3 lépés, amit sose hagyj ki, ha káposztasalátát készítesz

Egyszerű, bármilyen sült hús mellé kínálható köret a majonézes káposztasaláta, ami akkor lesz a legfinomabb, ha az alábbi apró trükköket beveted hozzá.

Amerikában nagyon odavannak érte, de azért mi, magyarok is szeretjük a majonézes káposztasalátát: rántott húsok, grillezett halfilék mellé tökéletes választás a szaftos, olcsó köret. Elkészíteni sem túl macerás ezt a majonézes finomságot, persze, ha igazán ízes káposztasalátát szeretnénk az asztalra tenni, akkor nem árt, ha belefektetünk egy kis plusz energiát a konyhai munkába.

Majonézes káposztasaláta tálban, friss kaporral tálalva, kanállal

Ne reszeld, hanem vágd

A ress, harsány káposzta fantasztikus állagával kész élménnyé tesz minden falat káposztasalátát. Ez is a köret egyik nagy pozitívuma: egyszerre krémes, selymes a majonéztől és roppanós, rágós a friss zöldségtől.

Ahhoz, hogy a saláta texturálisan tényleg izgalmas legyen, hagyjuk a konyhai robotgépet és a reszelőt: ezek túlzottan roncsolják a káposzta leveleit.

A darált-reszelt zöldség helyett sokkal jobban járunk majd a vékony, rendszertelenebb szálakkal – ezeket úgy érhetjük el, ha egy éles késsel aprítjuk fel a negyedbe vágott káposztát. A torzsát ne vágjuk ki, mert ez tartja majd egyben a negyedeket.

Sózd be előre a zöldséget

Persze a nyers káposzta állagán azért van mit finomítani: ahhoz, hogy ress maradjon, mégis kellemes legyen az állaga rágás közben, sózzuk be előre és masszírozzuk át az egészet. A só dehidratál, kivonja a vizet a különböző alapanyagokból – tehát a káposzta és só összemasszírozása során ellazíthatjuk a zöldségszálakat anélkül, hogy elvennénk kellemes állagukat.

Masszírozás után hagyjuk 10-15 percet pihenni a káposztát – ez idő alatt levet ereszt majd, amit ne öntsünk le róla, hanem keverjük hozzá a salátához, hogy szaftosabb végeredményt kapjunk.

Vess be némi savanyú ízt

A majonézes káposztasaláta ízesítéséhez nem kell sok minden: só, bors, egy kevés cukor. Maga a majonéz is igen erőteljes aromát képvisel majd a tálban, illetve a besózott káposzta szilaj ízét is csillapíthatjuk valamivel.

Ha egy kevés citromlevet adunk a salátához, azzal egyrészt ellensúlyozhatjuk a sós ízeket, másrészt intenzívebbé tehetjük az egész fogás aromáját. Vessük be ízlés szerint!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...