Itt a zöldbab ideje!

A magyar konyha egyik legjellegzetesebb alapanyaga, a belőle készülő levesek és főzelékek kóstolásán már egészen kicsi korban mindenki túljut.

{node=257}

Itthon is nagyon közkedvelt növény a zöldbab: sárga és zöld hüvelyű fajtáját is egyaránt fogyasztjuk, bár az utóbbi nem mindig örvendett egyöntetű népszerűségnek, az elmúlt években felkerült a képzeletbeli népszerűségi lista élvonalába. Nagyon könnyű, ellenben magas rosttartalmú termésről van szó, ami szereti, ha érése során sokat öntözik, a szárazságot viszonylag nehezen tűri. B-, és C-vitamin képviseli továbbá az egészséget, illetve az alacsony energiatartalom, ami 10 deka zöldbab esetében is csak 40 kalóriát jelent.

Ma már kevesebben vállalkoznak a friss zöldbab megvételére: bár annyi macera nincsen vele, mint a zöldborsó kifejtésével, sokan mégis inkább a mélyhűtött, konzerv termékeket választják helyette, pedig az új zöldbab semmivel sem helyettesíthető! Persze a hétköznapokban nyugodt szívvel használhatjuk az előre csomagolt verziókat.

A magyar gasztronómia előszeretettel hasznosítja a zöldbabot: egyrészt rakottasként, más zöldségekkel és hússal, másrészt tejfölös főzelékek, levesek formájában, a palócleves talán az egyik legismertebb, klasszikusan zöldbabpárti levesünk. Le se tagadhatnánk, milyen régóta a kultúránk, a mindennapi étkezéseink főszereplője a zöldbab, régies nevén paszuly. Az égig érő paszuly című népmesét mindenki ismeri.

Még több főzelék receptje >>

Sok fogyókúra elengedhetetlen szereplője a párolt zöldbab, amit különböző öntetekkel avanzsálnak valódi köretté, de nagyon népszerű fogás párolva, baconbe tekerve is. Mindezek mellett alacsony a szénhidráttartalma, és szabályozza az inzulinszintet a vérben, így cukorbetegeknek különösen, de mindenkinek nagyon ajánlott a fogyasztása!

{ CKÉP = 9091, 4 }

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!