A legnagyobb rizsfőzési vitapontok – mi így főzzük, és Ti?

A rizsfőzés igen nagy mumus sok háztartásban – hiába az egyik legegyszerűbb köret, mégis rendesen el lehet szúrni, amíg nincs meg a tökéletesen bejáratott módszered. Vagy anyádé.

Ismerek olyat, akit a szakácssuliban rizsfőzésből húztak meg - állítólag RIZSÁT mondott rizs helyett, a tanárnál pedig már ekkor megpecsételődött a sorsa. Na ő azóta nem képes jól megfőzni, akkora trauma érte a bukástól.

Nálatok mi megy? Előmossátok, hogy lejöjjön róla a keményítő? Megpirítjátok olajban főzés előtt? Szigorúan méritek a dupla vizet, vagy szemre? És kevergetitek lefedés előtt, vagy az tiltott zóna?

1.) MOSÁS

  • Anyukám szerint addig mossuk hideg vízben, amíg nem lesz tiszta a vize. Mert hogy így leázik róla a keményítő, és nem tapad majd össze.
  • Mióta egyedül élek, sose mosom, sose tapad. És sokan mások se mossák.
  • Mások szerint elég folyóvíz alatt átmosni, van aki szerint meg EGY ÉJSZAKÁN ÁT KELL ÁZTATNI. Most akkor melyik?

2.) PIRÍTÁS

  • Mi itt a szerkesztőségben mind így tanultuk anyáinktól, és alkalmazzuk is - hogy ne tapadjon. Olajon pirít pár percig, sóz, keverget, ha akar, ízesít, aztán mehet rá a víz.
  • Van aki csak bedobja a forró vízbe és megfőzi, nem pirítgat előtte.

Különleges rizsek:

3.) A FŐZÉS MIKÉNTJE

Itt aztán tényleg van eltérés - rizsfajtánként, országonként, anyánként is:

  • A leggyakoribb, hogy a sima fehér rizst dupla annyi hideg vízzel rakjuk fel főni (1/2 bögre rizshez 1 bögre víz, stb.), megkeverjük, kis lángra vesszük, és lefedve készre főzzük - kb. negyed óra/20 perc alatt.
  • Van, aki szerint - illetve rizstől függően a hosszú szemű vagy a basmati- és jázminrizsnél - nem kell dupla víz, csak kb. fél bögrével több, mint maga a rizs. Így pergős marad.
  • Van aki szerint a rizst úgy kell feltenni, mint a tésztát, ergo nem kell mérni, csak rengeteg forró vízben megfőzni, le se kell fedni, csak a végén leszűrni és leöblíteni.

4.) KEVERGETÉS

  • Anyukám például szigorúan tilosnak ítéli meg - miután feltettük a vízzel, levettük kislángra és letakartuk, nem emelgetjük a fedőt, mert elszökik a pára, és nem lesz elég puha.
  • A sokszoros forró lobogó vízben rizst főzők viszont értelemszerűen le se fedik, így kevergetni sem tilos.

Ezeket olvastad már?

17 puha és zamatos rizses hús

A menzákról népszerű fogás amellett, hogy finom és laktató, olcsón összehozható. Persze ha unod a bácskai rizses húst, kedvedre variálhatod is, mutatjuk a legjobbakat!  

Nosalty

Címlapról ajánljuk

További cikkek