A legnagyobb rizsfőzési vitapontok – mi így főzzük, és Ti?

A rizsfőzés igen nagy mumus sok háztartásban – hiába az egyik legegyszerűbb köret, mégis rendesen el lehet szúrni, amíg nincs meg a tökéletesen bejáratott módszered. Vagy anyádé.

Ismerek olyat, akit a szakácssuliban rizsfőzésből húztak meg - állítólag RIZSÁT mondott rizs helyett, a tanárnál pedig már ekkor megpecsételődött a sorsa. Na ő azóta nem képes jól megfőzni, akkora trauma érte a bukástól.

Nálatok mi megy? Előmossátok, hogy lejöjjön róla a keményítő? Megpirítjátok olajban főzés előtt? Szigorúan méritek a dupla vizet, vagy szemre? És kevergetitek lefedés előtt, vagy az tiltott zóna?

1.) MOSÁS

  • Anyukám szerint addig mossuk hideg vízben, amíg nem lesz tiszta a vize. Mert hogy így leázik róla a keményítő, és nem tapad majd össze.
  • Mióta egyedül élek, sose mosom, sose tapad. És sokan mások se mossák.
  • Mások szerint elég folyóvíz alatt átmosni, van aki szerint meg EGY ÉJSZAKÁN ÁT KELL ÁZTATNI. Most akkor melyik?

2.) PIRÍTÁS

  • Mi itt a szerkesztőségben mind így tanultuk anyáinktól, és alkalmazzuk is - hogy ne tapadjon. Olajon pirít pár percig, sóz, keverget, ha akar, ízesít, aztán mehet rá a víz.
  • Van aki csak bedobja a forró vízbe és megfőzi, nem pirítgat előtte.

Különleges rizsek:

3.) A FŐZÉS MIKÉNTJE

Itt aztán tényleg van eltérés - rizsfajtánként, országonként, anyánként is:

  • A leggyakoribb, hogy a sima fehér rizst dupla annyi hideg vízzel rakjuk fel főni (1/2 bögre rizshez 1 bögre víz, stb.), megkeverjük, kis lángra vesszük, és lefedve készre főzzük - kb. negyed óra/20 perc alatt.
  • Van, aki szerint - illetve rizstől függően a hosszú szemű vagy a basmati- és jázminrizsnél - nem kell dupla víz, csak kb. fél bögrével több, mint maga a rizs. Így pergős marad.
  • Van aki szerint a rizst úgy kell feltenni, mint a tésztát, ergo nem kell mérni, csak rengeteg forró vízben megfőzni, le se kell fedni, csak a végén leszűrni és leöblíteni.

4.) KEVERGETÉS

  • Anyukám például szigorúan tilosnak ítéli meg - miután feltettük a vízzel, levettük kislángra és letakartuk, nem emelgetjük a fedőt, mert elszökik a pára, és nem lesz elég puha.
  • A sokszoros forró lobogó vízben rizst főzők viszont értelemszerűen le se fedik, így kevergetni sem tilos.

Ezeket olvastad már?

17 puha és zamatos rizses hús

A menzákról népszerű fogás amellett, hogy finom és laktató, olcsón összehozható. Persze ha unod a bácskai rizses húst, kedvedre variálhatod is, mutatjuk a legjobbakat!  

Nosalty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...