Így savanyítanak az olaszok: tedd el a zöldséget ecettel és olajjal!

Az étkezőasztalra is mindig kerül náluk egy üveg ecet illetve olaj, most pedig egy üvegbe kerül mindkettő – rakj el olaszos cukkinit, padlizsánt, paprikát!  

Bármilyen gasztronómiai területen indulunk el, muszáj megnézni, hogyan csinálják az adott ételt az olaszok. Ez egy fontos kiindulási pont, hiszen az olasz konyha messze nem csak a tésztáról szól, sőt, minden más területen is fantasztikus, kimeríthetetlenül gazdag és sokféle. Talán elsőre nem gondolnánk rá, de még savanyításban is zseniálisak, és egészen másképpen teszik el a zöldségeket, mint mi.

Olasz receptjeinkből:

Egyszerű - köretnek is menő

Mint mindenben, ezen a területen is a receptjeik és technikáik egyszerűsége a legnagyszerűbb, de az is elképesztően menő, ahogyan felhasználják az így eltett zöldségeket.

Mivel egy valamire való olasz étkezés nem három, hanem öt fogásból áll, egyik sem olyan súlyos, mint a mi főételünk. Esznek előételt, aztán jön a tészta, majd valamilyen húsféle magában vagy - és itt jön a képbe a savanyúság - egy kis olajos-ecetes zöldség illetve saláta, végül édesség és gyümölcs, meg persze kávé.

A fokhagymás-csilis savanyú cukkini receptjéért katt!

Olaj és ecet

Ahogy minden olasz étterem asztalán áll egy üveg olaj és egy üveg ecet, úgy jár együtt savanyúságoknál is ez a két alapanyag. Az olajnak nem kell drága olívának lenni, használhatunk hozzá semleges ízű, egyszerű étolajat is, vagy amilyenünk épp van otthon. Fontos, hogy az ecet, amit használunk, legyen nagyon lágy, nem túl savanyú fehér borecet.

A technika: pár perc ecetes vízben való főzés

A zöldség lehet cukkini, padlizsán, paprika, gomba, vagy ezek keveréke. Az eljárás lényege, hogy az egészen vékonyra szelt zöldséget néhány percig, fedő nélkül főzni kell ecetes vízben. Fontos, hogy elég néhány perc neki, itt nem a puhulás a cél, hanem hogy az ecet átjárja a zöldséget belülről. A főzési idő leteltével a zöldségeket ki kell emelni az ecetes vízből, és steril üvegekbe rétegezni.

Minimális levegő, sok fűszer

A lényeg, hogy minél szorosabban tudjuk elrendezni az üvegben a zöldségeket, minél kevesebb levegő kerüljön közéjük. Ekkor lehet adni hozzá ízesítőszereket, csípős paprikát, fokhagymát, friss zöldfűszert, stb. Ezután jöhet a felmelegített, de nem forró olaj, amit az üvegben rétegzett zöldségre öntünk. Fontos, hogy az üveg színültig legyen, és ne lógjanak ki alóla a zöldségek.

Az üvegeket szorosan lezárva hűvös, sötét helyen tároljuk, és csak hónapok múlva nyissuk ki - leginkább télen, mikor hiányoznak a friss zöldségek, vagy nincs olyan intenzív ízük, mint nyáron. Ezekben az üvegekben nem csak az a csodás, hogy a zöldség saját ízét megőrzik, de az olaj és az ecet a fűszerekkel együtt még összetettebb ízt adnak nekik. Előételnek, köretnek, vagy csak úgy, kenyérrel, mindenhogy csodálatosak.

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.