Állandóan fáradt vagy, és a hétvégi alvás sem elég már? Lehet, hogy ez a probléma áll a háttérben

Te is hétvégén próbálod bepótolni a hét közben kihagyott alvást? Sajnos úgy tűnik, hogy így sem jársz igazán jól.

Állandóan pörögsz, a hétköznapjaidat felfokozott tempóban éled és ugyan hétvégén kialszod magad, mégis minden reggel olyan vagy, mint akin átment egy tank? Jó eséllyel te is a social jet lag csapdájába kerültél.

Téged is érint ez a jelenség?

A social jet lag fogalma már 6 éve megszületett, azonban az utóbbi időben egyre többeket érint. Ha egész héten túlórázol, hazaviszed a munkát, és még a tévé villózó fényénél, sőt, még az ágyban is a billentyűzetet püfölöd, jó eséllyel nem alszol eleget. Ha azok közé tartozol, akik azt gondolják, hogy a hétköznapokon kimaradt alvást a hétvégi 10-12 órás szundikkal pótolhatják, tévedsz.

Nyilván, ha kimerültél jól jön a pihenés, azonban - úgy tűnik, hogy - ezzel összezavarod a biológiai órádat, és a szervezeted a hirtelen jött sok alvást úgy fogja kódolni, mintha egy másik időzónába léptél volna. Ilyenkor - attól függetlenül, hogy sokat alszol - ébredés után sem érzed magad kipihentnek. A social jet lag a munka-magánélet egyensúlyának felborulása miatt alakul ki, aminek egyik jellegzetes tünete az állandó fáradtság.

Olyan, mintha másik időzónába lépnél

Ha szinte átalszod a hétvégét, a hétköznapokon pedig újra visszatérsz a sok munka-kevés alvás dimenziójába, egy ördögi körbe kerülsz, amiben nincs meg az a ritmus, amihez a szervezeted alkalmazkodhatna. Dr. Till Roenneberg, a Müncheni Egyetem Orvosi Pszichológiai Intézetének professzora szerint ez olyan, mintha elutaznál egy olyan országba, ahol több órás időeltolódással kell számolnod, azonban amíg ott 1-2 nap után alkalmazkodik a szervezeted az aktuális időzónához, addig a social jet lag esetében erre nincs esély. Vagyis a biológiai órád szerint a hétvégéidet és a hétköznapjaidat két külön időzónában éled. Az elnevezés: a jet lag is innen ered, mivel az utazások során az időzónák közötti eltolódások okozta fáradtságot hívják így.

Nemcsak Münchenben, hanem az Arizónai Egyetemen is végeztek kutatásokat, ahol közel 1000 fő részvételével vizsgálták a 22 és 60 év közöttiek alvási szokásait. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a social jet lag nemcsak krónikus fáradtságot, szörnyű reggeleket és karikás szemeket okoz, hanem a kialvatlanság miatt plusz kilókkal, rossz közérzettel, ingerlékenységgel is számolhatsz, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is növelheted.

Azok, akiket érint ez az állapot, könnyebben lesznek depressziósak, többet cigarettázhatnak, több koffeint és több alkohol fogyaszthatnak, mint azok, akik kialakítottak valamiféle ritmust az életükben. Ahhoz, hogy visszaállítsd az egyensúlyt és véget vess a folyamatos szédelgéseknek, igyekezz naponta 6-7 órát aludni, és a hétvégéken sem túlaludni magad, így a szervezeted is képes lesz alkalmazkodni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Eurekalert

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek