Vissza az időben: így néztek ki az étel- és italreklámok az internet és a tévé előtt

Ezekre a hirdetésekre valószínűleg már nem sokan emlékeznek! Nosztalgikus fotók a múlt század első feléből, amikor még nem volt televízió és internet, de voltak már reklámok.

Tudtad, hogy az első reklám egy Szung-kori (960-1279) kínai tűbolt logóval ellátott hirdetése volt? A reklámok azóta sokat fejődtek, ma már ellepik a tévét és az internet, próbálnak az érzelmeinkre hatni, ami régen sem volt másként. A televíziózás előtt is jelentek meg hirdetések a nyomtatott sajtóban. Ezek többsége szűkölködött a képi világban, de annál bővebb volt szövegileg.

Néhány oldalt böngészve, és az Arcanum Digitális Tudománytárat felhasználva, - melynek tartalmai március 16-tól egy hónapig ingyenesen elérhetőek - összegyűjtöttünk néhány hirdetést, amik a múlt század első felében jelentek meg. Nosztalgiázzatok velünk!

Könnyen emészthető cukor, liszt és tej a Dr. Oetker sütőporával

Elsőként mutatjuk a Dr. Oetker hirdetését, ami 1912. május 12-én jelent meg a Népszava hasábjain. Akkoriban még Oetker dr.-ként emlegetik az 1891-ben alapított német vállalat sütőporát. Dr. August Oetkerfiatal gyógyszerész egy bielefeldi gyógyszertár szertárában különböző porokkal kísérletezett, így alkotta meg a Backin nevű sütőport, amely néhány év alatt világsiker lett.

A magyar hirdetésben a kor legjobb sütőszerének nevezik, mely a legszükségesebb táplálékot könnyen emészthetővé teszi.

Legjobb és legolcsóbb húsleves leveskockából

„Bezzeg, a mi dédanyáink és nagyanyáink még nem használtak leveskockát- hangzik el néhányszor ez a mondat, pedig a Maggi svájci gyára már 1884-ben létrejött Julius Magginak köszönhetően. Az 1914-ben megjelent hirdetés szerint a leveskockának köszönhetően kiváló, használatra kész húslevest kapunk, anélkül, hogy húst tennénk bele a vízhez. A leveskockának akkoriban volt létjogosultsága, azért alkották meg, hogy azok a munkás, szegény családok is fehérjeforráshoz jussanak, akiknek nem jut pénzük húsra.

Olcsó Nemzeti csokoládé

Az első Hangya Szövetkezetek 1898. áprilisában nyitottak és 1945-ig működtek, és bizony árultak bennük csokoládét is. A Hangya-Naptár 1938-as kiadásában megjelent hirdetés szerint az édesség kiváló minőségű és olcsó volt, tejes és mogyorós ízesítésben lehetett megvásárolni.

A torok kéményseprője már az 1920-as évektől

A Negro feltalálása kapcsán rengetegféle történet kering. Az egyik szerint a cukorka feltalálója Pietro Negrogondolt egy nagyot, és felhasználta a cukorkafőzés hulladékát, amit mentollal és ánizzsal ízesített. A Negro receptúrája máig titok, egy valami viszont biztos, hogy jelmondata már közel száz éve ugyanaz: „A torok kéményseprője”. A szlogen már az 1948-as Rendőrségi zsebkönyvben is fellelhető.

„Áldás” - a „rádióaktiv hévvizből” készült szénsavas üdítővíz

Egészen elképesztően hangzik, de volt ilyen termék a harmincas években. Az 1933-ban megjelent Szentesi Hírlap hirdetésében azt írják gyomor-, bél- vese-, epe és májbajoknál is ajánlatos az ásványvíz fogyasztása, amit a szolnoki ásványvíz üzemben palackoznak. A víz természetesen nem volt radioaktív, a szó valószínűleg arra utalhat, hogy a gyógyvizekben nagyon alacsony mennyiségben található radon, melynek ma is elismerik a jótékony hatását.

+1 hirdetés: Receptverseny a háború után

Végezetül egy receptversenyről szóló hirdetést mutatunk, amely a Világ folyóiratban jelent meg 1946-ban. A második világháború után nagy gondot okozott a hús hiánya, ezért sertaminnal helyettesítették, ami nem más, mint a sörélesztő. Dreher Antal és Richter Gedeon A sörélesztőt ma is gyakran használják, például a vegánok sajt pótlására. A sertaminról 1946-ban azt állították, hogy minden tekintetben helyettesíti a húst, amit értékes nyereményekért cserébe a háziasszonyok is bizonyíthattak.

Ha további hirdetéseket is megnéznétek, akkor böngésszetek az Arcanumon, ahol érdekes gasztrocikkeket is olvashattok 50-100 évvel ezelőttről!

Ezeket olvastad már?

A legretróbb magyar reklámok

A reklámok ma már annyira a mindennapjaink részei, hogy sokszor észre sem vesszük őket. A régi reklámoknak sokszor még a szövegére is emlékszünk - nézzük a leghíresebbeket!

Dacota

Címlapfotó: Fortepan/Bauer Sándor

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...