A filléres savanyú, mely jobb, mint a patikában kapható probiotikum

Itt az ideje, hogy elfelejtsd a vödörben kapható bolti céklát, és áttérj a házilag fermentált változatra.

Szerencsére az utóbbi években ismét elképesztő népszerűségnek örvend a házi fermentálás, mely újra dívik nálunk is - igaz, régen savanyításnak hívták. Természetesen nemcsak nyáron tudunk különféle savanyúságokat készíteni, hanem télen is, szezonális alapanyagokból, mint például a cékla.

A filléres savanyú, mely jobb, mint a patikában kapható probiotikum

Fermentáljunk céklát

Csupán négy hozzávalóra lesz szükségünk, ahhoz, hogy elkészítsük a fincsi saját, fermentált savanyúságunkat:

  • 2 db friss cékla
  • 2%-os felöntőlé (10 g tengeri só + 0,5 l szénsavmentes ásványvíz)
  • 2 szelet narancs héjával együtt, így érdemes bio-t választani
  • 4 szem borókabogyó.

Első lépésként hámozzuk meg a céklát, majd vágjuk egyforma darabokra, és helyezzük jól záródó, alaposan csírátlanított befőttesüvegbe vagy szeleppel ellátott fermentálóüvegbe. Adjuk hozzá a választott fűszereket, majd öntsük fel a sós felöntőlével. Figyeljünk arra, hogy a céklát teljesen fedje el a folyadék. Zárjuk le légmentesen az üveget, majd helyezzük szobahőmérsékletű helyiségbe, ahol nem éri napfény.

Körülbelül 5-7 nap, és falatozhatunk a fermentált céklánkból, mely egészséges természetes probiotikumokkal van tele!

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...