Húsvéti rémálom - a szalmonella

A húsvéti tojáskavalkád idején jelentősen megnő a szalmonellafertőzés veszélye. Összegyűjtöttük azt az 5 legalapvetőbb intézkedést, amivel biztonságban tudhatod konyhádat!

Salmonella baktérium

A salmonella nem egyféle baktérium, hanem egy nemzetség összefoglaló neve. A nemzetségbe tartozó baktériumok többféle betegséget is okozhatnak, hazánkban a köznyelvben szalmonellózisként ismert megbetegedés a gyomor és a belek hurutos megbetegedése. A tünetek a fertőzést követően 8-48 órán belül jelennek meg, a klasszikus emésztőrendszeri tünetek formájában: hányás, hányinger, hasmenés, hasi görcsök, fájdalom illetve magas láz. A fertőzés a nem megfelelő higiéniai körülmények között terjed (pl. nem megfelelően tisztított eszközök, kézmosás elhagyása ételkészítés közben, mosdóhasználat után stb.) Az alapvető higiéniai lépések betartásával ezek kialakulása megelőzhető.

Olvastad már?

Étel a gyomorrontáson túl

A húsvéti időszakban az alábbi alapvető szabályok betartásával kerülhető el a szalmonellafertőzés:

1. Megfelelő tojás vásárlása

Kereskedelmi forgalomban keressük a fertőtlenített, ózonnal kezelt termékeket. Ezek felhasználása biztonságos. Ha kistermelőtől vásárolunk tojást, fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályok betartására.

A boltban, vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a doboz tartalmát, ne vásároljunk sérült tojást. A szalmonella a tojás héján él meg, ép héj esetén nem jut be a tojás belsejébe, viszont ha a héj megtört, akkor már a tojásba is bejuthatnak a baktériumok. A törött héjú, sérült tojásokat ne használjuk fel.

2. Tojás mosása

A tojásokat nem szükséges feltétlenül megmosni, mert elvileg a kereskedelmi forgalomba csak tisztított állapotba kerülhetnek, bár igaz, hogy én is szoktam találkozni külsőleg látványosan szennyezett tojásokkal. Ha gazdálkodótól közvetlenül, házi tenyésztésű tyúk tojásához tudunk hozzájutni, akkor erre azért legyünk fokozott figyelemmel, mivel az ő esetükben nem biztosítottak az ipari tisztítás, fertőtlenítés feltételei. Ha úgy látjuk, hogy szükséges a tojás mosása (látható szennyeződések esetén mindenképpen), akkor is csak felhasználás előtt érdemes tegyük ezt, mivel a tisztítás során sérülhet a héj természetes védőrétege, és a héjon lakó kórokozók könnyebben juthatnak a tojás belsejébe.

3. Megfelelő hőközlés

A szalmonellabaktériumok 70oC-on pusztulnak el, ezért a keményre főtt tojás biztonságosnak tekinthető. Ugyanakkor az ünnepek alatt készíthetünk olyan ételeket is, pl. tatár beefsteak, erőleves, majonéz, tiramisu, gyümölcsös tojáshab stb., ahol a tojás nyersen kerül az ételbe, és ebben a formában is fogyasztjuk el. Ha ilyen típusú ételt tervezünk készíteni, fokozottan figyeljünk a megfelelően kezelt tojás vásárlására!

4. Kézmosás

Alapvető, nemcsak Húsvét idején, hogy a konyhai műveletek során rendszeresen mossunk kezet. Először, mielőtt belevágunk a maratoni konyhai tevékenységbe, aztán pedig a friss tojás héjának érintése után is, mielőtt más ételhez vagy eszközhöz nyúlnánk.

5. Eszközök tisztítása

Nemcsak a kézmosás fontos, hanem az eszközök tisztítása is. Ha késsel, villával törjük, verjük fel a tojást, utána azt az eszközt másra ne használjuk, ha a nyers tojást egy edénybe ütjük, felhasználás után az edényt mosogassuk el. A munkafelületre kifolyt tojást papírtörlővel azonnal törüljük fel!

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...