Így készíthetünk mascarponét otthon, a saját kezünkkel

A mascarpone az egyik legnagyobb kedvencünk, ami az elegáns, krémes mesés alapanyagokat illeti – magas zsírtartalmú tejtermék, melynek felhasználása nagyon változatos, és nem kimaxolható csak a tiramisuval. Most megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon!

Mascarponét venni is lehet, de házi készítése meglepően egyszerű. Az alább olvasható házi mascarpone recepthez kiegészítésként néhány fontos dolog:

  • Ha nincs hőmérőnk, ne aggódjunk, a lényeg, hogy a tejszín csak gyöngyözzön, ne forrjon.
  • Ha nincs textilpelenkánk, használjunk duplán vagy akár négyrét hajtott harisnyát, de óvatosan a rétegekkel: ha túl vastag anyagon kell lecsöpögnie a savónak, a mascarpone közepe túl folyós lesz.
  • Igyekezzünk minél tisztább tejszínt találni, azaz minél kevesebb adalékanyaggal dúsítottat, ezek általában a friss tejszínek (és semmiképpen nem főzőtejszínek.)
  • Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a sajtunk. Ilyen egyszerű.
  • Nagyon figyeljünk oda az arányokra!

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (legalább 30%-os)
  • 1 ek citromlé (frissen facsart)

Elkészítés:

  1. A tejszínt gyöngyözésig (kb. 82-83ºC) melegítjük, és közben cukorhőmérővel folyamatosan ellenőrizzük.
  2. Hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, majd ugyanezen a hőfokon 5 percet főzzük.
  3. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy textilpelenkával duplán bélelt szűrőbe öntjük, és a hűtőbe tesszük legalább 8 órára. Ha tehetjük, közben egyszer keverjük meg.
  4. Ha lecsöpögött a savó (előfordul, hogy az összeset felszívja a textil), akkor jól zárható üvegbe kanalazzuk. Hűtve 2 hétig is eláll.

Nézzük, mit kezdjünk a kész sajttal

tiramisuról mindenki tudja, hogy mascarponéból készül. Kísérletezhetünk különböző szezonális gyümölcsökből készült variációkkal is. Ha már gyümölcs, akkor jöhetnek a pohárkrémek is: akár az egyszerűbb, alul cukrozott gyümölcs - felül cukrozott mascarpone, akár a kicsit munkaigényesebb, de még mindig nagyon gyors kevert krémek is.

Ezeket akár torták töltéséhez is használhatjuk. Süthetünk is vele, az eredmény biztosan krémes! A nagy zsírtartalom miatt fagylaltnak, vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír nagyon alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk kedvenc ízeinket.

De hogy ne csak édességekről essen szó: beszéljünk például a krémes tésztaszószokról, amelyeknél akár a tejszínt is helyettesíthetjük mascarponéval.

rizottók kedvenc alapanyaga szintén ez a sajt, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű rizottót kapunk.

Ugyanígy járhatunk el polentával is. Vagy csak kenjünk meg egy szelet kenyeret, és akár sósan, akár édesen fogyasszuk reggelire.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házi finomság itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek