Ezt főzi karácsonyra a baby boomer, az X- és a Z-generáció

Minden családban megvannak a karácsonyi rituálék, ezek bizonyos százalékát pedig a konyhában és magánál az étkezőasztalnál éljük meg. Hogy is kívánhatná ugyanazt a dédipapa és az unoka?

Azoknál a családoknál, ahol helye nincs a spontaneitásnak, rögtönzésnek, a karácsonyi menü szent és sérthetetlen. Nincs az a világjárvány, tőzsdekrach, becsapódó meteor, sáskainvázió, ami felülírhatná a hagyományos karácsonyi menü legfontosabb elemeit. Viszont ahogy az idő halad előre, úgy változnak a divatok, úgy bővül a család ízmúzeuma is. De letaszíthatja a trónról a lazac a töltött káposztát?

Nem gondolnánk, és talán nem is szabad. Mi lenne, ha 100 év múlva már csak halovány emlékkép maradna a több napig rájárós káposztás fazékról? Ha kizárólag valamiféle felhőkben sejlenének fel a gondosan tekert káposztaleveles szelfik, a megrongálódott bejglik fotói és a pimpósodásnak induló, de a nagypapa által mégis megmentett házi tojáslikőrök darabos emlékei? Hessegessük is el ezt a rémképet, a klasszikusok maradnak velünk, csupán új szereplőkkel bővülnek. Egyszerűen úgy vagyunk összerakva, hogy a megszokott, emlékezetes, évről évre ismétlődő rituálékat szeretjük tartani, őrizni.

Még akkor is, ha az élet robog és robog tovább, valaminek öröknek kell maradnia. Például a belsőségekkel tálalt halászlének, az említett karácsonyi töltött káposztának, a díszítésről lemaradó, idő előtt elfogyasztott mézeskalácsnak.

Mégis a különböző generációk mást szeretnének, eltérő az ízlés a mindennapokban, a tradíciókat sokszor felülírva jelennek meg a különleges kívánságok. A következő korszakolás pusztán számtan, nagyon jól tudjuk, hogy a nagyszülős csoportba sorolt kedves olvasók is örök fiatalok. Ez pedig egy általánosabb kis gyűjtés, reprezentatív felmérés nélkül, feketén-fehéren.

Nézd meg galériánkban, mit főznek a különböző generációk tagjai!

Hogy mi a megoldás? Eleget kell-e tenni minden generációnak, vagy csak boldogan fogadni a lelassulást, a közös szabadidőt, az együtt étkezés örömét? A kérdésben szerepel a válasz is.

Receptek a karácsonyi menühöz, minden generációnak:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj az ünnepre az alábbi cikkekkel:

Címlapról ajánljuk

További cikkek