Meglepő, mire keresnek sokan a leveskockával kapcsolatban

A leveskocka az egyik legmegosztóbb alapanyag a konyhában. Tényleg ördögtől való? Már több mint 120 éve főznek vele, és ma is van létjogosultsága.

A leveskocka egy igazi retró alapanyag a konyhákban, sokkal régebbi, mint gondolnánk. A húsleveskocka egyik előfutára egy különleges leves volt, ami Rumford-gróf nevéhez kötődik. Az angol származású Benjamin Thomson a 18. század második felében alkotta meg levesét, ami a nyomorban élőknek szolgált étekül Bajorországban és Erdélyben.

A 19. század közepén az Egyesült Államok nyugati államaiban már próbálkoztak a marhahús és zöldségek szárításával, ami például a csilis bab alapjául szolgált. Ez ésJustus Liebig találmánya is tekinthető a leveskocka és az ételízesítő előfutárainak. Liebig egy húskivonatot fedezett fel a 19. század második felében, ami azonban jóval drágább volt, mint a később megjelent leveskocka, amit részben a szegénység hívott életre.

A modern leveskocka feltalálása Julius Maggi nevéhez fűződik, aki egy olyan terméket szeretett volna az emberek életébe csempészni, ami legalább olyan népszerű lesz majd mint a só és a bors. A leveskockát egyrészt az hívta életre, hogy rengeteg szegény családnak nem jutott pénze húsra. Másrészt a nők szerepe átalakult a 20. század elejére, egyre többen dolgoztak gyárakban vagy más munkahelyen, így kevesebb idejük maradt főzésre. Julius rájött, hogy ezeknek az embereknek gyors de mégis tápláló alternatívára van szükségük.

1884-ben jött létre a Maggi svájci gyára, ahol néhány évvel később a leveskocka mellett instant leveseket és szószokat gyártottak. A leveskockák tömeges forgalmazása a 20. század első éveiben kezdődött. Ekkor jelentek meg az első hirdetések Magyarországon is, melyekben olcsó húsleves alternatívaként próbálták eladni a kockákat az olvasóknak.

A Maggi leveskockái világszerte gyorsan népszerűek lettek, így mások is a gyártásába kezdte. 1912-től kerülnek piacra a Knorr első termékei, ami azért érdekesség, mert Carl Heinrich Theodor Knorr gyára már 1838 óta létezett, és sokkal korábban kezdtek el szárított levesalapokat gyártani, mint a vetélytárs.

Ez is érdekelhet!

MARADÉKMENTÉS karantén idején: erre használd a HÚSLEVES levét

Ahogy azt Maggi megálmodta, a leveskocka tényleg a világ minden országában fellelhető. Az évtizedek során viszont sokat változott a megítélése. Az 1970-es évekig nyugodt szívvel használták a háziasszonyok. Ez idő tájt azonban amerikai tudósok elkezdtek cikkezni a nátrium-glutamát káros hatásairól, később pedig a terméket só- és cukortartalma miatt is érték vádak. A folyamatos kritikák arra kényszerítették a gyártókat, hogy változtassanak a leveskockák receptúráján. Magyarországon manapság is sok háziasszony szereti, mert megkönnyíti a főzést, és ízesebbek lesznek tőle az ételek anélkül, hogy plusz alapanyagokat használnának fel.

Ezekre keresnek leggyakrabban az emberek a leveskockával kapcsolatban

A leveskocka kifejezést gyakran írják be az emberek a Google keresőjébe is. A legtöbbeket az érdekli, miből és készülnek a kockák, egészségtelenek-e vagy mivel lehet őket pótolni.

A leveskocka egészségtelen?

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a leveskockákkal kapcsolatban felmerül, hogy mennyire káros az egészségünkre. A válasz az, hogy ma már nem mindegyik leveskocka egészségtelen.Egy zöldségleveskocka általában a következő összetevőkből áll: étkezési só, ízfokozó, növényi zsiradék, burgonya keményítő, élesztőkivonat, zöldségek, színezékek, aromák, almalékoncentrátum, citromsav. A boltokban szerencsére ma már olyan termékek is kaphatóak, amiknek csökkentett a só- vagy cukortartalmuk, és nem tartalmaznak nátrium-glutamátot. Vásárláskor mindig érdemes megnézni az összetevők listáját. A bio változatokat nyugodt szívvel használhatjuk az ételeinkben.

Leveskocka házilag

Ha biztosra akarunk menni az összetevők tekintetében, akkor házilag is készíthetünk leveskockát vagy ételízesítőt. Az oldalunkon is fellelhető néhány recept:

Mivel lehet helyettesíteni?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz, mégis megtalálható a gyakori kérdések között. A szakácsok többsége ritkán, vagy egyáltalán nem használ leveskockát a konyhában, helyette alaplével készíti az ételeket. Az alaplé készítése nagyon egyszerű, és a hűtőben tárolva akár hetekig is eláll:

A hús- vagy zöldségalaplé számtalan étel, például krémlevesek, rizottók, főzelék, egytálételek vagy mártások alapízesítőjéül szolgálhat. Ha viszont gyorsan kell összeütnünk valamit és épp nincs alaplevünk, akkor jól jöhet a leveskocka a konyhaszekrényben.

Ezeket olvastad már?

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.