Az orosz „kombucha": íme az ősi szláv ital, ami rendbe teszi az emésztést és a májat

Élettani hatását tekintve hasonló a kefirhez, segíti az anyagcserét, az emésztést, a májműködést, és a szomjat is oltja. A korai Oroszország területéről származik, de a mai modern, egészség- és bélflóratudatos időkben ismét előtérbe került. Ez a kvasz.

Jó ideje tudjuk, hogy a probiotikus tulajdonságú, fermentált/erjesztett, élőflórás italok (pl. kefir, kombucha)mennyire jót tudnak tenni a legtöbb ember bélflórájával, és ezáltal egész szervezetével. Az viszont mindig meglepő, mennyire régóta tisztában van ezzel az emberiség: ezúttal egy ősi szláv ital került előtérbe, méghozzá az erjesztett, gabonaalapú kvasz. Lássuk, mi ez és mire jó!

Kvasz
A kvasz legtöbbször rozskenyér erjesztésével készül

Mi az a kvasz?

Egy olcsó, könnyen előállítható, gabonaalapú fermentált italról van szó, mely főleg rozsból készül.

A rozskenyér darabjait sütőben pirítják, felöntik vízzel, cukrot vagy mézet, majd élesztőt adnak hozzá, sőt, van ahol ízesítik is. Ezután 24 óráig erjesztik meleg helyen. Szűrés és néhány óra hűtés után az ital el is készült.

A kvaszt ősidők óta ismerik és isszák Kelet-Európában, főleg a szláv területeken. Első említése 989-ből, Oroszországból való I. (Nagy) Péter cár uralkodásának idejéből származik, majd szépen az egész térség (főleg a szegényebbek illetve a szerzetesek) kedvelt itala lett. Ma is népszerű, főleg Oroszországban, Ukrajnában, a Baltikumban.

A kvasz az erjesztés során válik egészségessé

  • Tejsavbaktériumok és élesztőgombák: az erjedés során fejlődnek ki, és nemcsak a jellegzetes ízért, hanem a probiotikus hatásért is felelnek.
  •  B-vitaminok, enzimek: szintén az erjedéssel alakulnak ki, és segítik az emésztést, méregtelenítést.
  • Máj és bélflóra: a kvasz jótékony hatással van a bélflórára, és segíti a túlterhelt májat regenerálódni.
Kvasz és különféle fermentált italok egy boltban, üvegekben
Kvasz és különféle fermentált italok

Milyen ízű és kinézetű a kvasz?

Az erjedés során természetes mennyiségű szén-dioxid keletkezik a barnás színű italban, így picit pezseg, mit a kefir.

Színe: általában sötétbarna vagy aranybarna, attól függően, hogy milyen kenyérből és mennyire pörkölt gabonából készül. Enyhén zavaros lehet, főleg ha házilag készül, mert nem mindig szűrik le teljesen.

Hab: felrázás vagy kitöltés után lehet rajta egy kis habréteg, de nem habzik úgy, mint a sör.

Íze: gabonás, malátás, rozsos, savanykás, frissítő, illata kenyérre emlékeztető.

Manapság óriási biznisznek számít a kvaszgyártás

A szláv területeken a kóla ellen versenyeztetik a Coca-Cola meg a Pepsi termékeivel, sőt, jó pár éve ezen üdítőóriások is piacra dobták saját kvasztermékeiket.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek