A hírhedt elnök, aki leplezetlenül gyűlölte a brokkolit

Vannak ételek, amelyeket kollektíven nem szeretünk, és az ilyen nemszeretem-mozgalmakhoz gyakran ismert személyiségek is csatlakoznak. Így volt ez a brokkolival és az USA egyik elnökével is.

A brokkolit utálni egyes helyeken szinte fanatikus dolog, az Amerikai Egyesült Államokban például visszatérő és általánosan elfogadott tény, hogy aki gyerek, az mind utálja a zöldséget. De mi van akkor, ha az illető nem gyerek, sőt, egy olyan meghatározó személyiség, mint például az USA elnöke? Nos, ennek az érdekes szituációnak olyan következményei lehetnek, hogy a politika és diplomácia középpontjába a brokkoli kerül.

Ez a zöldség volt az amerikai elnök legnagyobb ellensége / Fotó: Getty Images/Bettmann

Komoly politikai ügyek

Az idősebb Bush elnök ideje alatt viszonylag sok jelentős esemény történt a világban, így mondhatnánk, hogy tele volt a tányérja. Azonban ezen a tányéron Németország újraegyesítése, a hidegháború lezárása és az öbölháború mellé már nem fért fel egy zöldség: a brokkoli.

Persze nem azért, mert az elnöknek nem volt ideje egészségesen táplálkozni: a kis zöld fák Bush szemében egy szinten álltak a kommunista rezsimmel.

Nem szeretem a brokkolit. Akkor sem szerettem, amikor gyerek voltam, és az anyám kényszerített, hogy megegyem. Most én vagyok az Amerikai Egyesült Államok elnöke, és soha többé nem vagyok hajlandó brokkolit enni.

- nyilatkozta az elnök.

Pucér a király

Persze nem ritka az ilyen: gyakran olvashatunk az interneten hasonló történeteket híres emberekről és az általuk kedvelt vagy utált ételekről. Ami Bush esetét kiemeli a tömegből, az az elnök vehemenciája.

Amerikai újságírók akkoriban komolyan foglalkoztak a dologgal, összeszámolták Bush brokkolinyilatkozatait, amelyek száma 70 körül tetőzött. A média derítette ki azt is, hogy az elnöki repülőn sem szolgálhatták fel a zöldséget, a Fehér Házból pedig csak a First Lady közbenjárása miatt nem tiltották ki.

Meghatározó kérdés

A dolog olyan komoly mértéket öltött, hogy hosszú ideig meghatározta a 90-es évek amerikai belpolitikáját. Bush ellentábora folyamatosan brokkoliszeretét hangoztatta, sőt kampány is indult a zöldség népszerűsítése érdekében.

Egyszer odáig ment a vitás kérdés, hogy egy zöldségtermesztő-szervezet többtonnányi brokkolit szállított a Fehér Házhoz. Az elnök nem tartotta meg az ajándékot, inkább élelmiszerbankoknak adományozta az utálatos zöldséget.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Getty Images/Bettmann


Olvass további érdekességekről:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek