4 ütős érv a kávéfogyasztás mellett!

Jó hír a kávéimádóknak: egyre több vizsgálat igazolja a kávézás jótékony hatásait. Járjuk kicsit körbe a témát!

Sokan szégyenkezve vallják be, hogy kávéznak, pedig két-három könnyű kávé megfelelőképp elkészítve akár a javunkra is válhat. Természetesen arról, hogy előnyös vagy káros-e a kávéfogyasztás, csak egyénre szabottan lehet véleményt mondani.

Nem mindegy, ki, mennyit, hogyan és mivel fogyasztja

  • Gyermekeknek koffeintartalma miatt, a többi koffeintartalmú itallal (kóla, energiaitalok) egyetemben nem javasolt a kávéfogyasztás - többek között hiperaktivitást, álmatlanságot okozhat.
  • Várandósság alatt nem tiltott a kávézás, mennyisége azonban korlátozott. Az Amerikai Dietetikusok Szervezete 200 mg-ban szabja meg a terhesség alatt biztonságosan bevihető koffein mennyiségét, ami egy, maximum két könnyű kávénak felel meg. Természetesen a javaslat általánosságban értendő, a várandósság alatti szövődmények, betegségek, magas vérnyomás felülírják az ajánlást.
  • Különösen fogyni vágyóknak és/ vagy cukorbetegeknek ügyelniük kell rá, hogy mivel fogyasztják a kávét. Bármilyen kevés (barna vagy nád)cukor, méz is kerül a kávéba azon kívül, hogy üres kalóriát jelent, tudnunk kell, hogy a folyadékban oldott cukor hirtelen, gyors vércukoremelő hatást eredményez, ami előnytelen vércukorháztartásunkra nézve.

Olvasd el!

Tudj meg többet a glikémiás-indexről!

  • A kávé vércukoremelő hatását még inkább fokozzuk, ha túlzásba esünk a tej mennyiségével. A nagybögrényi habos kávék már jelentős energia- és szénhidrátbevitelt jelentenek, amennyiben még tejszínhabot is adunk a kávéhoz, annak magas, 30-35 százaléknyi zsírtartalmával is számolnunk kell. Ha fogyni szeretnénk vagy cukorbetegek vagyunk, mindenképp iktassuk ki a cukrot a kávénkból, a tej mennyiségét mérsékeljük fél decire. Ha tejjel isszuk a kávét, szükségtelen ízesítenünk, hiszen a tej édessége amúgy is ízesíti a kávét. Amennyiben nem érjük be ennyivel, használjunk energiamentes édesítőszert (sztíviát, eritritolt, stb.).
  • A refluxos panaszokat fokozza a kávéfogyasztás. Ha nem tudunk lemondani róla, figyeljünk rá, hogy mindig étkezések után kávézzunk. Lehetőleg tejjel, cukor nélkül, és soha ne üres gyomorra!

És jöjjön a lényeg: a kávéfogyasztás előnyei!

  1. Kisebb esély a cukorbetegségre: az Amerikai Diabetesz Társaság tavaly megjelent összefoglaló tanulmánya szerint a kávéfogyasztás, beleértve a koffeinmentes kávét is csökkenti a kettes típusú cukorbetegség rizikóját. Mindez arra utal, hogy a kávé kedvező hatása nem (csak) koffein tartalmának, hanem a benne lévő más alkotórészeknek (antioxidánsoknak, magnéziumnak és a klorogénsavnak) köszönhető.
  2. Koleszterincsökkentő hatás: mindez csak bizonyos elkészítési eljárások esetén igazolódott, amikor a kávét forrázzák, de nem szűrik le. Így készül a török kávé és a svéd kávé.
  3. Szívvédő hatás: a koffein és a klorogénsav csökkenti a szervezetben a homocisztein szintet. Az emelkedett homocisztein-szint a szív- és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora.
  4. Daganatellenes hatás: ez a jótékony hatás igazolódni látszik mell-, méh- és prosztatadaganatok esetén, a túlzott kávéfogyasztás azonban fokozhatja a nyelőcsődaganatok kialakulásának esélyét!

Kávézni egészséges, de nem kötelező

A kávézás tehát bizonyos keretek között belefér az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásba. Ez jó hír azoknak, akik szeretik és élvezik a kávézás örömeit. Aki nem szereti a kávét, annak viszont nem kell rászoknia, a kávé jótékony hatásait a kiegyensúlyozott és változatos egészséges táplálkozás más elemeiből is biztosíthatjuk. A mostanában felkapott klorogénsav megtalálható egyes gyümölcsökben (például az almában, körtében, áfonyában), illetve zöldségekben (paradicsomban, padlizsánban) is. Homociszteinszintünket magas folsav-, foláttartalmú nyersanyagokkal is csökkenthetjük. A koleszterincsökkentő hatást elérhetjük növényi szterinekkel, élelmi rostokkal és „jó zsírokkal”.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!