Egy friss kutatás szerint ez az 5 étel segít a szorongáson

A lelki egészség egyik alapja a megfelelő táplálkozás – ezt igazolja egy friss kutatás is, ami megállapította, a szorongás ellen mely öt étel a legjobb választás.

Egy egereken végzett kísérlet új reményt adhat a szorongással küzdőknek: a Cell Reports Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy növényi összetevő segíthet természetes módon csökkenteni a szorongásos tüneteket.

A Weizmann Tudományos Intézet kutatása szerint a béta-szitoszterol lehet a titok nyitja: az egérkísérletek során megállapították, hogy már maga a vegyület kifejtett nyugtató hatást, és még jobb volt az eredmény, ha az Egyesült Államokban egyik leggyakrabban használt nyugtatóval, a Prozac-kal keverték.

Egy friss kutatás szerint ez az 5 étel segít a szorongáson

Azok az egerek, amelyek csak a növényi kivonatot kapták, nem szenvedtek az antidepresszánsok jellemző mellékhatásaitól, mint amilyen a testsúlynövekedés vagy a fáradékonyság. A béta-szitoszterol megtalálható az avokádóban, a pisztáciában, a mandulában, repceolajban és néhány gabonafélében.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: ez még nem azt jelenti, hogy a béta-szitoszterol oldja meg a szorongásos problémákat az embereknél, hiszen azok, akik gyakran fogyasztanak ilyen tartalmú ételeket, szintén szoronganak. A vegyület inkább hozzájárulhat ahhoz, hogy a szorongás kisebb mértékű legyen, illetve ahhoz is, hogy a szorongásgátló gyógyszerek mennyiségét csökkenteni lehessen egy-egy betegnél.

Sokan azért nem szednek ugyanis szorongásgátlókat, mert komoly mellékhatásaik lehetnek, a fáradékonyságtól kezdve a súlygyarapodáson át a memóriaproblémákig nagyon széles a spektrum. Ha a béta-szitoszterol fogyasztásával lejjebb lehetne vinni az adagokat, az már nagyon sokat segítene azokon, akiknél a szorongás olyan fokú, hogy muszáj gyógyszert szedniük.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a komolyabb hatás kifejtéséért nem érdemes arra törekedni, hogy ételekből vigyük be a megfelelő mennyiségű vegyületet – sokkal többet kéne ugyanis fogyasztani belőlük, mint ami egészséges lenne. Az azonban sokat segíthet az enyhe szorongáson, vagy annak megelőzésében, ha gyakran fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket a kiegyensúlyozott étrend részeként.


Még több a szorongásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek