5 meglepő trükk a konyhából, amitől boldogak lesznek a virágaid

Előre szólunk, meg fogsz lepődni azon, milyen otthon is megtalálható eszközök és alapanyagok segíthetnek a növényeidnek abban, hogy nagyok és egészségesek legyenek.

Ha úgy érzed, a szobanövényeidre ráférne némi frissítés, vagy ne adj' Isten ellepték a kártevők, itt az ideje, hogy kisétálj a konyhába, és körülnézz: a számtalan bolti növényápoló- és irtószer helyett természetes házi megoldásokat is bevethetsz azért, hogy a virágaid szépek és egészségesek legyenek. Mutatunk öt szuper megoldást!

Még a mosogatószer is segíthet!

Szódabikarbóna

Ha a lisztharmat - egy gyakori fehér gomba, amely gyakran gyorsan terjed - okoz gondot a növényeidnek, a szódabikarbóna és annak antibakteriális tulajdonságai segíthetnek. Keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónát és egy evőkanál növényi olajat egy kb. 1 literes szórófejes flakonban, rázd össze erőteljesen az egészet, és alaposan permetezd be a növény minden érintett területét (beleértve a levelek alját is). Ismételd meg a fújást minden kora reggel három-öt napon keresztül, és ne feledd:

A kulcs az, hogy a lisztharmatot még a kezdeti stádiumban elkapd, mielőtt az egész növényt elborítaná.

Mosogatószer

A levéltetveknél kevés rosszabb dolog történhet az ember növényével, ezek a fehér kis élőlények ugyanis egy pillanat alatt ellephetik a leveleket. A tetvek növényi nedvvel táplálkoznak, olyan cukrokat választva ki a boldogtalan növényből, amelyek vonzhatják az éhes hangyákat. (Egy érdekes tény: a hangyák „tenyésztik” a levéltetveket, a fertőzött növényekről az egészséges növényekre költöztetik őket). A jó hír az, hogy egy kis mosogatószer segíthet a levéltetvek és más apró kártevők, köztük a tripszek és a fehérlegyek elűzésében. Rázz össze egy evőkanál mosogatószert egy egyliteres, vízzel teli szórófejes flakonban. Fújd le a kártevőket a legerősebb sugárral úgy, hogy a tetvek leessenek a földre, ezután a földet és a leveleket is töröld le nedves kendővel úgy, hogy az apró „maradványok” eltűnjenek a növényről.

A másnapos szódavíz is hasznodra lehet

Szódavíz

Ha találsz egy félig üres üveg szódavizet a hűtőszekrényed mélyén, ne öntsd ki a lefolyóba, öntözd meg a szomjas virágokat! A szódavíz tele van tápanyagokkal, amelyek segítenek zöldebbé tenni a leveleket, és erősebbé a gyökérzetet. Csak győződj meg róla, hogy a szóda nem ízesített, és már nem pezseg.

Chili

Szeretsz kertészkedni, de azt már kevésbé bírod, amikor a kertben ólálkodó állatok – rágcsálók, madarak, rovarok – kárt tesznek a növényekben? Akkor nyomj össze 5-6 chilit magvastól, mindenestől, öntsd le egy fél pohár olajjal, és hagyd 3-4 napig állni. Ezután szűrd le az olajat, és keverd el 2-3 liter vízzel, illetve adj hozzá 2-3 evőkanálnyi mosogatószert, majd szórófejes flakon segítségével permetezd le a növények körüli földet és a növényeket is. A kártevők messze maradnak féltett zöldjeidtől!

Egy kis figyelmeztetés: a permet megváltoztathatja az ehető ételek ízét (például a salátáét vagy a paradicsomét), ezért érdemes csak olyan növényeket befújni, amelyeket nem evésre szánsz.

Tudjuk, a sört nem szabad pazarolni, de a jó cél érdekében érdemes megkínálni vele a meztelencsigákat is

Sör

Tudod, ki szereti még a hideg sört egy fárasztó nap után a kertben? A meztelencsigák. Ezek a bosszantó kerti jószágok nem tudnak ellenállni a sörcsapdának. Esténként, amikor a csigák különösen aktívak, tölts meg néhány tonhalas dobozt (vagy hasonló méretű edényt) sörrel, és helyezd el őket olyan helyre, ahol összegyűlhetnek a meztelencsigák. Amikor reggel felébredsz, azt fogod látni, hogy a nemkívánatos csúszómászók bemásztak a konzervdobozokba, és belefulladtak az italba. Nem kell a legmenőbb IPA-t vagy APA-t használni – egy egyszerű doboz olcsó sör is megteszi.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek