Málna, a gyümölcsök királynője

A málna az egyik legfinomabb gyümölcsünk, amiből szuper turmixok, sütemények készülnek – ha marad belőle addigra, s nem csipegeted  el magában az összeset!

Málnás mascarponekrém amarettinivel

A málna az eper után talán a legkedvesebb gyümölcsöm – az utóbbi években minden szemet megbecsülök, tekintve, hogy kevés terem belőle, és azt is viszonylag borsos áron kínálják a piacon. Nagyon egészséges, antioxidánst bőven tartalmaz, június hava pedig a málna hónapja – remélhetőleg, idén gazdagabb terméssel!

Természetesen rengeteg vitamin, ásványi anyag és flavonoid található benne. A kis, piros bogyókat nem érdemes sokáig a málnavesszőn hagyni, mert nagyon hamar túlérik a napsütésben és akkor már közel sem lesz annyira finom, mint amilyennek az emlékeinkben él. A termesztésekor egyébként is ügyelni kell rá, mert számos kártevő is előszeretettel dézsmálja meg a málnát, így nem árt felkészülni a növényvédelemre. Jó tudni, hogy levelét egészen nyár végéig gyűjtik, melyet megszárítanak és teát készítenek belőle – várandós nőknek szülés előtt ajánlják a főzet fogyasztását, mert kitágítja a medence izmait, könnyebbé válhat a szülés.

Talán mondanom se kell, hogy a málna esetében is a sütemények, fagyik viszik a prímet, azaz elsősorban desszerteket készítünk belőle. Mindenféle gyors, egyszerű piskótát feldob, ha málnaszemeket csücsültetünk a tetejükre, de gyors málnalekvárt is főzhetünk cukorral – leturmixolva pedig kész a bármilyen sütire alkalmazható villámöntet. Fagyiba is mehet persze, akinek nincsen fagylaltkészítő gépe otthon, annak is van esélye a sikerre, mert sorbet-t könnyedén lehet kreálni belőle kézi erővel is.

Még több málnás receptért ide kattints! >>

A klasszikusok, mint a málnaturmix és a torták, szintén nagy kedvencek, utóbbiak leginkább túróval készülnek és ráadásul villámgyorsan. Ha van valamilyen bevált sütés nélküli tortarecepted, bármilyen gyümölccsel gazdagíthatod a leírást, kipróbálhatsz új ízeket. Az én fantáziámat idén leginkább a málnalekvár ötlete izgatja, úgyhogy már csak annyi lenne a feladatom, jó áron szerezzek be több kilónyi málnát, ami a legutóbbi piackörkép után kissé reménytelennek tűnik, de ha szuper lelőhelyekről szereztek tudomást, ne habozzatok megosztani velünk!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek