Ne aggódjunk, lesz magyar dinnye – így alakulnak a kezdőárak

Ugyan kicsit megkésve, de mégis beindult a hazai dinnye szezonja. A vásárlók most már egyre gyakrabban találkozhatnak magyar gyümölccsel, főleg egy bizonyos áruházlánc kínálatában. Az árak egyelőre a megszokott módon alakulnak.

Július elején beköszöntött a magyar dinnye idei szezonja. A kezdés késeinek mondható, hiszen a korábbi években egy kicsit előbb láthattuk már a nyár kedvenc gyümölcsét a boltokban. A csúszás oka a változékony időjárás volt, ami egyre többször megnehezíti a termelők dolgát. Őket is támogatva határozott az egyik nagyobb üzletlánc, hogy kizárólag magyar dinnyét helyez a polcaira, de sok más helyen is találkozhatunk majd a hazai kedvenccel.

Ne aggódjunk, lesz magyar dinnye: a termés már biztos, az árak még kérdésesek

Kései szezonkezdés

Lassan már megszokott dologgá válik, hogy a nyári gyümölcsök szezonja néhány hetet csúszik. A változó időjárás, a hosszabb, hideg tavasz idén is megtette hatását: a görögdinnyetermés csak most kezdett el beérni.

A hazai termelők nehezített pályán is képesek lesznek megfelelő mennyiségű dinnyével ellátni a piacot, így nem kell aggódnunk, lesz magyar gyümölcs.

Csak a magyar dinnye

A Lidl üzleteiben legalábbis biztosan kaphatunk majd magyar dinnyét: az áruházlánc olyan döntést hozott, hogy a náluk árusított dinnye 100%-át magyar beszállítóktól szerzik be. Ez vonatkozik a magvas, magszegény és sárga húsú görögdinnyére is.

A gyümölcsök szállítása már meg is indult a raktárakba, így hamarosan mi is találhatunk majd magyar dinnyét a Lidl boltjaiban.

A Lidl Magyarország kommunikációs vezetője, Tőzsér Judit szerint a magyar beszállítók támogatását lassan tíz éve szem előtt tartják a vállalatnál.

Ez az elhatározás a dinnyeszezonra is ugyanúgy vonatkozik, ezért döntöttek a magyar gyümölcs kizárólagos forgalmazása mellett.

Az idei árak várható alakulása

Egyelőre még nagyon a szezon elején vagyunk, ezért nem sok biztosat lehet tudni a dinnye árának várható alakulásáról. Ezt több tényező is befolyásolja majd az időjárástól kezdve a külföldi áru jelenlétéig.

A mostani átlagos kezdőárak (néhány piaci árus és bolt kínálata alapján) 300-400 forint/kg körül mozognak. Ebben valószínűleg várható majd csökkenés, hiszen még csak most kezdődik a szezon, a nagyobb mennyiségű magyar dinnye csak most kezdi majd elérni a fogyasztókat.


Hazai sikerek, hírek és történések a gasztronómiában:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!