Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Mind tudjuk, hogy a jó kovászos kenyér kincs, ami aranyat ér. És míg ez a legtöbbször csupán egy szófordulat, egy spanyol pékség műhelyében több annál. Itt készül ugyanis Európa legdrágább kovászos kenyere.

Mitől lesz egy vekni Európa legdrágább kovászos kenyere? Talán a jó minőségű alapanyagoktól, a kézzel szedett és őrölt búzától, netán a mesteri szinten végzett dagasztástól és kelesztéstől? Nos, részben igen, hiszen ezek a tényezők is mind szerepet játszanak abban, hogy egy spanyol pékség kovászos kenyerét aranyáron mérik. Azonban a titok igazi nyitja a tésztában rejlik.

Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Aranyos kenyér

A spanyol Panderia Pan Pina büszkélkedhet azzal, hogy az ő kemencéikben készül Európa legdrágább kovászos kenyere. Azért kerül erre az előkelő helyre a vekni, mert a tésztájába ehető arany és ezüst kerül.

Egész pontosan egy gramm arany és ezüst van minden vekni kenyérben, ez a magyarázat az őrületes árra.

A kenyér csupán 400 grammot nyom, mégis majdnem félmillió forintba kerül a pékségben. Kétségtelen, hogy egy luxuscikkről van szó, ezt a péktermék megalkotója, Juan Manuel Moreno sem tagadja.

Így készül a csoda

Hosszas próbálgatás és folyamatos kísérletezés után született meg a két ehető nemesfémet tartalmazó kenyér. Ezek mellett magas minőségű tönkölybúzaliszt kerül a tésztába.

Az egész folyamat 30 perces dagasztással kezdődik, amit egy fél napig tartó pihentetés követ. A kenyér nagyjából 40-45 percet tölt el a sütőben. Az ezüst porként, az arany pedig pehely formájában szerepel a veknikben.

De mi értelme van egy ilyen drága kenyérnek?

A pékség célja némileg kampányszerű a különleges péktermékkel: a házi kenyérsütés és a kovászos kenyerek népszerűsítése. Persze nem mindennapos dolog, hogy valaki betér egy aranykenyérért hozzájuk: 2020-ban 96 darab kelt el, az idei évben pedig hat talált gazdára.

Forrásunk volt.


Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...