Meglepő: ennyiszer kell fogat mosnod, hogy elkerüld ezt a súlyos betegséget

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a kevés fogmosás olyan betegséghez vezethet, ami komoly problémákat is okozhat.

Én gyerekként úgy tanultam, hogy reggel és este kell fogat mosni, kivéve akkor, ha valamilyen magvas dolgot eszem napközben, mert akkor plusz egyet érdemes beiktatni. Valószínűleg a legtöbb ember ugyanígy cselekszik – a körülöttem élők legalábbis ugyanezeket a szokásokat tartják a szájhigiéniában.

Egy friss koreai kutatásból azonban kiderült, hogy a titkos varázsszám a napi 3!

Az Ewha Womans Egyetem szakemberei majdnem 200 ezer olyan felnőttet vizsgáltak, akiknek semmilyen szívproblémájuknem volt a kezdetekben. Valamennyien orvosi vizsgálaton estek át, és részletes leírást kellett adniuk szájhigiéniás szokásaikról. A több mint tíz éves nyomkövetési időszak után közel 5 ezer résztvevőnél alakult ki pitvarfibrilláció, és közel 8 ezer kísérleti alanynál valamilyen szívelégtelenség.

A kapott számokat ezek után összevetették a szájápolási szokásokkal, és arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább háromszor mostak fogat, azoknál 10 százalékkal alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata, egyéb szívelégtelenségeké pedig 12 százalékkal csökkent.

Mi lehet ennek az oka?

A szakértők szerint ez azért lehet, mert a gyakori fogmosás csökkenti az íny és fogak között megtelepedett baktériumok számát. Hiszen korábbi kutatásból kiderült már, hogy az itt megtalálható baktériumok a véráramba jutvagyulladást idézhetnek elő a szervezetben, ami hosszú távon megnövelheti a szívbetegségek és a demencia kialakulásának kockázatát.

via GIPHY

Mit mond a szakember?

A svájci Bázeli Egyetemi Kórház Kardiovaszkuláris Intézetének egyik szakembere arra figyelmeztet, hogy korai lenne azt állítani, hogy a fogmosással megelőzhető lenne a pitvarfibrilláció.

A napi 2-3 fogmosást viszont mindenképpen javasolja.

Ezeket olvastad már?

Kenj vaszabit a fogkefédre!

A reggeli fogmosás nem csupán higiéniai szempontból roppant fontos, de frissítő hatásának köszönhetően javítja a komfortérzetet, és friss leheletet biztosít egész napra.

admin

Gyerekek, fogmosás!

Nálatok is állandó küzdelem, sikítozás és dráma a fogmosás lefekvés előtt? Vagy a ti gyerekeitek örömmel sikálják a kis tejfogacskákat?

Miss Lemon

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!