3 lépés, amit sose hagyj ki, ha káposztasalátát készítesz

Egyszerű, bármilyen sült hús mellé kínálható köret a majonézes káposztasaláta, ami akkor lesz a legfinomabb, ha az alábbi apró trükköket beveted hozzá.

Amerikában nagyon odavannak érte, de azért mi, magyarok is szeretjük a majonézes káposztasalátát: rántott húsok, grillezett halfilék mellé tökéletes választás a szaftos, olcsó köret. Elkészíteni sem túl macerás ezt a majonézes finomságot, persze, ha igazán ízes káposztasalátát szeretnénk az asztalra tenni, akkor nem árt, ha belefektetünk egy kis plusz energiát a konyhai munkába.

Majonézes káposztasaláta tálban, friss kaporral tálalva, kanállal

Ne reszeld, hanem vágd

A ress, harsány káposzta fantasztikus állagával kész élménnyé tesz minden falat káposztasalátát. Ez is a köret egyik nagy pozitívuma: egyszerre krémes, selymes a majonéztől és roppanós, rágós a friss zöldségtől.

Ahhoz, hogy a saláta texturálisan tényleg izgalmas legyen, hagyjuk a konyhai robotgépet és a reszelőt: ezek túlzottan roncsolják a káposzta leveleit.

A darált-reszelt zöldség helyett sokkal jobban járunk majd a vékony, rendszertelenebb szálakkal – ezeket úgy érhetjük el, ha egy éles késsel aprítjuk fel a negyedbe vágott káposztát. A torzsát ne vágjuk ki, mert ez tartja majd egyben a negyedeket.

Sózd be előre a zöldséget

Persze a nyers káposzta állagán azért van mit finomítani: ahhoz, hogy ress maradjon, mégis kellemes legyen az állaga rágás közben, sózzuk be előre és masszírozzuk át az egészet. A só dehidratál, kivonja a vizet a különböző alapanyagokból – tehát a káposzta és só összemasszírozása során ellazíthatjuk a zöldségszálakat anélkül, hogy elvennénk kellemes állagukat.

Masszírozás után hagyjuk 10-15 percet pihenni a káposztát – ez idő alatt levet ereszt majd, amit ne öntsünk le róla, hanem keverjük hozzá a salátához, hogy szaftosabb végeredményt kapjunk.

Vess be némi savanyú ízt

A majonézes káposztasaláta ízesítéséhez nem kell sok minden: só, bors, egy kevés cukor. Maga a majonéz is igen erőteljes aromát képvisel majd a tálban, illetve a besózott káposzta szilaj ízét is csillapíthatjuk valamivel.

Ha egy kevés citromlevet adunk a salátához, azzal egyrészt ellensúlyozhatjuk a sós ízeket, másrészt intenzívebbé tehetjük az egész fogás aromáját. Vessük be ízlés szerint!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai segítségért kattints az alábbi cikkekre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek