A filléres savanyú, mely jobb, mint a patikában kapható probiotikum

Itt az ideje, hogy elfelejtsd a vödörben kapható bolti céklát, és áttérj a házilag fermentált változatra.

Szerencsére az utóbbi években ismét elképesztő népszerűségnek örvend a házi fermentálás, mely újra dívik nálunk is - igaz, régen savanyításnak hívták. Természetesen nemcsak nyáron tudunk különféle savanyúságokat készíteni, hanem télen is, szezonális alapanyagokból, mint például a cékla.

A filléres savanyú, mely jobb, mint a patikában kapható probiotikum

Fermentáljunk céklát

Csupán négy hozzávalóra lesz szükségünk, ahhoz, hogy elkészítsük a fincsi saját, fermentált savanyúságunkat:

  • 2 db friss cékla
  • 2%-os felöntőlé (10 g tengeri só + 0,5 l szénsavmentes ásványvíz)
  • 2 szelet narancs héjával együtt, így érdemes bio-t választani
  • 4 szem borókabogyó.

Első lépésként hámozzuk meg a céklát, majd vágjuk egyforma darabokra, és helyezzük jól záródó, alaposan csírátlanított befőttesüvegbe vagy szeleppel ellátott fermentálóüvegbe. Adjuk hozzá a választott fűszereket, majd öntsük fel a sós felöntőlével. Figyeljünk arra, hogy a céklát teljesen fedje el a folyadék. Zárjuk le légmentesen az üveget, majd helyezzük szobahőmérsékletű helyiségbe, ahol nem éri napfény.

Körülbelül 5-7 nap, és falatozhatunk a fermentált céklánkból, mely egészséges természetes probiotikumokkal van tele!

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...