Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 tipp, és többé nem hibázod el, melyik dinnye a legédesebb

Tudtad, hogy van pár biztos jel, hogy az éppen kezedben tartott görögdinnye tényleg édes-e, vagy vizes és ízetlen? A lékelésen túl, persze...

De melyik görögdinnye a jó dinnye? Régen ugye meglékelték nekünk, manapság ez nem dívik (hova lesznek a régi jó dolgok?!), meg ugye van a paskolós módszer (ha kong az jó), de ezen kívül mit tudunk? Szerintem semmit, a dolog tehát mindig lutri. Hoztunk pár módszert, ami állítólag tényleg működik.

1. Keressük a foltokat!

A dinnyék nagy részén van egy – tévesen hibának is beillő – egyszínű sárgás-fehéres folt, ami azt jelzi, hogy azon a részén feküdt a földön, míg megérett. Na most, ha ez szép sárga, a dinnye édes, ha pedig fehér, éretlenebb.

2. Pókhálós minta

Van az a barna, pókháló formájú folt a dinnyéken, ami konkrétan a méhektől ered – akkor alakul ki, amikor a méhek hozzáérnek a dinnye virágzatához virágporgyűjtés közben. Minél több a folt, annál édesebb a dinnye.

3. Fiú vagy lány?

Tudtátok, hogy a termelők megkülönböztetnek hím és női dinnyéket? A hímek nagyobbak, hosszúkásabbak, vizesebb ízűek, a hölgyek pedig kerekdedebbek (meglepő), és édesebbek (ez is).

4. Számít a méret

Se a legnagyobb, se a legkisebb nem jó – maradjunk az arany középúton, okosan. És igen, akármekkora is, mint a jó kenyér, akkor tökéletes, ha van tömege rendesen.

5. Nézzük a kis farkincát!

A popsiján levő kis kunkori farkincát vizslassuk: ha elszáradt, a dinnye érett, ha zöld, akkor túl korán került a boltokba, és már nem is fog teljesen beérni.

via brightside, kép: flickr/Phera Laster

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anagyferó
Anagyferó Sat, 2019-07-27 14:02

Ez így hülyeség, ahogy van. Pont tegnap vettem a magyar görögdinnyét. Minden leírt kritériumnak megfelelt, csak pókháló minta nem volt rajta. Amikor a kést beleszúrtam, hasadt szét. Na mondom ez aztán a jó dinnye. Amikor megkóstoltam olyan ízetlen volt, hogy a cukorgyárak fél évig gyárthatnák a porcukrot, hogy megédesítsem. Sokszor ezek az okoskodások sem biztos, hogy igazak. Viszont amikor csak a hangját hallgattam meg, ritkán tévedtem, de ilyen ízetlen dinnyét még akkor sem fogtam ki. Vissza is térek a megszokott dinnye választáshoz.

terranova56
terranova56 Wed, 2017-06-28 18:16

Bocsánat, nem tudom ki szerkeszti ezt az oldalt, de elgondolkodhatna:
Egy gyönyörű sütemény és egy nagyon szép szelet görögdinnye mellett egy undorító láb, köröm és gombás fertőzéssel
Nem is értem hogy gondolta ezt! Pont itt kell ezt reklámozni?
Lehet ezt javítani?

terranova56
terranova56 Wed, 2017-06-28 17:56

Hát a kopogtatás kuruzslás, semmire nem jó, de én is megteszem
Van némi tapasztalatom a dinnyével, és termelőivel, (sokszor segédkeztem egy Vajszló környéki termesztőnek) de nagyjából én is a cikk alapján választok dinnyét, tökéletesen szépet soha nem veszek, és eddig nem sokat tévedtem, szerintem a farkinca lényegtelen

tarica61
tarica61 Mon, 2016-08-08 12:29

A kocsány nem mindig attól száraz hogy érett a dinnye, lehet az inda is száraz, és akkor még rossz az ize is , a kopogtatás meg csak akkor megbizható ha még az indán van a termés. Tapasztalatból mondom.

tritrek
Lajos / tritrek Sun, 2016-08-07 13:22

és a legfontosabb: meg kell kopogtatni, minél mélyebben kong, annál érettebb. Tudom, évekig termeszettünk dinnyét eladásra...