A jóléti állam csirkéi

Anno azt gondoltam, hogy számozott és kóddal ellátott tojások maximum a nagyon távoli jövőben lesznek csak, majd amikor az emberekbe is chipeket ültetnek.

Azóta pedig teljesen megszoktuk a számozott termékeket teljesen normális, a hétköznapjaink része. De vajon figyeli bárki, mit is jelölnek ezek a számok a tojásokon? "Egyformák, mint két tojás" - tartja a mondás. Na, a rájuk nyomott kódokkal ez nem így van. Fontos minőségbeli információkat hordoznak, nézzük, mik is ezek.

Vannak boldog, illetve sanyarú sorsú csirkék

Az első szám az állattartási technológiát jelöli: kódok szerint ez lehet bio, kifutós vagy épp mélyalmos. Mutatjuk!

0: biotojás, ökológiai tartásból1: szabadtartás, kifutós tartási rendszerből2: alternatív vagy mélyalmos tartási mód3: ketreces tartásmód

Flamenco tojás

A következő jel a származást jelöli, azaz hogy melyik országhoz tartozik az adott tyúk/tojás. Magyar tojásnál ezt – logikusan - a HU betűkkel jelölik.

  • HU magyar
  • NL holland
  • DE német
  • PL lengyel

Az ezután következő számok jelölik az állattartó telep azonosítóját. (Megye vagy főváros azonosító.)

01: Baranya02: Bács-Kiskun03: Békés04: Borsod-Abaúj-Zemplén05: Csongrád06: Fejér07: Győr-Moson-Sopron08: Hajdú-Bihar09: Heves10: Komárom-Esztergom11: Nógrád12: Pest13: Somogy14: Szabolcs-Szatmár-Bereg15: Jász-Nagykun-Szolnok16: Tolna17: Vas18: Veszprém19: Zala20: Budapest

Végül pedig az állategészségügyi kerület sorszáma következik: a tojótyúkokat a T, az állattartó telepet pedig egy kétjegyű szám jelöli. Ezt perjellel az istállószám követi.

Ezek a számok a dobozán találhatóak, de érdemes a tojásokra is vetni egy pillantást, mivel nem biztos, hogy ugyanezt a számot találjuk rajtuk. Előfordulhat ugyanis, hogy bár Magyarországon csomagolták a terméket, maguk a tojások nem innen származnak.

Érdemes hazait vásárolni, hiszen az biztosan friss, nem utaztatták, sőt, nálunk a szalmonella elleni oltás is kötelező!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!