A zöldségek esszenciális vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és több ezer bioaktív fitokemikáliát tartalmaznak, amelyeknek mind szerepe van a szív- és érrendszer egészségének támogatásában.
Ezek a legjobb szívbarát zöldségek:
Cékla
A cékla magas nitrogén-oxid-tartalommal rendelkezik, és ez fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A cékla tartalmaz egy betalain nevű polifenolt, amely az élénk színét adja. A kutatások szerint a betalainek segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat, a koleszterin- és trigliceridszintet, a vérnyomást, az artériás szűkületet, és segíthetnek az érelmeszesedés elleni küzdelemben is.
A szív egészségének javítása nem mindig teljes értékű ételek fogyasztásával érhető el – egyes snackek is alkalmasak erre. Ilyen az edamame, a fiatal szójabab. A kutatások szerint a hüvelyesek és a szója fogyasztása pozitív összefüggésben áll a szív- és érrendszer egészségének javulásával, beleértve a vérnyomás javulását és a koleszterinszint csökkenését.
Sötét leveles zöldségek
A sötét, leveles zöldségek kiváló forrásai a szív egészségét támogató tápanyagoknak. Egy átfogó tanulmányban foglalták össze, hogy a zöld leveles zöldségek a legerősebb összefüggést mutatták a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a veleszületett szívbetegségek és a stroke előfordulásának és halálozásának csökkenésével.
Ebbe a csoportba tartozik például a spenót, a kelkáposzta, a mángold, a cékla levele, a rukkola és a római saláta is.
Sárgarépa
A sárgarépa jót tesz a szemnek, az agynak és még a szívnek is. Egyes kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik több sárgarépát fogyasztottak, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Paradicsom
A paradicsom likopint tartalmaz, amely vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedés ellen is véd, valamint támogatja a szív egészségét.
Még több az egészségről: