Ezért látsz kis barnás vagy vöröses foltokat a feltört tojásban

Biztosan te is jártál már úgy, hogy rántotta készítésekor kis barnás vagy vöröses foltokat vettél észre a tojásfehérje és/vagy a -sárgája mellett. Ha eddig nem voltál tisztában azzal, hogy mi ennek a jelenségnek az oka, akkor most megtudhatod!

Ha te is gyakran fordulsz meg a konyhában, akkor szinte biztos, hogy láttál már barnás vagy vöröses pacákat a felütött tojásban. Az említett pöttyök általában vér- vagy húsfoltok, amelyek szerencsére csak nagy ritkán fordulnak elő a kereskedelmi forgalomban lévő tojásoknál. De vajon mi okozza ezt a jelenséget?

Ezért vannak kis barnás foltok a feltört tojásban

Nem túl guszta, de nem is veszélyes

Először is érdemes leszögeznünk, hogy a vér- vagy húsfoltos tojások biztonságosan fogyaszthatók! Ám, a legtöbben inkább eltávolítják a fura kis pöttyöket.

A kutatók szerint a bizarr vérfoltok az ovuláció során, magában a petefészekben vagy a petevezetékben jöhetnek létre, melynek oka, hogy a petefészek tüszője sűrű érhálózattal van ellátva – írja a 24.hu. Ám, ha az erek megrepednek, akkor a vér megtapadhat a tojássárgája felszínén. Sőt, ha a petevezetékben lép fel vérzés, akkor a foltok a fehérjén is láthatók lesznek.

Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok ki Ti is ezek alapján!

A barna színű pöttyök ezzel szemben olyan szövetekből állnak, amelyeket a petevezetéken való áthaladás közben vett fel a tojás. Általában barna színűek, de lehetnek vörösek vagy fehérek is, hiszen a vér az oxidáció miatt barnára színeződhet.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...