Kiderült, mennyibe fog kerülni idén a karácsonyi ponty

Bár az Agrárminisztérium szerint a járvány befolyással lehet az idei halárakra, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet illetve az egyik nagy halgazdaság szerint nem kell radikális áremelkedésre számítani.

Nem várható szembetűnő drágulás idén a halpiacon - derül ki a Pénzcentrum cikkéből. A hírportál a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel egyeztetve kiderítette, a magyar haltermelés csaknem 30-35 százalékát decemberben vásárolják fel az emberek.

A MA-HAL által ismertetett információk szerint a magyarok körében az első és legnépszerűbb frissen vásárolt hal a ponty, ezt követi a harcsa, a kárász és a busa, fagyasztott állapotban pedig az afrikai harcsa, a süllő és a pisztráng a legkeresettebb halfajták.

Fotó: Jarne Fiten / Unsplash

A pénzügyi hírportál megvizsgálta a KSH ártáblázatában feltüntetett, a halárak változásával kapcsolatos adatokat. Eszerint a ponty ára nem sokat változott az elmúlt két évben, a legfrissebb, októberi adatok szerint a pontyszelet/filé kilónkénti ára átlagosan 2280 forint volt, ez a tavaly decemberi árakhoz képest nagyjából 50 forintos emelkedést jelent.

A szakemberek szerint ennél nagyobb áremelkedésre nem nagyon kell számítani.

A megváltozott vásárlási lehetőségekhez mérten a MA-HAL azt javasolja, ne nagyon várjunk a karácsonyra szánt halak megvásárlásával, az édesvízi állatok ugyanis akár 60-80 napig is jól bírják mélyfagyasztott állapotban. Most még kényelmesen, sorban állás nélkül meg tudjuk vásárolni a számunkra legideálisabb halat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek