Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Mind tudjuk, hogy a jó kovászos kenyér kincs, ami aranyat ér. És míg ez a legtöbbször csupán egy szófordulat, egy spanyol pékség műhelyében több annál. Itt készül ugyanis Európa legdrágább kovászos kenyere.

Mitől lesz egy vekni Európa legdrágább kovászos kenyere? Talán a jó minőségű alapanyagoktól, a kézzel szedett és őrölt búzától, netán a mesteri szinten végzett dagasztástól és kelesztéstől? Nos, részben igen, hiszen ezek a tényezők is mind szerepet játszanak abban, hogy egy spanyol pékség kovászos kenyerét aranyáron mérik. Azonban a titok igazi nyitja a tésztában rejlik.

Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Aranyos kenyér

A spanyol Panderia Pan Pina büszkélkedhet azzal, hogy az ő kemencéikben készül Európa legdrágább kovászos kenyere. Azért kerül erre az előkelő helyre a vekni, mert a tésztájába ehető arany és ezüst kerül.

Egész pontosan egy gramm arany és ezüst van minden vekni kenyérben, ez a magyarázat az őrületes árra.

A kenyér csupán 400 grammot nyom, mégis majdnem félmillió forintba kerül a pékségben. Kétségtelen, hogy egy luxuscikkről van szó, ezt a péktermék megalkotója, Juan Manuel Moreno sem tagadja.

Így készül a csoda

Hosszas próbálgatás és folyamatos kísérletezés után született meg a két ehető nemesfémet tartalmazó kenyér. Ezek mellett magas minőségű tönkölybúzaliszt kerül a tésztába.

Az egész folyamat 30 perces dagasztással kezdődik, amit egy fél napig tartó pihentetés követ. A kenyér nagyjából 40-45 percet tölt el a sütőben. Az ezüst porként, az arany pedig pehely formájában szerepel a veknikben.

De mi értelme van egy ilyen drága kenyérnek?

A pékség célja némileg kampányszerű a különleges péktermékkel: a házi kenyérsütés és a kovászos kenyerek népszerűsítése. Persze nem mindennapos dolog, hogy valaki betér egy aranykenyérért hozzájuk: 2020-ban 96 darab kelt el, az idei évben pedig hat talált gazdára.

Forrásunk volt.


Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.