Lecsótörténelem – a magyar klasszikus lecsó régen és most

A lecsó az egyik legfinomabb nyári étel, amiért már Krúdy Gyula és Kodály Zoltán is rajongott. Te is kitunkolod a szaftját?  

A lecsó örök klasszikus, és nem sok magyar él a földön, aki ne szeretné. Sokféleképpen elkészíthetjük, van, aki tojással, van, aki virslivel vagy kolbásszal készíti, de abban szinte mindenki egyet ért, hogy megunhatatlan és mennyei ételről van szó.

A magyar lecsó története

A zöldségragu eredetileg a balkánról származik, amit minden nemzet a saját képére és ízlésére formált. Ugyanis ami nálunk a lecsó, az a franciáknál a ratatouille padlizsánnal és cukkinivel, a szerbeknél a dzsuvecs, az olaszoknál a peperonata, a törököknél a menemen, a közel-keleten pedig a shakshuka.

A magyar lecsó szó vélhetően a 'lecs'szóból ered, ami régen szétfőtt főzeléket, elfőtt ételt jelölt, és ennek továbbképzett változata a lecsó.

Receptajánló:

Ugyan már ükanyáink is gyakran kanalaztak lecsót, az étel egyik alapeleme, a paprika csak a 18. századtól hódította meg Magyarországot, a paradicsom karrierje pedig még később, az 1800-as évektől indult. A klasszikus magyar lecsó a hungarikumként nyilvántartott makói vöröshagymával, érett paradicsommal és a szintén hungarikumnak számító fehér húsú cecei zöldpaprikával készül. Ezt a lecsót aztán tájegységenként, családonként máshogy készítik, de a mennyei végeredmény általában még aznap elfogy.

Krúdy és Liszt is odavolt érte

A lecsó elkötelezett híve volt Krúdy Gyula író is, aki a zöldséges ételt inkább télen ette, de Kodály Zoltánnak mindegy volt az évszak: kedvenc ételéből, a tojáspörköltből bármikor szívesen falatozott. Kodály tojáspörköltje valójában tojásos lecsó volt, ami pirított szalonnából és hagymából, paprikából, valamint paradicsomból készült, végül tojással sűrítették.

Nemzeti nagyjaink után szabadon, gyerekkorunkban a klasszikus lecsót fehér kenyérrel ettük, az étkezés végét pedig egy jó kis tunkolással fejeztük be, és kimártogattuk a szaftját. A lecsónak a hagyma, a paprika és a paradicsom az alapja, de csak fantáziánk szab határt, hogy még mit teszünk hozzá: van, aki szalonnával, kolbásszal, virslivel, tojással, más babbal vagy tökkel készíti, és sokan nem kenyeret, hanem tarhonyát vagy rizst választanak kísérőnek mellé.

Te hogyan szereted a lecsót?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...