Itt a zöldbab ideje!

A magyar konyha egyik legjellegzetesebb alapanyaga, a belőle készülő levesek és főzelékek kóstolásán már egészen kicsi korban mindenki túljut.

{node=257}

Itthon is nagyon közkedvelt növény a zöldbab: sárga és zöld hüvelyű fajtáját is egyaránt fogyasztjuk, bár az utóbbi nem mindig örvendett egyöntetű népszerűségnek, az elmúlt években felkerült a képzeletbeli népszerűségi lista élvonalába. Nagyon könnyű, ellenben magas rosttartalmú termésről van szó, ami szereti, ha érése során sokat öntözik, a szárazságot viszonylag nehezen tűri. B-, és C-vitamin képviseli továbbá az egészséget, illetve az alacsony energiatartalom, ami 10 deka zöldbab esetében is csak 40 kalóriát jelent.

Ma már kevesebben vállalkoznak a friss zöldbab megvételére: bár annyi macera nincsen vele, mint a zöldborsó kifejtésével, sokan mégis inkább a mélyhűtött, konzerv termékeket választják helyette, pedig az új zöldbab semmivel sem helyettesíthető! Persze a hétköznapokban nyugodt szívvel használhatjuk az előre csomagolt verziókat.

A magyar gasztronómia előszeretettel hasznosítja a zöldbabot: egyrészt rakottasként, más zöldségekkel és hússal, másrészt tejfölös főzelékek, levesek formájában, a palócleves talán az egyik legismertebb, klasszikusan zöldbabpárti levesünk. Le se tagadhatnánk, milyen régóta a kultúránk, a mindennapi étkezéseink főszereplője a zöldbab, régies nevén paszuly. Az égig érő paszuly című népmesét mindenki ismeri.

Még több főzelék receptje >>

Sok fogyókúra elengedhetetlen szereplője a párolt zöldbab, amit különböző öntetekkel avanzsálnak valódi köretté, de nagyon népszerű fogás párolva, baconbe tekerve is. Mindezek mellett alacsony a szénhidráttartalma, és szabályozza az inzulinszintet a vérben, így cukorbetegeknek különösen, de mindenkinek nagyon ajánlott a fogyasztása!

{ CKÉP = 9091, 4 }

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...