vizeletet, amit a coli baktérium nem szeret.

De a vér lúgosítása hmmmm.... keresek valami finom szót....tudománytalan.

Mindemellett nem vitatjuk el senkitől a tapasztalatot, hogy a lúgosítónak mondott étrend mellett jobban érzi magát vagy fogyott, de ennek inkább az étrendre (sőt akár az egész életmódra) való fokozott odafigyelés az oka, mintsem a vér pH-jának változása.

Kapcsolódó szakirodalom:Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz
Tőkehalfilé szezámos bundában

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ó, igen. Végre! Örülök, hogy sikerült rávenni Önt a cikkírásra, remélem, ez -ha mélyebben nem is hat- legalább elgondolkodtatja a "lúgosító diétán" él?ket. Tény, hogy ez a diéta is els?sorban az odafigyelés ténye miatt hat. Hiánypótló remekm? ez az írás itt a nosalty-n kering? sok téveszme között!

aantee

Végre, köszi! :) Bár, aki eddig elhitte, annak úgyis mindegy...

fogeling

Nagyon köszönöm ezt a cikket, hidd el, hogy hasznos, mivel például én is szkeptikus voltam ez ügyben, de tudni pontosan nem tudtam, nem is értettem a kémiáját, és már annyi mindent és az ellenkez?jét is hallottam és olvastam. Ez így egyértelm?! Még egyszer köszönöm!

vmzsuzsa

Nagyon örülök ennek a cikknek, bár amióta engem egy belgyógyász szakorvos akart rábeszélni a lugosító étrendre, feladtam a harcot, hogy lebeszéljek embereket a lugosításról. Hogy lehet az, hogy orvos is hisz benne? Legalább neki kellene ismernie az ember "kémiáját". Zsuzsa

Artemisz

Kedves Zsuzsa! Úgy lehet, hogy vannak "orvosok", akiknek apuci-anyuci veszi a diplomát... Aztán vannak, akik nem akarnak-tudnak rendszerben gondolkodni, nem veszik észre, hogy a hatalomnak nem érdeke, hogy sok egészséges, hosszú élet? nyugdíjas legyen, ezért ennek megfelel? a közoktatás is... Számomra mindig döbbenetes, hogy az orvosok között mennyi az elhízott, dohányzó, alkoholizáló, soha nem sportoló... Üdv. A Ui. Jut eszembe, az egészségügyben is az üzleti érdekek dominálnak. A gyógyszer és egyéb gyártók érdekelté teszik az orvost abban, hogy az ? terméküket írja fel, ajánlja... Tudod, mindig van az a pénz...

vmzsuzsa

Kedves Artemisz! Köszönöm a véleményed. Te az a doktorn? vagy, aki a cikket írta? Zsuzsa

Artemisz

Nem, dehogy. A szerz? nevét felül találod. (Nekem csak 3 elemim van, az is csak azért, mert a másodikat 2x jártam. :) )

vmzsuzsa

A Nosalty szerkeszt?sége ugy látszik bármilyen cikket leközöl, mert épp most olvastam friss cikkben, hogy a buzaf? lé milyen jól lúgosít és méregtelenít is , immunrendszer er?sítése mellett. Ezek szerint mindenki válassza ki azt a cikket, ami természettudományos ismereteinek, intelligenciájának megfelel. Zsuzsa.

Törölt felhasználó

A vèrem savtartalmàt eszembe sem jutna megvàltoztatni, azonban a gyomorsav tùltengès termèszetes gyògymòdja a lùgosìtàs lehet, ha jòl tudom. Nem talàltam a nosalty honlapon ebben a tèmàban semmit. Ha valami elkerülte a figyelmemet, akkor kèrek mindemkit, hogy linkelje ide a megfelel? cikkeket. Köszönöm!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.