Húsvéti rémálom - a szalmonella

A húsvéti tojáskavalkád idején jelentősen megnő a szalmonellafertőzés veszélye. Összegyűjtöttük azt az 5 legalapvetőbb intézkedést, amivel biztonságban tudhatod konyhádat!

Salmonella baktérium

A salmonella nem egyféle baktérium, hanem egy nemzetség összefoglaló neve. A nemzetségbe tartozó baktériumok többféle betegséget is okozhatnak, hazánkban a köznyelvben szalmonellózisként ismert megbetegedés a gyomor és a belek hurutos megbetegedése. A tünetek a fertőzést követően 8-48 órán belül jelennek meg, a klasszikus emésztőrendszeri tünetek formájában: hányás, hányinger, hasmenés, hasi görcsök, fájdalom illetve magas láz. A fertőzés a nem megfelelő higiéniai körülmények között terjed (pl. nem megfelelően tisztított eszközök, kézmosás elhagyása ételkészítés közben, mosdóhasználat után stb.) Az alapvető higiéniai lépések betartásával ezek kialakulása megelőzhető.

Olvastad már?

Étel a gyomorrontáson túl

A húsvéti időszakban az alábbi alapvető szabályok betartásával kerülhető el a szalmonellafertőzés:

1. Megfelelő tojás vásárlása

Kereskedelmi forgalomban keressük a fertőtlenített, ózonnal kezelt termékeket. Ezek felhasználása biztonságos. Ha kistermelőtől vásárolunk tojást, fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályok betartására.

A boltban, vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a doboz tartalmát, ne vásároljunk sérült tojást. A szalmonella a tojás héján él meg, ép héj esetén nem jut be a tojás belsejébe, viszont ha a héj megtört, akkor már a tojásba is bejuthatnak a baktériumok. A törött héjú, sérült tojásokat ne használjuk fel.

2. Tojás mosása

A tojásokat nem szükséges feltétlenül megmosni, mert elvileg a kereskedelmi forgalomba csak tisztított állapotba kerülhetnek, bár igaz, hogy én is szoktam találkozni külsőleg látványosan szennyezett tojásokkal. Ha gazdálkodótól közvetlenül, házi tenyésztésű tyúk tojásához tudunk hozzájutni, akkor erre azért legyünk fokozott figyelemmel, mivel az ő esetükben nem biztosítottak az ipari tisztítás, fertőtlenítés feltételei. Ha úgy látjuk, hogy szükséges a tojás mosása (látható szennyeződések esetén mindenképpen), akkor is csak felhasználás előtt érdemes tegyük ezt, mivel a tisztítás során sérülhet a héj természetes védőrétege, és a héjon lakó kórokozók könnyebben juthatnak a tojás belsejébe.

3. Megfelelő hőközlés

A szalmonellabaktériumok 70oC-on pusztulnak el, ezért a keményre főtt tojás biztonságosnak tekinthető. Ugyanakkor az ünnepek alatt készíthetünk olyan ételeket is, pl. tatár beefsteak, erőleves, majonéz, tiramisu, gyümölcsös tojáshab stb., ahol a tojás nyersen kerül az ételbe, és ebben a formában is fogyasztjuk el. Ha ilyen típusú ételt tervezünk készíteni, fokozottan figyeljünk a megfelelően kezelt tojás vásárlására!

4. Kézmosás

Alapvető, nemcsak Húsvét idején, hogy a konyhai műveletek során rendszeresen mossunk kezet. Először, mielőtt belevágunk a maratoni konyhai tevékenységbe, aztán pedig a friss tojás héjának érintése után is, mielőtt más ételhez vagy eszközhöz nyúlnánk.

5. Eszközök tisztítása

Nemcsak a kézmosás fontos, hanem az eszközök tisztítása is. Ha késsel, villával törjük, verjük fel a tojást, utána azt az eszközt másra ne használjuk, ha a nyers tojást egy edénybe ütjük, felhasználás után az edényt mosogassuk el. A munkafelületre kifolyt tojást papírtörlővel azonnal törüljük fel!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.