Gyerekek, fogmosás!

Nálatok is állandó küzdelem, sikítozás és dráma a fogmosás lefekvés előtt? Vagy a ti gyerekeitek örömmel sikálják a kis tejfogacskákat?

Fogat mosni muszáj, kell, feltétlenül szükséges. Fogmosás nélkül nincs lefekvés, és ez különösen igaz a kisgyermekekre. Ez az a kor, amikor a rendszeres gyakorlatból szokássá válhat a fogmosás, ilyenkor alapozhatjuk meg gyermekeink felnőttkori szájhigiéniáját.

Mivel mossuk?

Hogy mikor érdemes elkezdeni a fogmosást? Az első tejfogacska megjelenésével. Ebben a korban a babák még általában csak anyatejet vagy tápszert fogyasztanak, de ezek cukortartalma is le tud rakódni a kis fogakon, ezért már ilyenkor alkalmazzunk valamilyen fogtisztító eljárást. A legkisebbeknek léteznek puha, gumisörtéjű, rágókaszerű, de fogkefe alakú alkalmatosságok, sőt, olyan is, amit a szülő az ujjára húzhat, így még kíméletesebben tudja megtisztítani a baba száját. Később, mikor már több fogacska is kibújt, és az íny sem olyan érzékeny, jöhetnek az első, valóban fogkefeszerű fogkefék, azonban ezeknek még mindig az átlagosnál kisebb a fejük, és jóval puhább a sörtéjük.
A fogkrémet illetően is érdemes odafigyelni arra, hogy milyet választunk. Fontos, hogy direkt kisgyermekeknek, tejfogakhoz kifejlesztett pasztát vásároljunk, de épp ugyanilyen fontos az is, hogy gyermekünk szeresse a fogkrém ízét, így legalább egy lépéssel közelebb jutunk az örömteli fogmosáshoz. 3-4 éves korukig a gyerekek nem tudják fogmosás után kiöblíteni a szájukat és kiköpni a benne maradt fogkrémet, emiatt azonban nem kell aggódnunk, az ő fogkrémjüknek olyan alacsony a fluortartalma, hogy ennek semmi kockázata nincs.

Hogyan mossuk?

A helyes fogmosás technikája nagyjából megegyezik azzal, ahogyan mi, felnőttek mossuk a fogunkat, csak itt éppen egy kisebb, a mienktől különböző szájban kell ugyanazokat a mozdulatokat elvégeznünk.
És mi a teendő akkor, ha a kicsik ki nem állhatják a fogmosást?

Meséljünk!

Hiába a tutti-frutti ízű fogkrém, a hercegnős fogkefe, minden este 2 perc visítozás a tiszta fogak ára. Ilyenkor megpróbálhatunk mesélni a gyerekeknek arról, hogy mennyire fontos a fogak tisztántartása. Megemlíthetjük a fognyüvő manót, elmondhatjuk a Kisegér és az oroszlán című mesét. Nálunk a mocsoládi szúcsalád menekül lélekvesztve, amint meglátják a fogkefét és a fogkrémet.

Énekeljünk!

Az is jó módszer, ha kinevezünk egy dalt fogmosódalnak. Legyen elég hosszú, hogy kitartson az egész sikálás alatt, esetleg utánozza a fogmosás ritmusát. A Három szabólegények például kiválóan alkalmas erre a célra.

Utánozzunk!

Kisebbeknél, ha nagyon szorítják össze a szájukat, beválhat, ha az ő kezükbe adjuk a saját fogkefénket. Így, amíg ő a mi szánkban matat, nem figyel oda arra, hogy közben az ő fogai is tiszták lettek. Esetleg összetrombitálhatjuk az egész családot nagy közös fogmosásokra, így a gyerekek is nagyobb kedvvel fogják használni a fogkefét.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!