Van, aki szerint az avokádó nem vegán!

A vegánoknak problémát okoz az állatok "használata", az, hogy árucikké tegyünk más érző élőlényeket. De mi köze ennek az avokádóhoz.  

A veganizmus nem csupán egy táplálkozási trend, hanem az étkezés etikai megközelítése is. A vegánoknak problémát okoz az állatok "használata", az, hogy árucikké tegyünk más érző élőlényeket.

Az etikai megfontolásokból az is következik, hogy a vegánok például nem viselnek bőrcipőt és gyapjúpulcsit, és a nappalijukban sem díszeleg bőrkanapé. "Attól, hogy valaki növényi étrenden van, még nem vegán, mert lehet, hogy hord bőrcipőt" - mondta el az ízHUSZÁRnak egy korábbi cikkünkben Preyer György, a hazai Vegán Food Fest ötletgazdája és szervezője.

Egy angol vicces kvízműsor egyik kérdésére, és arra adott válaszra talán felkapta a fejét az a vegán is, aki meg volt győződve arról, hogy amikor a reggeli pirítósára avokádó szeleteket helyez, nem árt ezzel semmilyen állatnak sem.

A QI című műsorban megkérdezték a versenyzőket, melyik étel vegán. A helyes válasz mindenki meglepetésére az volt, hogy egyik sem, pedig a listában szerepelt az avokádó is.

A műsorvezető, Sandi Toksvig szerint annak, hogy az avokádó nem vegán, ugyanaz az oka, mint ami miatt a méz sem az - a méhek jelentik a közös nevezőt. A avokádókat nagyon nehéz bármilyen "rásegítés" nélkül beporozni, így sokszor óriási távolságokat tesznek meg teljes méhcsaládok kaptárostul egy kamion hátuljában, hogy az ültetvényeken elvégezzék a munkát, majd továbbállnak. A műsorvezető szerint ez nem természetes az állatoknak, így ez a kockázatos utazás kimeríti a "használat" fogalmát.

De miért kockázatos a méhek utazása? A kaliforniai mandulaültetvényekre például sokszor az ország keleti partvidékéről érkeznek a méhek. A kis állatok ilyenkor sok más vidékről ideutaztatott rokonukkal találkoznak, így könnyen megfertőzhetik egymást gombákkal, vírusokkal. Ráadásul a legtöbb méhcsalád nem csak két helyszín között ingázik, hanem beutazzák az egész kontinenst: hol a cseresznye, hol a mandula, hol az avokádó virágzik éppen...A szakértők szerint a méhek így nem csak megfertőzik egymást, de túl egysíkúan is táplálkoznak ahhoz képest, ha egy mezőn bolyonganának. Az úton ezen felül nagyrészt cukorszirupot esznek, ami szintén nem olyan tápláló, mint a zsírokban és szénhidrátokban gazdag pollen. Egyre több méhcsalád nem tud megbirkózni a téllel - rengeteg méh pusztul el.

Nem csupán a méhek jóléte van veszélyben, hanem a mezőgazdaság termelékenysége is.

A brit The Vegan Society szóvivője, Dominika Piasecka kommentálta a QI-ban elhangzottakat. Kissé emblematikus válasza szerint a vegánok megpróbálják elkerülni azt, hogy az állatoknak baja essen amennyire csak ez lehetséges és megvalósítható. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a mezőgazdaság több formája indirekt módon kárt okoz állatoknak, de sajnos nem lehetséges, hogy elkerüljünk minden ilyen esetet" -tette hozzá Piasecka.

Sajnos azonban a méhek pusztulásával kapcsolatban nem csupán az ő - amúgy valóban fontos - jólétük a tét, hanem a globális mezőgazdaság stabilitása.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Kipróbáltam a rántott koviubit, és csak annyit mondok: ADJATOK MÉG!

Címlapról ajánljuk

8 frissítő gazpacho, ami nem hagy hidegen

Bombasztikusan frissítő ízének köszönhetően a hideg gazpacho ideális választás a meleg nyári napokra. Szuper egészséges, illetve rendkívül egyszerűen elkészíthető, vagyis nem kell sokat ácsorogni a konyhában miatta. Mutatjuk a mi kedvenceinket!

Nosalty

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: