A rendezett konyha 10 legfontosabb ismérve

Nagyon sok mindenen elcsúszhat egy rendezett konyha, de ezzel a tíz tippel te is garantáltan egy kis rendet vághatsz a lakás egyik legfontosabb helyiségében.

Bár takarítással és átrendezéssel a konyhád alapvető összeállítását nem tudod megváltoztatni, azért rengeteget segíthetsz a helyzeten. A konyhai elrendezés egyik legfontosabb alapja az, hogy könnyen és gyorsan találd meg azt, amit keresel, és az is, hogy ne legyen kacatos, zsúfolt az egész. Az alábbi tíz tipp ezeket segít elérni.

10 dolog, amiről megismerszik a rendezett konyha

Használd ki a függőleges helyeket is!

Kampók, lebegő polcok, lógó kosarak – mindegy, hogyan, a lényeg az, hogy használd ki a függőleges helyeket is, ne csak a már adott lehetőségekkel dolgozz! Így okosabban tudod elrendezni a dolgaidat, és szellősebb is lesz a végeredmény, mintha mindent a már meglévő polcokra és szekrényekre pakolnál.

Oda pakold a cuccokat, ahol használod őket!

Gondold át, hogy egy főzéshez vagy sütéshez mikre van szükséged – a fűszereket például érdemes a tűzhely vagy a főzőlap közelébe tenni, hogy ne kelljen sokat sétálgatnod, ha újabbat és újabbat kell főzés közben elővenni. Ha van egy bejáratott hely, ahol tésztát szoktál gyúrni, vagy összekeverni a süti hozzávalóit, oda csoportosítsd a leggyakoribb hozzávalókat.

Oda pakold a cuccokat, ahol használod őket

Szinte semmi ne legyen elöl!

A munkalap felületén tárolj olyan kevés dolgot, amennyit csak lehet.

Csak a legszükségesebbeket hagyd elöl – így mindig rendezettnek tűnik majd a konyha, és lesz helyed pakolni, ha elkezdesz főzni.

Nem kellenek felesleges eszközök!

Ha van olyan eszköz a konyhádban, amit már évek óta nem használtál, egyszerűen válj meg tőle – nem most fogsz elkezdeni cukkinit spirálozni az ötszázforintos spirálozóval, ha eddig nem csináltad! Ez különösen igaz azokra az eszközökre, amelyek nagy helyet foglalnak. Lomtalaníts, ha kell!

Rendezd össze a fűszeres polcodat!

Itt szokott általában káoszba fulladni a konyha, pedig nagyon egyszerű rendben tartani – csak használj kis üvegcséket, vagy állítsd katonás sorrendbe a zacskókat! Hidd el, nagyon sok időt meg fogsz magadnak spórolni, ha nem kell mindig ezeket válogatni, aztán meg esetenként takarítani, ha sikerül kiborítani mindent.

Mindennek saját helye legyen!

Egy helyen tartsd a lábasaidat, megint egy helyen az evőeszközöket, és legyen külön helye az ételes dobozoknak is! Ha nem csak ömlesztesz, hanem kijelölt helyekre raksz mindent, sokkal előbb meg fogod őket találni, és rendezettebb is lesz tőle az egész konyha. Arról nem is beszélve, hogy legalább átlátod, mire lehet még szükséged!

Legyen a konyha mindig tiszta!

Mindegy, mennyire rendezett egy helyiség, ha koszos – éppen ezért legyen aranyszabály, hogy a konyhádat mindig tartsd tisztán, még akkor is, ha ez csak a munkalap áttörlését és a főzőlap vagy gáztűzhely rendberakását jelenti.

A hűtőről se feledkezz meg!

Használj beépített műanyag tárolókat, vagy vásárolj újakat, és szedd rendbe a hűtődet! A hűtő az, amiben nagyon könnyen megromlanak ételek, ha nincsenek szem előtt, ráadásul ezt is sokkal könnyebb átlátni, ha rend van benne, és tudni fogod, mire van szükséged, ha boltba mész.

Okosan válaszd meg a nyitott tárolóidat

Okosan válaszd meg a nyitott tárolóidat!

Ha olyan a konyhád, ahol lehetőséged van nyitott és zárt tárolásra is, a nyitottnak azt válaszd, amit nagyon gyakran használsz! Lehetnek ezek bögrék vagy a kedvenc konyhai eszközeid, a lényeg, hogy okosan válaszd ki, mi az, amire gyakran van szükséged!

Használj címkéket, ahol kell!

Az Egyesült Államokban bevett szokás, hogy mindent felcímkéznek, és bár nem kell túlzásokba esni, nagyon sokszor tényleg hasznos lehet. Mehet aranyos, szép címke a tésztás dobozra, a különböző lisztekre, a fűszerekre, vagy bármire, amit segít gyorsan megtalálni, ha látod leírva is, hogy mi van benne.


Még több hasznos és gyönyörű lakberendezési tipp:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.