Itt a zöldbab ideje!

A magyar konyha egyik legjellegzetesebb alapanyaga, a belőle készülő levesek és főzelékek kóstolásán már egészen kicsi korban mindenki túljut.

{node=257}

Itthon is nagyon közkedvelt növény a zöldbab: sárga és zöld hüvelyű fajtáját is egyaránt fogyasztjuk, bár az utóbbi nem mindig örvendett egyöntetű népszerűségnek, az elmúlt években felkerült a képzeletbeli népszerűségi lista élvonalába. Nagyon könnyű, ellenben magas rosttartalmú termésről van szó, ami szereti, ha érése során sokat öntözik, a szárazságot viszonylag nehezen tűri. B-, és C-vitamin képviseli továbbá az egészséget, illetve az alacsony energiatartalom, ami 10 deka zöldbab esetében is csak 40 kalóriát jelent.

Ma már kevesebben vállalkoznak a friss zöldbab megvételére: bár annyi macera nincsen vele, mint a zöldborsó kifejtésével, sokan mégis inkább a mélyhűtött, konzerv termékeket választják helyette, pedig az új zöldbab semmivel sem helyettesíthető! Persze a hétköznapokban nyugodt szívvel használhatjuk az előre csomagolt verziókat.

A magyar gasztronómia előszeretettel hasznosítja a zöldbabot: egyrészt rakottasként, más zöldségekkel és hússal, másrészt tejfölös főzelékek, levesek formájában, a palócleves talán az egyik legismertebb, klasszikusan zöldbabpárti levesünk. Le se tagadhatnánk, milyen régóta a kultúránk, a mindennapi étkezéseink főszereplője a zöldbab, régies nevén paszuly. Az égig érő paszuly című népmesét mindenki ismeri.

Még több főzelék receptje >>

Sok fogyókúra elengedhetetlen szereplője a párolt zöldbab, amit különböző öntetekkel avanzsálnak valódi köretté, de nagyon népszerű fogás párolva, baconbe tekerve is. Mindezek mellett alacsony a szénhidráttartalma, és szabályozza az inzulinszintet a vérben, így cukorbetegeknek különösen, de mindenkinek nagyon ajánlott a fogyasztása!

{ CKÉP = 9091, 4 }

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!