Jelek, hogy koffeinallergiával küzdesz

Bármennyire is hihetetlen, de létezik olyan, hogy koffeinallergia. Ha a reggeli kávéd után remegsz, vagy rosszul érzed magad, akkor lehetséges, hogy te is ezzel küzdesz.

Sajnos, csakúgy, mint bármely alapanyag, a koffein is allergénként hathat néhány emberre. Sokan nem is tudják, hogy ezzel a problémával küzdenek. Nézzük, milyen tünetekre kell figyelned!

Jelek, hogy koffeinallergiával küzdesz

Mi a különbség az allergia és az érzékenység között?

Azok, akik koffeinérzékenységben szenvednek, általában rosszul reagálnak a koffeinfogyasztás által kiváltott adrenalinlöketre, míg a koffeinallergiások tüneteit a kávé magas hisztaminszintje válthatja ki – írja az nlc.hu.

A legtöbben tudatában vannak annak, hogy röviddel a koffein fogyasztása után milyen hatásokkal számolhatnak. Egyesek éberebbnek érzik magukat, vagy energiát sugároznak, mások pedig akár enyhe remegést is tapasztalhatnak. Ezek a tünetek nagyjából 20 perc után jelentkezhetnek

– mondta dr. Ross Perry, orvos.

Ha például remegni kezdesz kávéfogyasztás után, vagy sürgető vécézési inger gyötör, akkor könnyedén előfordulhat, hogy érzékeny vagy intoleráns vagy a koffeinre.

A dietetikus szerint a koffeinérzékenységet rengeteg tényező befolyásolhatja. Ilyen például az életkor, a testsúly, az agy genetikai sokfélesége vagy a máj anyagcseréje.

A tünetek gyakran az átlagosnál lassabb anyagcsere miatt jelentkeznek, ami azt eredményezi, hogy a koffein hosszabb ideig marad a szervezetben. Azok, akik érzékenyek rá, egyéni anyagcsere-tulajdonságaiktól függően képesek lehetnek kisebb mennyiségű koffeint tolerálni, a koffeinallergiások azonban ugyanerre a mennyiségre rosszul reagálhatnak.

– magyarázza Jenaed Brodell dietetikus.

Leggyakoribb tünetek

A koffeinérzékenység vagy -intolerancia leggyakoribb tünetei a szapora szívverés, fejfájás, enyhébb szorongás, nyugtalanság, remegés, ingerlékenység és a sürgető vécézési inger. Ha ezeket a tüneteket észleled, akkor érdemes lecserélned a kávét valamilyen más alternatívára, például az arany tejre.


Még több a koffeinről:

Címlapról ajánljuk

4 hely a Normafán, ahol jóllakhatunk...és nem csak rétessel!

A Normafa a budapestiek menekülőhelye. Ha sok már a betonból, zajból és dugóból, a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel mindösszesen 30-40 perc alatt felérhetünk oda, amiről Sisi hercegné elragadtatással így nyilatkozott: „Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.”

Nosalty

További cikkek