7+1 házi készítésű tisztítószer - ezekkel rengeteg pénzt takaríthatsz meg!

Rengeteg pénzt takaríthatsz meg, ha a bolti tisztítószerek helyett saját készítésű, filléres praktikákkal előállítható szereket használsz. Bemutatjuk a bevált kedvenceinket.

1. Réz kilincsek

Hozzávalók: Citromlé és asztali só

Egy tiszta szivacsra facsard ki egy fél citrom levét, majd szórj a szivacsra körülbelül egy teáskanálnyi asztali sót, és dörzsöld meg vele a megtisztítani kívánt felületet. Ha szép fényes, egy tiszta ruhával töröld szárazra.

2. Mosogatótálca és hűtőszekrény

Hozzávalók: 4 teáskanál szódabikarbóna, 1 liter forró víz

Egy nagyobb tálban oldd fel a szódabikarbónát a forró vízben, majd egy tiszta szivacsot márts bele, és tisztítsd meg a felületeket! A mosogatótálca fényesen csillogó lesz, a hűtő tiszta és szagtalan.

3. Ablakok és tükrök

Hozzávalók: 2 csésze víz, fél csésze almabor ecet, negyed csésze 70%-os alkohol (gyógyszertárakban kapható), 1-2 csepp illóolaj (kihagyható)

Keverj össze minden hozzávalót, majd tedd a folyadékot egy spricnibe! Permetezd az oldatot néhányszor egy papírtörlőre vagy tiszta, puha rongyra és ezzel töröld át az üveg- és tükörfelületeket.

4. Rozsdamentesítés

Hozzávalók: fél citrom, fél csésze bórax

A bórax, vagyis a bórsav nátriummal alkotott sója egy puha, színtelen kristályokból álló, fehér por. Ebbe mártsd bele a félbe vágott citromot, majd dörzsöld be vele a rozsdamentesíteni kívánt felületet.

FONTOS!

Soha ne keverj össze ammóniatartalmú folyadékokat fehérítővel, vagy fehérítőt tartalmazó keverékekkel, mert az anyagok egymással kölcsönhatásba lépnek és a keletkező gőzök és gázok egészségre ártalmasak és a környezetre veszélyesek. Mindig tájékozódj a termékek összetételéről használat előtt!

5. Sütő

Hozzávalók: fél csésze szalmiákszesz (ammónia), 3-4 liter víz

Keverd össze a hozzávalókat, majd tisztítsd meg ezzel a sütőt és a benne található sütőrácsokat. A szalmiákszesz segít feloldani az odaégett szennyeződéseket, amiket egy tiszta vizes ruhával törölj vagy moss le a kezelt felületekről.

6. Vízkőmentesítés

Hozzávalók: egy rész nem gél állagú, fehér színű fogkrém, egy rész szódabikarbóna

Üvegvázáknál gyakori szennyeződés a körkörösen végigfutó vízkő csík. Ennek az eltávolításában is segít a fogkrém és szórabikarbóna kettőse, de persze másra is alkalmazhatod. Használd úgy a pasztát, mint a polírozó folyadékokat: egy ronggyal dörzsöld meg a vízkőfoltokat, majd egy száraz ronggyal töröld le a felesleget és fényesítsd ki a felületet.

7. Márványtisztítás

Hozzávalók: egy csepp enyhe mosogatószer, 2 csésze meleg víz

A “recept” pofon egyszerű, és nem is lehet elrontani, a márványtisztítást viszont igen, méghozzá azzal, ha citromot, ecetet, vagy más maró hatású tiszítószert használunk. Ügyeljünk arra, hogy a cseppnyi mosogatószer is szigorúan citrommentes legyen.

+1 Általános tisztítószer

Hozzávalók: egy rész ecet, egy rész víz, egy citrom héja szeletenként (nem reszelve), 2-3 db rozmaring ág

Az összetevőket tedd egy spricnibe, és hagyd állni egy hétig. Az így elkészült folyadékot bátran használd általános tisztítószerként, rongyra vagy papírtörlőre permetezve.

Ezeket olvastad már?

via GoodHouseKeeping

Címlapról ajánljuk

További cikkek