A jóléti állam csirkéi

Anno azt gondoltam, hogy számozott és kóddal ellátott tojások maximum a nagyon távoli jövőben lesznek csak, majd amikor az emberekbe is chipeket ültetnek.

Azóta pedig teljesen megszoktuk a számozott termékeket teljesen normális, a hétköznapjaink része. De vajon figyeli bárki, mit is jelölnek ezek a számok a tojásokon? "Egyformák, mint két tojás" - tartja a mondás. Na, a rájuk nyomott kódokkal ez nem így van. Fontos minőségbeli információkat hordoznak, nézzük, mik is ezek.

Vannak boldog, illetve sanyarú sorsú csirkék

Az első szám az állattartási technológiát jelöli: kódok szerint ez lehet bio, kifutós vagy épp mélyalmos. Mutatjuk!

0: biotojás, ökológiai tartásból1: szabadtartás, kifutós tartási rendszerből2: alternatív vagy mélyalmos tartási mód3: ketreces tartásmód

Flamenco tojás

A következő jel a származást jelöli, azaz hogy melyik országhoz tartozik az adott tyúk/tojás. Magyar tojásnál ezt – logikusan - a HU betűkkel jelölik.

  • HU magyar
  • NL holland
  • DE német
  • PL lengyel

Az ezután következő számok jelölik az állattartó telep azonosítóját. (Megye vagy főváros azonosító.)

01: Baranya02: Bács-Kiskun03: Békés04: Borsod-Abaúj-Zemplén05: Csongrád06: Fejér07: Győr-Moson-Sopron08: Hajdú-Bihar09: Heves10: Komárom-Esztergom11: Nógrád12: Pest13: Somogy14: Szabolcs-Szatmár-Bereg15: Jász-Nagykun-Szolnok16: Tolna17: Vas18: Veszprém19: Zala20: Budapest

Végül pedig az állategészségügyi kerület sorszáma következik: a tojótyúkokat a T, az állattartó telepet pedig egy kétjegyű szám jelöli. Ezt perjellel az istállószám követi.

Ezek a számok a dobozán találhatóak, de érdemes a tojásokra is vetni egy pillantást, mivel nem biztos, hogy ugyanezt a számot találjuk rajtuk. Előfordulhat ugyanis, hogy bár Magyarországon csomagolták a terméket, maguk a tojások nem innen származnak.

Érdemes hazait vásárolni, hiszen az biztosan friss, nem utaztatták, sőt, nálunk a szalmonella elleni oltás is kötelező!

Címlapról ajánljuk

További cikkek