Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Mind tudjuk, hogy a jó kovászos kenyér kincs, ami aranyat ér. És míg ez a legtöbbször csupán egy szófordulat, egy spanyol pékség műhelyében több annál. Itt készül ugyanis Európa legdrágább kovászos kenyere.

Mitől lesz egy vekni Európa legdrágább kovászos kenyere? Talán a jó minőségű alapanyagoktól, a kézzel szedett és őrölt búzától, netán a mesteri szinten végzett dagasztástól és kelesztéstől? Nos, részben igen, hiszen ezek a tényezők is mind szerepet játszanak abban, hogy egy spanyol pékség kovászos kenyerét aranyáron mérik. Azonban a titok igazi nyitja a tésztában rejlik.

Ezért kerül félmillió forintba Európa legdrágább kenyere

Aranyos kenyér

A spanyol Panderia Pan Pina büszkélkedhet azzal, hogy az ő kemencéikben készül Európa legdrágább kovászos kenyere. Azért kerül erre az előkelő helyre a vekni, mert a tésztájába ehető arany és ezüst kerül.

Egész pontosan egy gramm arany és ezüst van minden vekni kenyérben, ez a magyarázat az őrületes árra.

A kenyér csupán 400 grammot nyom, mégis majdnem félmillió forintba kerül a pékségben. Kétségtelen, hogy egy luxuscikkről van szó, ezt a péktermék megalkotója, Juan Manuel Moreno sem tagadja.

Így készül a csoda

Hosszas próbálgatás és folyamatos kísérletezés után született meg a két ehető nemesfémet tartalmazó kenyér. Ezek mellett magas minőségű tönkölybúzaliszt kerül a tésztába.

Az egész folyamat 30 perces dagasztással kezdődik, amit egy fél napig tartó pihentetés követ. A kenyér nagyjából 40-45 percet tölt el a sütőben. Az ezüst porként, az arany pedig pehely formájában szerepel a veknikben.

De mi értelme van egy ilyen drága kenyérnek?

A pékség célja némileg kampányszerű a különleges péktermékkel: a házi kenyérsütés és a kovászos kenyerek népszerűsítése. Persze nem mindennapos dolog, hogy valaki betér egy aranykenyérért hozzájuk: 2020-ban 96 darab kelt el, az idei évben pedig hat talált gazdára.

Forrásunk volt.


Érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...