Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meglepő: ennyiszer kell fogat mosnod, hogy elkerüld ezt a súlyos betegséget

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a kevés fogmosás olyan betegséghez vezethet, ami komoly problémákat is okozhat.

Én gyerekként úgy tanultam, hogy reggel és este kell fogat mosni, kivéve akkor, ha valamilyen magvas dolgot eszem napközben, mert akkor plusz egyet érdemes beiktatni. Valószínűleg a legtöbb ember ugyanígy cselekszik – a körülöttem élők legalábbis ugyanezeket a szokásokat tartják a szájhigiéniában.

Egy friss koreai kutatásból azonban kiderült, hogy a titkos varázsszám a napi 3!

Az Ewha Womans Egyetem szakemberei majdnem 200 ezer olyan felnőttet vizsgáltak, akiknek semmilyen szívproblémájuk nem volt a kezdetekben. Valamennyien orvosi vizsgálaton estek át, és részletes leírást kellett adniuk szájhigiéniás szokásaikról. A több mint tíz éves nyomkövetési időszak után közel 5 ezer résztvevőnél alakult ki pitvarfibrilláció, és közel 8 ezer kísérleti alanynál valamilyen szívelégtelenség.

A kapott számokat ezek után összevetették a szájápolási szokásokkal, és arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább háromszor mostak fogat, azoknál 10 százalékkal alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata, egyéb szívelégtelenségeké pedig 12 százalékkal csökkent.

Mi lehet ennek az oka?

A szakértők szerint ez azért lehet, mert a gyakori fogmosás csökkenti az íny és fogak között megtelepedett baktériumok számát. Hiszen korábbi kutatásból kiderült már, hogy az itt megtalálható baktériumok a véráramba jutva gyulladást idézhetnek elő a szervezetben, ami hosszú távon megnövelheti a szívbetegségek és a demencia kialakulásának kockázatát.

Mit mond a szakember?

A svájci Bázeli Egyetemi Kórház Kardiovaszkuláris Intézetének egyik szakembere arra figyelmeztet, hogy korai lenne azt állítani, hogy a fogmosással megelőzhető lenne a pitvarfibrilláció.

A napi 2-3 fogmosást viszont mindenképpen javasolja.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!