Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A legnagyobb rizsfőzési vitapontok - mi így főzzük, és Ti?

A rizsfőzés igen nagy mumus sok háztartásban - az egyik legegyszerűbb köret, mégis rendesen el lehet szúrni, amíg nincs meg a tökéletesen bejáratott módszered. Vagy anyádé.

Ismerek olyat, akit a szakácssuliban rizsfőzésből húztak meg – állítólag RIZSÁT mondott rizs helyett, a tanárnál pedig már ekkor megpecsételődött a sorsa. Na ő azóta nem képes jól megfőzni, akkora trauma érte a bukástól.

Nálatok mi megy? Előmossátok, hogy lejöjjön róla a keményítő? Megpirítjátok olajban főzés előtt? Szigorúan méritek a dupla vizet, vagy szemre? És kevergetitek lefedés előtt, vagy az tiltott zóna?
 

Itt is van 3 rizses praktika!

1. MOSÁS

 • Anyukám szerint addig mossuk hideg vízben, amíg nem lesz tiszta a vize. Mert hogy így leázik róla a keményítő, és nem tapad majd össze.
 • Mióta egyedül élek, sose mosom, sose tapad. És sokan mások se mossák.
 • Mások szerint elég folyóvíz alatt átmosni, van aki szerint meg EGY ÉJSZAKÁN ÁT KELL ÁZTATNI. Most akkor melyik?
   

2. PIRÍTÁS

 • Mi itt a szerkesztőségben mind így tanultuk anyáinktól, és alkalmazzuk is – hogy ne tapadjon. Olajon pirít pár percig, sóz, keverget, ha akar, ízesít, aztán mehet rá a víz.
 • Van aki csak bedobja a forró vízbe és megfőzi, nem pirítgat előtte.


Különleges rizsek:

3. A FŐZÉS MIKÉNTJE

Itt aztán tényleg van eltérés – rizsfajtánként, országonként, anyánként is:

 • A leggyakoribb, hogy a sima fehér rizst dupla annyi hideg vízzel rakjuk fel főni (1/2 bögre rizshez 1 bögre víz, stb), megkeverjük, kis lángra vesszük, és lefedve készre főzzük – kb. negyed óra/20 perc alatt.
 • Van aki szerint – illetve rizstől függően a hosszúszemű vagy a basmati- és jázminrizsnél – nem kell dupla víz, csak kb. fél bögrével több, mint maga a rizs. Így pergős marad.
 • Van aki szerint a rizst úgy kell feltenni, mint a tésztát, ergo nem kell mérni, csak rengeteg forró vízben megfőzni, le se kell fedni, csak a végén leszűrni és leöblíteni. Nálunk ízHUSZÁR is így főzi, és állítólag így fog peregni!
   

4. KEVERGETÉS

 • Anyukám például szigorúan tilosnak ítéli meg – miután feltettük a vízzel, levettük kislángra és letakartuk, nem emelgetjük a fedőt, mert elszökik a pára, és nem lesz elég puha.

 • A sokszoros forró lobogó vízben rizst főzők viszont értelemszerűen le se fedik, így kevergetni sem tilos.

  ...és ezeket láttad már?

   

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!