Itt a zöldbab ideje!

A magyar konyha egyik legjellegzetesebb alapanyaga, a belőle készülő levesek és főzelékek kóstolásán már egészen kicsi korban mindenki túljut.

{node=257}

Itthon is nagyon közkedvelt növény a zöldbab: sárga és zöld hüvelyű fajtáját is egyaránt fogyasztjuk, bár az utóbbi nem mindig örvendett egyöntetű népszerűségnek, az elmúlt években felkerült a képzeletbeli népszerűségi lista élvonalába. Nagyon könnyű, ellenben magas rosttartalmú termésről van szó, ami szereti, ha érése során sokat öntözik, a szárazságot viszonylag nehezen tűri. B-, és C-vitamin képviseli továbbá az egészséget, illetve az alacsony energiatartalom, ami 10 deka zöldbab esetében is csak 40 kalóriát jelent.

Ma már kevesebben vállalkoznak a friss zöldbab megvételére: bár annyi macera nincsen vele, mint a zöldborsó kifejtésével, sokan mégis inkább a mélyhűtött, konzerv termékeket választják helyette, pedig az új zöldbab semmivel sem helyettesíthető! Persze a hétköznapokban nyugodt szívvel használhatjuk az előre csomagolt verziókat.

A magyar gasztronómia előszeretettel hasznosítja a zöldbabot: egyrészt rakottasként, más zöldségekkel és hússal, másrészt tejfölös főzelékek, levesek formájában, a palócleves talán az egyik legismertebb, klasszikusan zöldbabpárti levesünk. Le se tagadhatnánk, milyen régóta a kultúránk, a mindennapi étkezéseink főszereplője a zöldbab, régies nevén paszuly. Az égig érő paszuly című népmesét mindenki ismeri.

Még több főzelék receptje >>

Sok fogyókúra elengedhetetlen szereplője a párolt zöldbab, amit különböző öntetekkel avanzsálnak valódi köretté, de nagyon népszerű fogás párolva, baconbe tekerve is. Mindezek mellett alacsony a szénhidráttartalma, és szabályozza az inzulinszintet a vérben, így cukorbetegeknek különösen, de mindenkinek nagyon ajánlott a fogyasztása!

{ CKÉP = 9091, 4 }

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...