7 zseniális felhasználási mód a parmezán héjához

A parmezán sajt legkülső kérge igen kemény, huzamosabb szellőztetés után kősziládságú is lehet. Mégse dobd ki, konyhád legnagyobb aromaforrása!

Eszméletlenül sok okot fel tudunk sorolni, miért vásárolj parmezánt, és most láthatod azt is miért ne dobd ki a héját. Először is a sajt héjhoz legközelebbi része a legízletesebb, legaromásabb rész. Mindig reszeld le, ne akasszon meg, hogy ott egy kicsit nagyobb erőbedobásra van szükséged! Sőt a legszélső kéreg is tartogat számodra némi meglepetést. Lehet, hogy idáig nem tudtad, de konyhád egyik meghatározó ízforrását tisztelheted benne. Amit idáig kidobtál, most a leghasználatosabb darab lesz. Figyelj, mutatjuk, hogyan!

Ezeket olvastad már?

Először megfelelően tisztítsd meg a sajt megmaradt héját. Külső, viaszos részét reszeld le vagy mosd meg, belülről vágd ki a már teljesen elszíneződött foltokat. Innen indulhat az újrahasznosítás!

1. Készíts alaplevet belőle!

Csak úgy, mintha húsalaplevet forralnál, a hagyma, fokhagyma, egész fekete bors, babérlevél, petrezselyem és további fűszerek mellé dobd be a megmaradt részeket. Az így elkészült, leszűrt ízbombát kisebb fakkokban, esetleg jégkockatartóban lefagyaszthatod és a későbbiekben zöldségleveshez, rizottóhoz, tésztaszószhoz felhasználhatod.

2. Ízesíts vele paradicsomszószt!

Dobd bele az éppen készülő hagymás, fokhagymás, bazsalikomos, oregánós paradicsomszószba, hadd engedje ki jótékony aromáját. Tálalás előtt pedig kapd ki belőle.

3. Dobd a lébe!

Levesekhez, – nem csak paradicsom és vegyes zöldségléhez – lencse, borsó és bármilyen krém-, illetve erőleveshez is használhatod ízesítőként. Minden, hosszan készülő, szaftos finomsághoz: raguhoz és húsos egytálételhez nagyszerű. A végén, természetesen itt is ki kell venni a sajthéjakat. El ne felejtsd!

4. Süsd meg!

A legkülső viaszkos része ehetetlen, de ami még belül foglaltatik, mindig fogyasztható. Ha gázsütőd van: akkor szúrj egy villát a darabkába, először a belső, majd a külső oldalát tartsd a lánghoz. Pirítsd pár percig, míg aranybarna nem lesz. Ha grilleznéd: akkor is először a belső felével kezdd, így a külső viasz nem olvadhat a belső ehető részre. Alufólián vagy sütőtálcán fogasd a darabkákat, hogy mindkét felükön megpiruljanak. Aztán jöhet a falatozás, vágd vagy harapd ki a megpuhult, még ehető részt - sós, borsos olívaolajjal tunkolt bagettel a legfinomabb!

5. Párolj vele!

Tedd a pároló edénybe, vagy a forrásban lévő víz fölé helyezett szűrőbe a zöldségek mellé. Nincs többé ízetlen párolt zöldség. Állítólag articsókával a legfinomabb, de mi brokkolival próbáljuk ki először, az biztos!

6. Ízesíts vele olívaolajat!

Dobj egy tálba vagy egy üveg aljára pár megmaradt parmezánvéget. Öntsd fel olívaolajjal, dobhatsz mellé fokhagymát is. Majd hagyd állni egy darabig. Isteni finom tészta, kenyér vagy krémleves tetejére csepegtetve.

7. Piríts zsemlekockát vele!

Dobd a felhevített olívaolajba, a fokhagymagerezdek és a friss rozmaring vagy kakukkfűágak mellé, ezekkel együtt pirítsd a levesbetétnek, vagy zsemlegombócba szánt zsemlekockákat. Sőt, sós kenyérpuding ízesítésére is használhatod!

Ha mégsem éreznéd felkészültnek magad arra, hogy azonnal hasznosítsd a megmaradt sajtvégeket, akkor zárd őket egy tasakba és felhasználásig tedd a mélyhűtőbe. De bízhatsz bennünk, ha egyszer kipróbálod, utána soha többé nem hevernek parlagon az értékes darabok!

via: huffingtonpost

Ezeket olvastad már?

10+1 kötelező tipp uborkához

Egy jégbe hűtött saláta friss roppanós uborkából valódi nyári kedvenc! De vajon mire használhatjuk ezt a csodálatos zöldséget még? Receptek és szépészeti trükkök röviden.

Gréti

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...