Így főtt nálunk vajpuhára a kakaspörkölt, a csirkepörkölt nagytestvére

Ha még sosem próbáltad, azért, ha pedig igen, akkor meg természetesen azért kell elkészítened ezt a sűrű, mély, vérvörös szaftú kakaspörköltet, amely minden csirkepörköltök nagytestvére.

Karácsonykor végre újra hazalátogathattam a családomhoz Mohácsra, ahol bátyám és családja is vendégül látott minket egy ünnepi vacsorára. Mire megérkeztünk hozzájuk, a kert végében már a bográcsban rotyogott a kakaspörkölt, amit jó néhány évvel ezelőtt, egy baráti szüret alkalmával ettem utoljára. A karácsonyi történethez hozzátartozik, hogy általában sokan ülünk az asztal köré, nagy a család, sokszor előfordul, hogy mindannyian nem is tudunk egyszerre köré gyűlni. Ez - ahogy a legtöbbször - most is így történt: a legkisebbek mellett a legéhesebbek ülték körbe elsőként az asztalt, és mivel én általában mindig a legéhesebbek és legkisebbek közé tartozom, nekem is az első körben lett helyem a forró bográcsban az asztalhoz érkező kakaspörkölt mellett.

Kapros-túrós nokedlire szedtük a sűrű, mélyvörös, szinte krémes szaftot és az omlós kakashúst legelsőként, a látványtól és illatoktól pedi szinte bele is feledkeztünk a külvilágba.

A tényleges kontrollt pedig már az első falat után el is vesztettük, a pörköltbe "merülve" mindössze csak olyan felkiáltások hagyták el a szánkat, amik egy étkezési extázis alatt éppen csak kiférnek, gondolok itt az "mmm...", "atya isten, ez mennyire finom", "te jó ég!", "ez csillagos ötös lett", vagy a még éberebbek "honnan a kakas?" felkiáltásaira.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

A szinte hipnózisként maga alá gyűrt kakasevésbe pedig tényleg annyira belefeledkeztünk első körös családi asztaltársaságommal, hogy az elsőt követte a második tányér, majd némelyikünknél még egy harmadik kisebb ismétlésre is sor került a mennyeire sikerült kakaspaprikásból.

Sajnos már csak az étkezési mámorunk után jóllakva eszméltünk fel arra, hogy a bográcsban főtt kakas nagy része eltűnt (értsd: megettük), miközben a család (addigra már szintén éhes) másik fele a nappaliban türelmetlenül várta, hogy az asztalhoz férhessen.

Zavarukban - és persze, hogy mentsük a menthetőt - csak arról tudtunk beszélni a bográcsba dermedten tekintő második körös családtagjainknak, hogy ez a kakaspörkölt életünk eddigi legfinomabbja volt, teljesen a hatása alá kerültünk...

...a tesóm pedig árulja már el, hogy mi a titka annak, hogy ez az étel képes volt annyira öntudatunkon kívülre helyezni minket, hogy szinte szemrebbenés nélkül megettük mindet.

A félig üres kondér aztán körül aztán fény derült pár fontos alapvetésre, amit meg is osztok veletek.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

A legtökéletesebb kakaspörkölt alapszabályai közé tartozik, hogy mindenképpen háztáji, közvetlenül a gazdálkodótól beszerzett kakast vásároljunk. Szintén fontos tényező, hogy jó minőségű, ellenőrzött fűszerpaprikát válasszunk a pörkölthöz (egy ünnepi kakaspörkölthöz megengedhetünk egy-egy különlegesebb pirospaprikát is), jó választás lehet a szegedi vagy kalocsai fűszerpaprika. A pörkölthöz kizárólag zsírt használjunk (sertés- vagy mangalicazsírt), és legyen nagyon sok türelmünk hozzá. Akkor lesz igazán finom a végeredmény, ha kellő időt adunk a hús megpuhulásának: szánjunk rá 3-4 órát a lassú tűzön (bográcsban lesz a legfinomabb!) való főzésnek, hogy a főzési idő lejárta után sűrű, krémes pörköltszaftot (a kakaspörkölt nem bő szafttal készül), és a csontokról leolvadó, puha, lágy és szaftos húst kapjunk.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

Hozzávalók:

2.5 kg kakas (1 egész háztáji kakas), 3 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek sertészsír (vagy mangalicazsír), 3 ek fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 db babérlevél, 2 dl száraz vörösbor (vagy szűrt víz), só, bors, 3 tk zsálya, 1 csokor kakukkfű, 1 tk őrölt fűszerkömény (opcionális)

Elkészítés:

Irány a piac: szerezzünk be egy háztáji, egész kakast! Megtisztítjuk, majd feldaraboljuk: a mellét két-három darabra vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyat egészben hagyjuk.

A vöröshagymákat megtisztítjuk, és igen apró kockákra (esetleg késes aprítógépben finomra) vágjuk, majd egy nagyobb vasedényben/lábosban/bográcsban nagyon lassú tűzön elkezdjük párolni a zsíron. Hagyjunk időt a hagymának, hogy pépesre párolódjon!

Ha kellően puha és pépes lett a hagyma, adjuk hozzá a pirospaprikát. Keverjük össze a hagymával, majd egy kicsit pirítsuk meg a paprikát.

Ezután mehetnek hozzá a kakasdarabok, a fokhagyma, az apró kockákra vágott (vagy turmixolt) paradicsom, paprika, só, bors, babérlevél (vagy a plusz fűszernövények és az őrölt kömény). Felöntjük 2 dl tiszta, szűrt vízzel, majd fedőt teszünk rá, mérsékeljük a tűzhely hőmérsékletét, és lassú tűzön elkezdjük főzni a pörköltet.

Fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 3-4 órán át, közben inkább rázogatjuk, mint keverjük. Félidőben adjunk hozzá 2 dl jó minőségű, száraz vörösbort. A folyadékot közben pótoljuk, ha szükséges, nehogy leégjen.

Amíg fő a kakaspörkölt, készítsünk hozzá kapros galuskát, túrós-tepertős csuszát vagy bármilyen tésztaköretet.

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

Köretajánló:

Recept és fotók: Hering András

A legtökéletesebb kakaspörkölt receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A legtökéletesebb kakaspörkölt, receptért katt a képre! / Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek