Az 5 legszennyezettebb hal, amit kerülj el

Szennyezett halakról szólnak a hírek már jó ideje - most eláruljuk, melyik az az öt tengeri halféle, amit higanytartalmuk miatt tényleg jobb elkerülni! 

Ha másról nem, legalább a halakról azt gondoltuk eddig, hogy biztosan jót teszünk velük a szervezetünknek. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzője, remek fehérjeforrás, szépíti a bőrt, jót tesz az idegrendszernek és még nagyon sok más érv áll mellette. Viszont a vészharangok ezzel egy időben halkabban ugyan, de mindig is zúgolódtak: a tengeri halfélék higanytartalma folytonos vitákra ad okot. A womenshealthmag.com összegyűjtötte azt az öt halfélét, melyeket jobb elkerülni, mi pedig nyújtunk opciókat arra is, hogy mit érdemes helyettük választani.

Cápa

Jó, tudjuk, nem egy mindennapos étel az asztalon, meg hát mégse egy zöldbabfőzelékről van szó, viszont éttermekben már simán rendelhető. A tanács az elkerüléséről szól inkább, ugyanis a cápa a tápláléklánc csúcsaként rengeteg olyan vízi élőlényt elfogyaszt, amelyek higannyal erősen szennyezettek lehetnek, ez pedig nem feltétlenül távozik a szervezetéből.

Kardhal

Szintén nem nagy az esélye, hogy túl sokat együnk belőle, de fagyasztva is lehet már kapni, így jogos, hogy bekerüljön a válogatásba: szintén csúcsragadozó, akárcsak a cápa, így a szervezete higannyal erősen szennyezett lehet.

Királymakréla

Az abszolút tiltólista élvonalában: semmiképp se egyél belőle, hacsak nem akarsz totális higanyszennyezést a testednek.

Cserepeshal

Nálunk ugyan nem jellemző, de simán előfordulhat, hogy valamikor bekerül a mélyhűtőpolcokra: különösen gyerekekre és várandós anyákra veszélyesek bizonyos fajtái.

Tonhal

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal álláspontja szerint nem jó az ajánlott, kb. tízdekás heti mennyiséget átlépni. Az Albacore tonhal egyenes a közepesen veszélyes kategóriába sorolható higanytartalom szempontjából.

A szardínia valamint a vadlazac jó választás lehet, utóbbi a tenyésztett lazacnál biztos, hogy sokkal okosabb döntés.

Hogy akkor mit?

(via womenshealthmag.com)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?