Egy friss kutatás szerint ez az 5 étel segít a szorongáson

A lelki egészség egyik alapja a megfelelő táplálkozás – ezt igazolja egy friss kutatás is, ami megállapította, a szorongás ellen mely öt étel a legjobb választás.

Egy egereken végzett kísérlet új reményt adhat a szorongással küzdőknek: a Cell Reports Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy növényi összetevő segíthet természetes módon csökkenteni a szorongásos tüneteket.

A Weizmann Tudományos Intézet kutatása szerint a béta-szitoszterol lehet a titok nyitja: az egérkísérletek során megállapították, hogy már maga a vegyület kifejtett nyugtató hatást, és még jobb volt az eredmény, ha az Egyesült Államokban egyik leggyakrabban használt nyugtatóval, a Prozac-kal keverték.

Egy friss kutatás szerint ez az 5 étel segít a szorongáson

Azok az egerek, amelyek csak a növényi kivonatot kapták, nem szenvedtek az antidepresszánsok jellemző mellékhatásaitól, mint amilyen a testsúlynövekedés vagy a fáradékonyság. A béta-szitoszterol megtalálható az avokádóban, a pisztáciában, a mandulában, repceolajban és néhány gabonafélében.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: ez még nem azt jelenti, hogy a béta-szitoszterol oldja meg a szorongásos problémákat az embereknél, hiszen azok, akik gyakran fogyasztanak ilyen tartalmú ételeket, szintén szoronganak. A vegyület inkább hozzájárulhat ahhoz, hogy a szorongás kisebb mértékű legyen, illetve ahhoz is, hogy a szorongásgátló gyógyszerek mennyiségét csökkenteni lehessen egy-egy betegnél.

Sokan azért nem szednek ugyanis szorongásgátlókat, mert komoly mellékhatásaik lehetnek, a fáradékonyságtól kezdve a súlygyarapodáson át a memóriaproblémákig nagyon széles a spektrum. Ha a béta-szitoszterol fogyasztásával lejjebb lehetne vinni az adagokat, az már nagyon sokat segítene azokon, akiknél a szorongás olyan fokú, hogy muszáj gyógyszert szedniük.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a komolyabb hatás kifejtéséért nem érdemes arra törekedni, hogy ételekből vigyük be a megfelelő mennyiségű vegyületet – sokkal többet kéne ugyanis fogyasztani belőlük, mint ami egészséges lenne. Az azonban sokat segíthet az enyhe szorongáson, vagy annak megelőzésében, ha gyakran fogyasztjuk ezeket az élelmiszereket a kiegyensúlyozott étrend részeként.


Még több a szorongásról:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...