Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Van, akit reggeli szorongás gyötör – így védd ki, ha veled is megtörténik

Ha minden ok nélkül gyomorideggel kelsz reggelente, és már akkor aggódsz, mielőtt még teljesen magadhoz térnél, lehet, hogy reggeli szorongástól szenvedsz.

Ha egy különösen stresszes időszakon mész keresztül, természetes lehet, hogy már kora reggel aggódni kezdesz a napi történéseken. Ha azonban nem erről van szó, és viszonylag nyugodt napokat élsz, mégis már a teljes ébredés előtt szorongás fog el, ráadásul megmagyarázhatatlan vagy apró-cseprő dolgok miatt, akkor könnyen lehet, hogy reggeli szorongás fog el.

A reggeli szorongás ugyan orvosilag nem meghatározott fogalom, de azt a szorongást takarja, ami már kora reggel, szinte ébredés után azonnal elfog. A szó szoros értelmében generalizált szorongásos rendellenességnek (Generalized anxiety disorder, GAD) a legalább fél éven át tartó, túlzott és kontrollálhatatlan aggodalmat nevezzük, ami érinti és befolyásolja a mindennapokat. A GAD-tól szenvedők általában az olyan mindennapi dolgok miatt aggódnak, mint a munka, a család vagy az egészség, de úgy, hogy nem igazán van alapos indokuk rá.

Honnan tudod, hogy reggeli szorongástól szenvedsz?

Ha az alábbiak igazak rád, akkor érdemes lehet elgondolkodnod, nincs-e a folyamatos aggódáson kívül valami konkrétabb baj.

Ha felkelés után

  • azonnal úgy érzed, ingerlékeny vagy, és könnyen elszakad nálad a cérna,
  • könnyű felidegesíteni,
  • már azonnal komoly fáradtságot érzel,
  • pánikrohamra utaló jeleket tapasztalsz (szoruló mellkas, nehéz légzés, szapora szívverés),
  • nem tudsz koncentrálni, úgy érzed, üres a fejed,
  • nem tudod szabályozni az aggódást és az idegességet,

akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy tényleg reggeli szorongással küzdesz-e. Hosszú távon ugyanis ez a stresszhatás hatással lehet a mindennapjaidra, a munkádra, a családi életedre és az egészségedre is.

Mit tehetsz, ha úgy érzed, hogy reggeli szorongás gyötör?

A legegyszerűbb, ha először életmódbeli változtatásokkal kezdesz: kutatások kimutatták például, hogy a reggeli étel- és italfogyasztás is nagyban tudja befolyásolni, mennyire szorongsz felkelés után. A korai kávéfogyasztás például kifejezetten ront a helyzeten, hiszen a koffein növeli a szervezetben a stresszhormon szintjét. Ugyanez a helyzet a finomított cukorral is. Viszont enni érdemes valamit, mert az alacsony vércukorszint is kedvez a szorongásnak. Életmódbeli változás lehet még a megfelelő mennyiségű alvás, és az alkoholfogyasztás csökkentése is.

A mozgás is sokat segít a stressz és a szorongás leküzdésében, és egyébként is nagyon egészséges, ha a reggelt rögtön sportolással kezded. Ha máshoz nincs kedved, egy félórás séta is segít, de jobb, ha rendesen feltornázod a pulzusodat. Ez boldogsághormonokat termeltet a szervezeteddel, és segít a testednek a hatékonyabb stresszkezelésben.

Az is jól jöhet, és főleg akkor hasznos, ha nem tudod sehogyan sem kontrollálni a szorongást, hogy hagysz neki időt: megszabod, hogy fél órád van a stresszes gondolatokra, akkor elengedheted a fantáziádat, de utána már másra kell koncentrálnod. Ez nagyon sokat segíthet abban, hogy ne eméssze fel az egész napodat az aggódás.

Ha pedig semmi nem segít, érdemes lehet orvoshoz vagy pszichológushoz fordulni, aki vagy terápiával, vagy pedig a megfelelő gyógyszeres kezeléssel tud javítani a helyzeten.

Ezeket láttad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!