Ezért látsz kis barnás vagy vöröses foltokat a feltört tojásban

Biztosan te is jártál már úgy, hogy rántotta készítésekor kis barnás vagy vöröses foltokat vettél észre a tojásfehérje és/vagy a -sárgája mellett. Ha eddig nem voltál tisztában azzal, hogy mi ennek a jelenségnek az oka, akkor most megtudhatod!

Ha te is gyakran fordulsz meg a konyhában, akkor szinte biztos, hogy láttál már barnás vagy vöröses pacákat a felütött tojásban. Az említett pöttyök általában vér- vagy húsfoltok, amelyek szerencsére csak nagy ritkán fordulnak elő a kereskedelmi forgalomban lévő tojásoknál. De vajon mi okozza ezt a jelenséget?

Ezért vannak kis barnás foltok a feltört tojásban

Nem túl guszta, de nem is veszélyes

Először is érdemes leszögeznünk, hogy a vér- vagy húsfoltos tojások biztonságosan fogyaszthatók! Ám, a legtöbben inkább eltávolítják a fura kis pöttyöket.

A kutatók szerint a bizarr vérfoltok az ovuláció során, magában a petefészekben vagy a petevezetékben jöhetnek létre, melynek oka, hogy a petefészek tüszője sűrű érhálózattal van ellátva – írja a 24.hu. Ám, ha az erek megrepednek, akkor a vér megtapadhat a tojássárgája felszínén. Sőt, ha a petevezetékben lép fel vérzés, akkor a foltok a fehérjén is láthatók lesznek.

A barna színű pöttyök ezzel szemben olyan szövetekből állnak, amelyeket a petevezetéken való áthaladás közben vett fel a tojás. Általában barna színűek, de lehetnek vörösek vagy fehérek is, hiszen a vér az oxidáció miatt barnára színeződhet.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek