Kimchi carbonara, azaz koreai és olasz alkímia egy tányéron

A csípős, fermentált koreai káposzta, azaz a kimchi találkozott a szalonnás-tojásos olasz carbonarával, egymásba szerettek, összeházasodtak, afférjukból pedig ez a fúziós tészta született:

Vannak, akik vonakodnak, és egyenesen gasztronómiai szentségtörésnek ítélik a nemzetek konyháinak fúzióját, én mégis imádok kísérletezni és új kapcsolódásokat felfedezni. Főleg, ha a végeredmény működik, és olyan izgalmas megoldást kapunk, mint ez a kimchi carbonara. Ez a recept koreai és olasz alkímia a javából:

a csípős, fűszeres kimchi és a bacon összeforr a sűrű és krémes tojásos-parmezános tésztaszósszal, fűszeresebb és karakteresebb ízt ad a hagyományos carbonarának, és az eredmény hihetetlenül finom.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

Ha házilag szeretnéd elkészíteni a kimchit (amely egy ropogós állagú fermentált káposzta fűszeres, csípős és sós ízekkel), keresd meg a Nosalty legjobb receptjét az otthoni erjesztéshez. Hogy még egyet csavarjak a receptemen, én ramentésztával készítettem, de tökéletesen működik olasz spagettitésztával is.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

Hogy mi is a kimchi?

A kimchi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt. A kimchit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok, mivel kimutatták benne a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus Kimchii névre kereszteltek.

Tudni kell a kimchiről, hogy megközelítőleg annyiféle változata van, mint egy pörköltnek vagy töltött káposztának, szóval nincs egy biztos receptje. Mi őt ajánljuk:

Hozzávalók:

  • 300 g tészta (bármilyen ramen tészta (például udon), de hagyományos olasz spagetti tésztával is elkészíthető)
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 g bacon (apróbb csíkokra vágva)
  • 100 g kimchi (lecsepegtetve, apróra vágva)
  • 3 db tojás (2 egész + 1 tojássárgája)
  • 150 g parmezán sajt (finomra reszelve)
  • fekete bors ízlés szerint (tört vagy frissen őrölt (durva))
  • 2 közepes db újhagyma zöldje (vékonyra szeletelve)

Elkészítés:

Egy nagyobb főzőedényben vizet melegítünk, a forrásban lévő vízhez adjuk a tésztát, majd al dentére főzzük. Szerintem só nem kell a főzővízhez, ha teszünk, akkor is csak nagyon keveset, hiszen az alapanyagok sósságától enélkül is egy ízekben gazdag tésztaételt kapunk.

Közben egy közepes serpenyőben közepesen magas hőfokon felmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk a csíkokra vágott bacont, és időnként megkeverve sütjük 5 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott kimchit, és néhány percig főzzük, hogy magába szívja a szalonna ízeit is. Levesszük a tűzről, és félretesszük.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

A tojásokat és a sárgáját felverjük egy villával egy közepes tálban, hozzákeverjük a finomra reszelt parmezánt, és tört vagy frissen őrölt fekete borssal ízesítjük.

Az al dentére főzött tésztát egy csipesszel áttesszük a kihűlt bacon- és kimchikeverékkel teli serpenyőbe, a főzővizet nem öntjük ki. Beleöntjük a tojásos keveréket, alacsonyra vesszük a hőt, a csipesz segítségével pedig alaposan összeforgatjuk a hozzávalókat.

Hozzáöntünk egy keveset a tésztavízből, és nagyon alacsony lángon tovább keverjük, amíg sűrű és fényes nem lesz a tojásos-kimchis emulziónk. Körülbelül 5 percet is igénybe vehet, legyünk nagyon türelmesek, ha nem szeretnénk tojásrántottát kapni végeredményként.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.

Osszuk el a tésztát a tálalótányérokban. Szórjuk meg extra parmezánnal és újhagymazölddel.

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

A "Kimchi Carbonara" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Kimchi Carbonara, recept a képre kattintva! / Recept és képek: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!