Juharszirup-diéta - ezt ne próbáld ki!

Amilyen cukinak és ártalmatlannak tűnik ez a diéta a neve alapján, annyira brutális igazából. Mi nem javasoljuk a kipróbálását.

A juharszirup-diétának már 2006 körül volt egy felfutása, miután Beyonce Knowles (állítólag...) ezzel a fogyókúrával adott le rövid idő alatt jó néhány kilót a Dreamgirls című filmben játszott szerepéhez.

A juharszirup-diéta, ami citrom- vagy cayennebors-diétaként is ismert, egy Stanley Burroughs nevű, önmagát gyógyítónak nevező amerikaitól származik. Burroughs még egy egész könyvet is írt róla, hírnevét ugyan kissé beárnyékolta, hogy később a törvénnyel is összetűzésbe került, mert rákos betegeknek ígért gyógyulást különböző kezelésekkel és diétával. Bár az utóbbi években kevesebbet lehetett hallani erről a fogyókúráról, mostanában újból kezd népszerűvé válni, ezért talán érdemes megnézni, hogy mit ígér a diéta, és milyen hatásai vannak.

Miből áll ez a diéta?

Többféle verzió fellelhető, ebből az egyik szerint 12 evőkanál juharszirupot, 12 evőkanál citromlevet, 1 csipetnyi cayenne borsot kell elkeverni 1,5 liter vízben. Ezt a mennyiséget napi hat alkalomra elosztva kell meginni, mellette minimum 2 liter víz vagy gyógyteák fogyasztását javasolják. Ráadásként reggelente egy pohár sós víz, esténként pedig hashajtó tea szintén része a procedúrának.

Olvastad már?

Fogyókúrázók rémálma: a jojózás

A hét napig tartó önsanyargatás alatt semmi mást sem lehet enni vagy inni. A 8-9. napon frissen facsart narancslé és víz szerepel a menün, a 10. napon könnyű étel, és a 11. naptól lehet visszatérni a szilárd táplálék fogyasztására, de a hús, tojás, hal, tészta, kenyér, édesség, kávé, alkohol még egy hétig tiltólistán van. Létezik könnyített formája is, ami 30 napig tart, ez alatt az idő alatt a reggeli vagy a vacsora marad el, helyette kell inni a juharszirupos italt.

Az egy hétig tartó változat 6-10 kg fogyást ígér. Ha a fenti rövid ismertető nem tántorított el minket a a kipróbálástól, nézzük meg, mivel is jár konkrétan ez a szélsőséges diéta.

Tényleg semmi jó nincs benne

  • A hozzávalók közül egyedül a juharszirupnak van jelentősebb kalóriatartalma, de még ha a citromlevet is beleszámítjuk, akkor sem éri el a 350 kcal-t az egész napi energiabevitelünk. Ez nyilvánvalóan nagyon kevés, 30-as nők napi javasolt bevitele kb. 2000 kcal.
  • Ráadásul a juharszirupban lévő cukron kívül más tápanyagot nem tartalmaz a diéta, azaz a szervezetnek egy héten keresztül nélkülöznie kell a fehérjét, zsírt, rostokat, a megfelelő minőségű szénhidrátot, és néhány kivételtől eltekintve a vitaminokat és ásványi anyagokat is.
  • A cayenne bors, ami tulajdonképpen nem bors, hanem egy nagyon csípős paprikafajta, kapszaicintartalmánál fogva serkenti az emésztést. Mivel a diéta semmilyen rostot nem tartalmaz, ez székrekedést okozna, valószínűleg ezért került bele a cayenne bors, illetve a reggeli sós víz és a hashajtó teák is.
  • A diétát kipróbálók a hasmenés mellett fejfájásról, émelygésről, hányingerről, gyengeségről, fáradtságról számolnak be.
  • A rendkívül alacsony energiatartalom miatt a szervezet anyagcseréje lelassul, aminek egyik következménye, hogy a fogyókúra abbahagyása után a leadott kilók hamar visszajönnek, és a későbbi súlyleadási kísérletek is nehezebbé válhatnak. A szervezet kénytelen az izmot bontani, hogy az alapvető feladatok fenntartására energiát nyerjen.
  • A juharszirup cukortartalma és a citromlé savassága a többi tápanyag hiányában hosszú távon a fogzománc sérülését, fogszuvasodást okozhat.
  • Sokan méregtelenítés miatt választják ezt a diétát, de ez teljesen értelmetlen. A testünk normál működése során a szervezetünk számára szükségtelen anyagok a máj és a vese segítségével kerülnek eltávolításra, de ha a máj nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, akkor erre sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem lesz képes.

Összegzésképpen elmondható, hogy a juharszirup-diéta a szélsőséges fogyókúrák közül is az egyik legveszélyesebb, senkinek nem javaslom, hogy belevágjon.

A felesleges kilóktól nem könnyű megszabadulni, de a nagyon alacsony kalóriabevitelű fogyókúrák helyett az életmódváltással együtt járó lassú súlyvesztés hoz hosszútávú eredményt, amibe nemcsak az alacsonyabb testsúly, de az egészségesebb test is beletartozik.

Olvastad már?

NoSalty a fogyókúra szolgálatában

Címlapról ajánljuk

További cikkek