Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Korán kelők vs későn fekvők: elmondjuk, ki a boldogabb!

A koránkelők állítólag boldogabbak, a későn fekvők pedig hajlamosabbak a depresszióra. De vajon mire jutott egy, az alvási szokásokat vizsgáló friss kutatás? Elmondjuk!

Jacqueline Lane, a Massachusetts-i Kórház oktatója nemrég az alvási szokásokkal kapcsolatban végzett kutatást, eredményeit pedig a Nature Communications folyóiratban foglalta össze.

Hajnali pacsirták vs. éjjeli baglyok

A genetikai elemzéseket végző amerikai 23andMe nevű cég és a brit UK Biobank szolgáltatta a nemzetközi kutatócsoportnak 700 000 ember adatait. Az elemzésben részt vevőket két csoportra osztották, akiknek a génállományának vizsgálatára helyezték a hangsúlyt. A szakember elemző munkája meglepő eredményt hozott: megállapították, hogy az éjszakai baglyok nagyobb veszélyben vannak a mentális betegségekkel szemben és kevésbé érzik magukat boldognak, mint koránkelő társaik. A koránkelőknek pedig kisebb esélyük van a skizofrénia kialakulására, közérzetüket pedig általában jobbnak vallották, mint az éjszakai bagoly típusúak. Lane rámutatott arra is, hogy a korán kelők rendelkeznek egy sajátos genetikai komponenssel is, ami csökkenti a depresszió és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is.

További fontos eredmény az előző kutatásokhoz képest, hogy bár a hajnali pacsirták jobb mentális egészséggel rendelkeznek, ennek ellenére a kelési szokásaik nincsenek hatással a testtömeg-indexükre és nem befolyásolja a kettes típusú cukorbetegség kockázatát sem.

Ugyanakkor a szakember nem javasolja, hogy aki későn fekvő, azonnal átálljon a korai kelésre, mert komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A hangsúly a fokozatosságon van.

„Azok, akik boldogabbnak vallják magukat, általában koránkelő típusok” – állapította meg Jacqueline Lane, a Massachusetts-i kórház oktatója, aki ugyanakkor azt is megjegyezte: az, aki éjszaka aktívabb, nem feltétlenül fog mentális problémákkal küzdeni. „Ez persze nem ilyen egyszerű, a genetika csak egy kis szelete ennek a jelenségnek" – mondta Lane.

Jacqueline Lane elődleges célja az volt a kutatással, hogy megmutassa, mekkora különbségek vannak az alvási szokások között és ennek milyen egészségügyi következményei lehetnek. Mint mondja, ő már annak is örül, ha az emberek elgondolkoznak a saját szokásaikon, hiszen nem mindegy, mikor kezdjük vagy fejezzük be a napot, mert az hatással van az időbeosztásunkra, étkezési szokásainkra, egyszóval a mindennapokra, az életünkre.

Tipp

Szeretnél bagolyból pacsirtává válni? Akkor érdemes odafigyelni arra, hogy reggelente már időben elég fény érjen, éjszaka viszont kerüld az indokolatlan világítást. Hasznos továbbá, ha napról napra betartasz egy fix lefekvési időpontot, amelyet hétvégén sem hagysz túlzottan kitolódni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!