Sajtbombákkal készül a sütőben sült krumplipüré, ami háttérbe szorítja a főételeket

Még egy olyan egyszerű köret is lehet lenyűgöző, mint a krumplipüré. És hogyan? Hát rengeteg sajt hozzáadásával! Most egy ilyen receptet hoztunk nektek, hogy a legközelebbi baráti vacsora alkalmával ti is villoghassatok.

A burgonyaköretek rengeteg különböző formát ölthetnek az egészen egyszerűtől a kifejezetten elegánsig. A krumplipüré inkább az utóbbi véglet felé közelít, mégsem mondanánk rá, hogy olyan nagyon mutatós valami. Nos, ez általában igaz is lehet, de nem a lenti krumplipüré esetében! Ugyanis, némi (na jó, jelentős mennyiségű) sajt hozzáadásával és egy alapos rápirítással egy teljesen új ételt alkothatunk belőle, ami akár főételként is megállja a helyét.

A sütőben sült extra sajtos krumplipüré receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Az igazán krémes püré titka

Persze az sem mindegy, hogy milyen burgonyát választunk alapként, és nem szabad megfeledkeznünk a pürésítés fontos alapszabályairól sem, azonban, ami igazán krémessé és gazdaggá teszi ezt a köretet, az a tejtermék. Pontosabban tejtermékek.

Jelen esetben a szokásos tej és vaj mellett tejfölt is tettünk a krumplipüréhez, hogy még dekadensebb élményt nyújtson.

Mindegyik legyen jó zsíros, ne használjunk csökkentett zsírtartalmú tejet vagy tejfölt, mert azzal nem lesz ugyanolyan. Vajból is lehetőleg jó minőségűt válasszunk.

Na meg egy halom sajt

És ha ezen a ponton azt kérdeznénk: „nem lesz sok ez a rengeteg tejtermék?”, akkor készüljünk fel, hiszen még egy hatalmas adag sajtot is bele kell tennünk a pürébe. Kétféle jellegzetes ízű sajtot fogunk kockákban és reszelve felhasználni: parmezánt és cheddart.

A cheddar felét reszelve dolgozzuk majd el a kész pürével, így a vékony szálak teljesen elolvadnak, és komplex ízt adnak a krumpliköretnek. A kockára vágott sajt pedig megmarad, és a sütés után is beleharaphatunk majd egy-egy lágyan folyós cheddardarabba.

Mehet is a sütőbe!

Ugyan a pürét hagyományos módon főzzük meg, itt még koránt sincs vége a történetnek. A sajttal elkevert krumplit másodszor is megfőzzük, amikor pár percet eltölt a sütőben. Ekkor a tetejére reszelt parmezán fantasztikus, aranyló kéreggé sül, alatta pedig a legkrémesebb, leggazdagabb krumplipüré várja, hogy végre az asztalra kerülhessen.

A sütőben sült extra sajtos krumplipüré receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Készítsük el az extra sajtos krumplipürét!

Hozzávalók: 8 közepes db burgonya, 50 g vaj, 2 dl tej (magas zsírtartalmú), 200 g cheddar sajt (reszelve), 50 g parmezán sajt (reszelve), 140 g tejföl, só és bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint (frisssen reszelve), 1 ek snidling (apróra vágva)

Melegítsük elő a sütőnket 180℃-ra, és zsírozzunk ki egy sütőedényt, amiben a pürét szeretnénk majd készíteni.

A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk kockákra. Bő, sós vízben főzzük puhára (ez a forrás után közepes lángon nagyjából 15-20 perc lesz), majd szűrjük le, és hagyjuk a szűrőben gőzölögni.

Közben készítsük elő a tejet, vajat, tejfölt és a sajtokat. A cheddar egyik felét reszeljük le a nagylyukú oldalon, a másik felét pedig vágjuk kis kockákra.

A főtt burgonyát törjük össze a fazékban, majd adjuk hozzá a vajat, tejfölt, tejet és a fűszereket. Hűtsük langyosra a pürét, hogy ne olvadjon el benne rögtön a reszelt sajt. Amikor már nem túl meleg, keverjük hozzá a reszelt és kockázott cheddart is.

Öntsük a sajttal elkevert pürét a kikent sütőformába, és reszeljük a tetejére a parmezánt. Süssük 20-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára sül. Tálalás előtt szórjuk meg a metélőhagymával.

A sütőben sült extra sajtos krumplipüré receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Fotók és recept: Hering András

Az 'Extra sajtos krumplipüré' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a recepteket is készítsd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...