Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Börtönbe kerülhet a közismert lúgosító diéta kitalálója

Régóta köztudott, hogy a lúgosító diétának nincs tudományos alapja. Kitalálója, az amerikai Robert Young most börtönbüntetéssel néz szembe milliók megvezetéséért.

Robert Youngra, a laikusok körében hazánkban is a mai napig nagy népszerűségnek örvendő, a lúgosító diéta alapkönyveként szolgáló „pH csoda” könyv szerzője, a lúgosító diéta „feltalálójára” 3 év börtön várhat – tudhatjuk meg a Business Insider online magazin cikkéből.

A cikk szerint a mellrákban szenvedő Naima Houder-Mohammed és családja 77 000 dollárt, azaz több mint 22 millió forintot fizetett Youngnak a „pH Csoda Farm” nevű intézményben eltöltött 3 hónapos lúgosító kezeléséért, amely gyakorlatilag szódabikarbóna intravénás beadásából állt. A három hónapos kezelés alatt Naima állapota tovább romlott, végül kórházba került és ott 27 éves korában elhunyt. A szükséges összeget a család saját megtakarításaiból, családi, baráti kölcsönökből fedezte.

Young tevékenysége már korábban is többször került a nyomozók látókörébe, 2011-ben 15 daganatos beteget kezelt Farmján, akiknek állapota nem javult a kezelés során, egy nő pedig egy 33 alkalomból álló szódabikarbónás kezelést követően szívelégtelenségben halt meg. Egy másik, előrehaladott állapotú daganatos betegségben szenvedő nő is beperelte Youngot, mert a kezelése során saját készítményeit ajánlotta a nőnek az orvosa által előírtakkal szemben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Nem is orvos

Mr. Young munkássága során jogtalanul használta a „dr.” minősítést (könyvét is így jegyzi), mivel doktorátusát nem tanulmányai során szerezte meg, hanem megvásárolta. Így részben engedély nélkül végzett orvosi tevékenység miatt kerülhet börtönbe, de emellett a korábbi évek során már többször is beperelték a lúgosító diéta alkalmazói, mivel egészségük a diéta során jelentős mértékben romlott.

A lúgosító diéta lényege, hogy bizonyos ételek lúgos kémhatást, mások savas kémhatást idéznek elő a szervezetünkben. Ennek az elképzelésnek soha nem volt semmilyen tudományos alapja, sőt teljes mértékben szembe megy az ember szervezetének alapvető működésével, ami első évfolyamos élettan tananyag az egészségügyi képzésekben. Mint azt orvos szerzőnk korábbi cikkében is megírta, elfogyasztott ételeinknek nincs hatása szervezetünk, vérünk pH-értékeire. A vér sav-bázis egyensúlyát bonyolult rendszerek tartják fent, és ha ez a pH-érték a rendszerek működési zavara miatt kilép a viszonylag szűkös sávból, akkor nem az étkezésünkkel javíthatunk ezen az állapoton, hanem a sürgősségi osztályon fogjuk találni magunkat.

Én pár évvel ezelőtt elolvastam Robert Young könyvét, hiszen szakmai okból szükséges képben lennem az aktuális divatdiétákkal. A könyv elolvasása után teljesen értetlenül álltam a diéta népszerűsége előtt, hiszen az ajánlás szerint gyakorlatilag minden ételt el kellett hagyni az étrendből ellenben az így kieső tápanyagok pótlására, hogy-hogynem, számtalan étrendkiegészítőt ajánlottak a hazai kizárólagos forgalmazók. Ennél egyszerűbben még sosem rajzolódott ki számomra a kép, hogy ennek a divatnak egyetlen célja az étrendkiegészítőkön keresztüli meggazdagodás.

Ha egészségesen szeretnétek táplálkozni, ha étrendetekkel valamilyen fennálló betegség tüneteit szeretnétek enyhíteni vagy a betegség progresszióját visszafordítani vagy a testsúlyotokat szeretnétek csökkenteni – a legjobbat akkor teszitek magatokkal, ha megfelelő egészségügyi (az alapvető élettani törvények ismeretével is rendelkező) végzettséggel rendelkező dietetikushoz (nem táplálkozási szakértőhöz!) fordultok. Kerüljétek az önjelölt szakembereket, az értelmetlen, a józan ésszel szemben álló diétákat. Ekkor garantált, hogy az egészségetek nem szenved majd hosszú távra kiható, visszafordíthatatlan károkat.

forrás: Business Insider

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Spc777
Spc777 Sun, 2017-01-29 07:16

Ennél egyszerűbben még sosem rajzolódott ki számomra a kép, hogy ezt a valóban elítélendő szélsőséges esetet kihasználva, az egyetlen cél a dietetikusok meggazdagodása. :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2017-01-26 19:30

A lúgosítás maga nem kamu attól még mert egy magát orvosnak tituláló kapzsi ember írt róla könyvet. A lúgosítás 1920-a s években bukkant fel először Hay diet címszó alatt. Azóta többféle változata elterjedt ezért is olyan változatosak a vélemények arról mi lúgosító és mi nem. Már a nagyim is tudott róla. Robert Young a sajat maga verzióját népszerűsítette a könyvében.