Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lisztmentes nyárvégi krémlevesek

Nálunk egy hónapja lakásfelújítás folyik, így nem tudok rendesen főzni, pedig nagyon vágyom rá. Az itt felsorolt 10 könnyű leves bármelyikét azonnal elkészíteném!

Sok minden máshoz hasonlóan a krémlevesekkel is csak felnőttkoromban ismerkedtem meg. Nem tudom, hogy csak nálunk nem dívtak, vagy 30 évvel ezelőtt egyszerűen tényleg nem voltak részei a hagyományos családi konyháknak. Én nagyon leveses vagyok, a mai napig is imádom a „darabos” leveseket, de nagyon megszerettem a krém- és püréleveseket is.

Bár a köztudatban jellemzően egy néven illetünk minden olyan zöldséglevest, aminek a hozzávalóit a főzés során összeturmixoljuk, azért van különbség a püré- és a krémlevesek között. Pürélevesként tekinthetünk azokra a fajtákra, amelyeket nem sűrítünk liszttel, tehát a zöldségeken kívül nincs benne más -  tálaláskor esetleg egy kevés tejfölt vagy joghurtot adhatunk hozzájuk. Ezek nyilvánvalóan alacsonyabb energiatartalmúak, viszont kevésbé krémesek, bár ezen lehet javítani, ha mondjuk pár szem burgonyát is a levesbe főzünk és turmixolunk. A krémleveseknél a kívánt sűrűség és a selymes állag elérése érdekében már sűríthetünk liszttel, dúsíthatunk tejszínnel, tejföllel, joghurttal, és montírozhatjuk, manírozhatjuk (lisztbe forgatott) vajjal, vagy esetleg legírozhatjuk tojássárgájával. Ez utóbbiak persze mind-mind plusz kalóriák, szóval csak óvatosan!

Száz szónak is egy a vége, a püré- és krémlevesek szuper ételek. Színesítik az étrendet, gyakorlatilag minden szezonban találhatunk olyan zöldségfélét, amelyből gyorsan, egyszerűen elkészíthetőek, és ha van egy kis szerencsénk, akkor még a gyerkőcök is szívesebben fogyasztják, mint a felismerhető darabos levesek alkotórészeit (az én gyerekeim mondjuk leginkább a vajon pirított kenyérkockákat szeretik ilyenkor). Kevés sűrítéssel, dúsítással pedig még energiatartalmukat is kordában tarthatjuk.

Kiválogattam nektek most receptjeink közül 10 db, adagonként kevesebb, mint 200 kcal energia- és kevesebb, mint 20 g szénhidráttartalmú levest. Fogyasszátok őket egészséggel!

(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!