Válaszd ki a legédesebb dinnyét 5 lépésben

A görögdinnye vásárlása mindig nagy dilemma: a boltban hosszasan állhatunk a zöld gömbök előtt, kopogtatva, szagolgatva őket, beszélve hozzájuk, és még ezek után is simán lehet, hogy amit hazaviszünk, nem lesz olyan édes. De akkor mégis mire figyeljünk?

Görögdinnyét vásárolni nagy elköteleződés: miután már ott terpeszkedik a hűtőben a többkilós kugli, nincs visszaút, bizony meg kell enni az egészet. Ez pedig nyilván csak akkor élvezet, ha a dinnye vörös belseje édes, lédús, nem kásás, nem savanyú, hanem egy szóval tökéletes. És mivel nem látunk át a gyümölcs vaskos héján, nem tudunk azonnal dönteni a görögdinnye sorsáról. Persze egy kis további szemlélődéssel már könnyebb lesz a választás: nézzük, mire érdemes figyelni!

Keresd a foltokat / Fotó: Flickr

De melyik görögdinnye a jó dinnye? Régen ugye meglékelték nekünk, manapság ez nem dívik (hova lesznek a régi jó dolgok?!), ezen kívül létezik a paskolós módszer (ha kong az jó), de mit tudunk még tenni? Szerintem semmit, a dolog tehát mindig lutri. Hoztunk pár módszert, ami állítólag tényleg működik.

1. Keressük a foltokat!

A dinnyék nagy részén van egy – tévesen hibának is beillő – sárgás-fehéres folt, ami azt jelzi, hogy azon a részén feküdt a földön, míg megérett. Na most, ha ez szép sárga, a dinnye édes, ha pedig fehér, éretlenebb.

2. Pókhálós minta

Ezek jófajta pókhálók / Fotó: Bright Side

Van az a barna, pókháló formájú folt a dinnyék héján, ami konkrétan a méhektől ered – akkor alakul ki, amikor a méhek hozzáérnek a dinnye virágzatához virágporgyűjtés közben.

Minél több a folt, annál édesebb a dinnye.

3. Fiú vagy lány?

Tudtátok, hogy a termelők megkülönböztetnek hím és női dinnyéket? A hímek nagyobbak, hosszúkásabbak, vizesebb ízűek, a hölgyek pedig kerekdedebbek (meglepő), és édesebbek (ez is).

4. Számít a méret

Se a legnagyobb, se a legkisebb nem jó – maradjunk az arany középúton, okosan. És igen, akármekkora is, mint a jó kenyér, akkor tökéletes, ha van tömege rendesen.

5. Nézzük a kis farkincát!

Figyeljük a dinnye farkincáját / Fotó: Bright Side

A popsiján levő kis kunkori farkincát vizslassuk: ha elszáradt, a dinnye érett, ha zöld, akkor túl korán került a boltokba, és már nem is fog teljesen beérni.

Forrásunk volt.

Címlapkép: flickr/Phera Laster

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a nyári tippeket is lesd meg:

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.