Arról pont nemrégiben írtunk, hogy ha alaplében főzzük a burgonyát, mennyivel ízesebb lesz a végeredmény, és persze az extragyors krumplipucolós trükkök sem maradtak el, arról azonban, hogy milyen meglepő hozzávalótól őrzi meg szép világos, sárgás színét a főtt krumplink anélkül, hogy bebarnulna, még nem ejtettünk szót.
Kitaláljátok, mi ez a nem várt hozzávaló? A citromlé!
Míg többek közt az avokádó esetében is bevett trükknek minősül, hogy pár csepp citromlevet a félbevágott avokádóra cseppentve megakadályozhatjuk a barnulást, addig arra nem gondoltunk, hogy a burgonya főzővízébe is rakhatunk belőle. Lássuk, még miért jó nekünk a citrust a kolompérral kombózni!
A főtt burgonya ízét és színét is feljavítja a citrus
Kb. 1 kiló krumplihoz 1-2 evőkanál friss citromlevet, és élvezd, hogy a citromsav enzimjeinek köszönhetően a főtt burgonyánk nem barnul meg a főzés végére!
Így csináld: szimplán öntsd a főzővízhez a citromlevet, még a főzés elején!
Sőt, plusz egy indokunk van arra, hogy kipróbáld: a citromlé kiemeli a burgonya ízét, ad neki egy pikáns, friss, savanykás aromát, mely elveszi az esetleges lisztes ízt.
Tippek, amikor jól jöhet a citrusos ízű burgonya:
- ha tepsis krumplihoz főzöd elő a burgonyát a sütőben való sütés előtt - rozmaringágakkal, egyéb friss zöldfűszerrel, fokhagymával, sóval borssal + citrommal a végén isteni köreted lesz!
- egy könnyed krumplisalátának is jól áll a savanykás ízvilág, sőt, a citrom az ecetet is kiválthatja
- ha keleti ihletésű burgonyafőzelékre vágysz például kókusztejszínnel, curryvel, kurkumával, korianderrel
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tippek várnak ezekben a cikkekben is: