A jól bevált bodzaszörpreceptem

Le ne maradj a szezonról, irány bodzát gyűjteni, aztán szörpöt főzni, mert olyan egyszerű, hogy szinte képtelenség elrontani!

Tavaly felfedeztem, hogy a lustaság még egy szinttel emelhető, amikor realizáltam, hogy már a piacon is lehet bodzát venni. Tök jó, van aki leszedi helyettünk, csak össze kell kutyulni. Mivel a héten úton útfélen bodzát láttam, el is mentem a zöldségesemhez, akinél múlt évben szereztem a szajrét, de idén nem volt neki. Eléggé csalódott voltam, de mivel nem akartam lemaradni a szezonról, így kénytelen voltam magam szedni. Felmentem a közeli erőbe, és jó másfél órába került, mire összeszedtem egy szörpre való mennyiséget. Valószínűleg a tavalyi lustaságom ütött vissza, mikor hazaérve megláttam, hogy a házunk kertjében is van két szép bokor, amiről bőven eleget szedhettem volna...köszi kedves univerzum, megértettem az üzenetet: olyan egyszerű az elkészítés, hogy legalább dolgozzunk meg az alapanyagért.

A korábbi receptemet kicsit update-eltem, ugyanis az elmúlt három évben finomítottam és egyszerűsítettem a dolgon. A képlet a következő: levagdossuk a virágernyők alatti, felesleges zöld részeket, és egy jó nagy tálba vagy fazékba tesszük a virágokat. Összekeverjük felkarikázott citrommal, majd felöntjük annyi langyos, kézmeleg vízzel, ami ellepi az egészet. Fontos, hogy ne legyen teljesen hideg a víz, mert úgy nehezebben és lassabban oldódik ki az íze. Mehet a tetejére egy konyharuha, és áztassuk legalább egy éjszakán át, de az se baj, hogy 2-3 napig úgy hagyjuk - még koncentráltabb lesz. Kóstolgassuk, és ha elég tömény, akkor jöhet az átszűrés. Hogy tuti ne maradjon benne semmi bogár vagy virág vagy kosz, tegyünk a szűrőbe egy réteg gézlapot is. A következő lépés egy cukorszirup elkészítése: edénybe bele ugyanannyi cukor és víz, összeforralás, kihűtés, bodzához öntés. Ez itt ugye a szokásos "ízlés kérdése" dolog, én nem csinálom baromi édesre, de ez később korrigálható, ha valaki elégedetlenkedne. A végén még megküldöm egy adag citromsavval, így tovább eláll, és szebb színe is lesz tőle. Jöhetnek a jól zárható üvegek, amiket érdemes forró vízzel átmosni. Bele a szörp, aztán fel a kamrapolcra. Ha jól és eleget csináltunk, akkor a következő szezonig kibírja.Pontos bodzaszörprecept itt!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...