A jól bevált bodzaszörpreceptem

Le ne maradj a szezonról, irány bodzát gyűjteni, aztán szörpöt főzni, mert olyan egyszerű, hogy szinte képtelenség elrontani!

Tavaly felfedeztem, hogy a lustaság még egy szinttel emelhető, amikor realizáltam, hogy már a piacon is lehet bodzát venni. Tök jó, van aki leszedi helyettünk, csak össze kell kutyulni. Mivel a héten úton útfélen bodzát láttam, el is mentem a zöldségesemhez, akinél múlt évben szereztem a szajrét, de idén nem volt neki. Eléggé csalódott voltam, de mivel nem akartam lemaradni a szezonról, így kénytelen voltam magam szedni. Felmentem a közeli erőbe, és jó másfél órába került, mire összeszedtem egy szörpre való mennyiséget. Valószínűleg a tavalyi lustaságom ütött vissza, mikor hazaérve megláttam, hogy a házunk kertjében is van két szép bokor, amiről bőven eleget szedhettem volna...köszi kedves univerzum, megértettem az üzenetet: olyan egyszerű az elkészítés, hogy legalább dolgozzunk meg az alapanyagért.

A korábbi receptemet kicsit update-eltem, ugyanis az elmúlt három évben finomítottam és egyszerűsítettem a dolgon. A képlet a következő: levagdossuk a virágernyők alatti, felesleges zöld részeket, és egy jó nagy tálba vagy fazékba tesszük a virágokat. Összekeverjük felkarikázott citrommal, majd felöntjük annyi langyos, kézmeleg vízzel, ami ellepi az egészet. Fontos, hogy ne legyen teljesen hideg a víz, mert úgy nehezebben és lassabban oldódik ki az íze. Mehet a tetejére egy konyharuha, és áztassuk legalább egy éjszakán át, de az se baj, hogy 2-3 napig úgy hagyjuk - még koncentráltabb lesz. Kóstolgassuk, és ha elég tömény, akkor jöhet az átszűrés. Hogy tuti ne maradjon benne semmi bogár vagy virág vagy kosz, tegyünk a szűrőbe egy réteg gézlapot is. A következő lépés egy cukorszirup elkészítése: edénybe bele ugyanannyi cukor és víz, összeforralás, kihűtés, bodzához öntés. Ez itt ugye a szokásos "ízlés kérdése" dolog, én nem csinálom baromi édesre, de ez később korrigálható, ha valaki elégedetlenkedne. A végén még megküldöm egy adag citromsavval, így tovább eláll, és szebb színe is lesz tőle. Jöhetnek a jól zárható üvegek, amiket érdemes forró vízzel átmosni. Bele a szörp, aztán fel a kamrapolcra. Ha jól és eleget csináltunk, akkor a következő szezonig kibírja.Pontos bodzaszörprecept itt!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek