Íme az őszi konyhatrendek: viszlát, fehér bútorok, helló, meleg színek!

Itt van az ősz, itt van újra, és bár lehet, nem a következő hónapokban tervezi mindenki felújítani a konyhát, a következő színek, bútorok és kiegészítők hosszú távra is remek inspirációk lehetnek.

Újra elkezdődnek a bekuckózós hónapok, amikor munka után a hűvös estéket már nem a szabadban, hanem otthonunk melegében töltjük. Az ősz remek alkalom arra, hogy újragondoljuk otthonunk egyes helyiségeit, legyen szó színekről, bútorokról vagy csak szimplán új kiegészítőkről.

Az elmúlt két évben rengeteg időt töltöttünk a konyhában, ez a helyiség az idők során pedig nemcsak a főzés helye, de a legjobb beszélgetések és legfinomabb étkezések színtere is lett. Éppen ezért érdemes új ötletek után kutatni: hogyan tehetném a konyhám még otthonosabbá, szebbé, meghittebbé?

A következő tippek ugyan nem biztos, hogy azonnal alkalmazhatóak, ezek az inspirációk azonban bármikor jól jöhetnek majd, ha konyhaátalakításon töröd a fejed.

1. Asztal vagy konyhasziget?

Az elmúlt években óriási divat lett amerikai konyhaszigettel felszerelt konyhákat tervezni. Bár egy konyhasziget több szempontból is praktikus (rengeteg eszközt tárolhatunk benne, szuper munkafelületként, ráadásul akár főzhetünk is rajta a kialakítás függvényében), lehet azonban, hogy a jövőben a szigetet inkább az étkezőasztalok váltják majd fel, ezzel egyfajta közösségi térré alakítva a konyhát, megspórolva az étkező helyét. Egy strapabíró étkezőasztal remek munkafelület tud lenni, a konyhaszigettel szemben kényelmesebben le lehet hozzá ülni, ráadásul a frissen elkészült ételeket sem kell majd egyik helyiségből átcipelni egy másikba.

2. Jöhet a konyhasziget is, csak máshogy!

Azoknak, akik mégis inkább a konyhasziget mellett döntenek, érdemes lesz más tervezési megközelítést alkalmazniuk. "Különösen szeretjük azt a trendet is, mely szerint a szigetek inkább bútordaraboknak vagy asztaloknak, sem mint szekrényblokkoknak tűnnek. Az előkészítőasztalok is egyre nagyobb teret kapnak az új konyhákban" - jegyzi meg Katherine Thewlis, amerikai belsőépítész a Food52-nek. Eme három különböző funkció együttesen lehetőséget nyújt arra, hogy a konyhasziget egyszerre legyen munkaállomás, előkészítő és étkezésre alkalmas, magasított asztal.

Persze egy konyhaszigetben jó, ha vannak tárolórészek, a fentebb látható példa pedig nem is zárja ki, hogy ne legyen pár fiók elrejtve az asztalban, az viszont szabad szemmel is látható, mennyivel levegősebbnek tűnik a konyha úgy, hogy a konyhaszigetnek nem zártak az oldalai.

3. Apró rekeszek és fiókok

Bár a lakberendezési magazinok gyönyörű konyhái mindig üresnek tűnnek, a való életben aligha találunk olyan pultot, amelyen ne lenne ott egy sótartó vagy borsőrlő, vagy nem húzódna meg a sarokban egy kávéfőző, vízforraló.

Az újhullámos beépített konyhák között sok olyat találunk, melyben külön szerepet kapnak a keskeny fűszertartó polcok, a titkos pultrészek vagy éppen a bútorlap mögé rejtett háztartási gépek. Ezek az új rekeszek és tárolók nemcsak praktikusak – hiszen szisztematikusan egy helyre tudunk rakni mindent, de a konyha összképén is sokat javítanak. A konyhapult nem rakodóhely, hanem munkalap lesz, ahol kényelmesen elférünk a rántott hús előkészítéséhez vagy a pogácsatészta meggyúrásához. Apró rekeszek és szűk szekrények: eljött a ti időtök!

4. Sötétebb tónusok

A hibátlan, fehér konyhák helyett az emberek most sokkal inkább a sötét színeket, a szépen pácolt fából készült szekrényeket és a természetesnek ható munkalapokat, felületeket keresik a konyhai berendezések kiválasztásánál. Érhető, hiszen újra fontos lett az emberek számára a természetközeliség. Steril környezet helyett barátságos és meleg színek között szeretnénk pihenni, élni a mindennapokat, éppen ezért újra népszerű a konyha színeinek kiválasztásánál a zöld, a barna, a sötétkék vagy a bordó is.

5. Visszatért a terrakotta

A kétezres évek elején óriási divat volt, az elmúlt tíz évben azonban kevesen választottak a konyhába terrakotta csempét, az egyszínű megoldások és az örök klasszikusnak számító metrócsempe töretlen sikerrel hódította meg a konyhákat mostanáig. Most, hogy a természetes színek újra divatba jöttek, a terrakotta is reneszánszát éli, és egyre többen választják mind falfelületként, mind járólapként a mediterrán stílusú burkolatokat.

6. Akasztók a konyhában is

Bár eddig azt hittük, az akasztónak csak a bejáratnál és a fürdőszobában van helye, a konyhában is egyre népszerűbb akasztókat szerelni a falra, ugyanis ott is ugyanolyan funkcionálisak tudnak lenni: akaszthatunk rájuk konyhai törlőket, kötényt, táskát, dekorációt vagy akár takarítási kellékeket is. A kérdés csak az: szeretjük, ha minden elől van a konyhában, látható helyen, vagy jobban preferáljuk a titkos rekeszes, "mindent is eldugunk" megoldásokat?

7. Munkatelep a konyhában

Az otthoni munkavégzés sok embert a konyhába száműzött, rendes íróasztal és irodai szék híján ugyanis a konyhában végeztük el kötelező munkánkat. Valljuk be, napi 8 órát még egy puha párnájú ebédlős széken sem kényelmes végigülni, egyelőre pedig nincsen kizárva, hogy az egészségügyi helyzet nem száműz minket újra a négy fal közé, éppen ezért érdemes lehet egy munkasarkot kialakítani a konyha közelében: egy kényelmesebb szék, egy-két könnyen felszerelhető polc, és máris kész otthonunk kényelmes és praktikus munkaállomása. Csak helyünk legyen hozzá, ugye?


Ezeket a lakberendezési ötleteket is lesd meg!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek