Ezért látsz kis barnás vagy vöröses foltokat a feltört tojásban

Biztosan te is jártál már úgy, hogy rántotta készítésekor kis barnás vagy vöröses foltokat vettél észre a tojásfehérje és/vagy a -sárgája mellett. Ha eddig nem voltál tisztában azzal, hogy mi ennek a jelenségnek az oka, akkor most megtudhatod!

Ha te is gyakran fordulsz meg a konyhában, akkor szinte biztos, hogy láttál már barnás vagy vöröses pacákat a felütött tojásban. Az említett pöttyök általában vér- vagy húsfoltok, amelyek szerencsére csak nagy ritkán fordulnak elő a kereskedelmi forgalomban lévő tojásoknál. De vajon mi okozza ezt a jelenséget?

Ezért vannak kis barnás foltok a feltört tojásban

Nem túl guszta, de nem is veszélyes

Először is érdemes leszögeznünk, hogy a vér- vagy húsfoltos tojások biztonságosan fogyaszthatók! Ám, a legtöbben inkább eltávolítják a fura kis pöttyöket.

A kutatók szerint a bizarr vérfoltok az ovuláció során, magában a petefészekben vagy a petevezetékben jöhetnek létre, melynek oka, hogy a petefészek tüszője sűrű érhálózattal van ellátva – írja a 24.hu. Ám, ha az erek megrepednek, akkor a vér megtapadhat a tojássárgája felszínén. Sőt, ha a petevezetékben lép fel vérzés, akkor a foltok a fehérjén is láthatók lesznek.

A barna színű pöttyök ezzel szemben olyan szövetekből állnak, amelyeket a petevezetéken való áthaladás közben vett fel a tojás. Általában barna színűek, de lehetnek vörösek vagy fehérek is, hiszen a vér az oxidáció miatt barnára színeződhet.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...