Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt az új sztárdiéta: az időszakos böjtölés. Vajon tényleg olyan hatékony, mint mondják?

Az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb fogyókúrás étrendje az időszakos böjtölés. Vajon tényleg annyira hatékony ez a módszer, mint gondoljuk?

A böjtölés, időszakos böjtölés nem idegen a számunkra, hiszen több vallásnak, kultúrának is fontos részei a hosszabb-rövidebb ideig tartó böjtidőszakok. Az időszakos böjtölés (azaz intermittent fasting) étrend alapja, hogy bizonyos időszakban normális étrenden vagyunk, majd a következő időszakban egy – adott esetben erősen – korlátozott, böjti étrenden. A normál és a böjti időszakok elosztására több irányzat is kialakult, ezek közül az alábbi 3 vált a legnépszerűbbé:

  • 16/8 – e szerint a módszer szerint a nap összes étkezését egy 8 órás időszakra „sűrítjük” össze, a maradék 16 órában pedig koplalunk. Tehát pl. reggel 8 és délután 4 között étkezünk 3-4-szer, majd 4-től másnap reggel 8-ig nem eszünk semmit. Ezt a módszert elsősorban a cirkadián ritmushoz szokták kapcsolni.
  • 5:2 – e szerint a módszer szerint a hét két – nem egymást követő – napján mindössze 5-600 kalóriát fogyasztunk, míg a többi 5 napon normálisan étkezünk.
  • Eszünk-Nem eszünk-Eszünk – e szerint a módszer szerint heti 1-2 nap (pontosabban 1-2-szer 24 órán át) nem eszünk egyáltalán semmit, a többi napokon normálisan étkezünk.

Az időszakos böjtölés előnye

Egyes – egyelőre sajnos csak kis mintájú – kutatások szerint az időszakos böjtölés hatással van az inzulinháztartásunkra. Ezek szerint a böjtölési időszakokban a szervezet inzulinkiválasztása csökken, és ezért – bonyolult folyamatok során – kénytelenek vagyunk a a zsírszövetben raktározott energiát felhasználni. Más kutatások szerint ez a módszer fokozza az anyagcserét, ami az elfogyasztott tápanyagok hatékonyabb felhasználásához vezet.

Jobb, mint a többi?

Természetesen ez az étrend sem egy csodaszer. Ha a nem böjtölős időszakokban nem kiegyensúlyozottan, nem egészségesen étkezünk, és nem figyelünk oda a megfelelő energia- és tápanyagbevitelre, valamint nem mozgunk rendszeresen, akkor ennek a módszernek az előnyeit is csak ideig-óráig élvezhetjük – csakúgy, mint bármelyik másik fogyókúrás étrendét. És bár ránézésre ez a módszer egyszerűnek tűnik, sokaknak nem való, hogy pl. 16 órán keresztül ne egyenek semmit, vagy, hogy heti 2 nap koplaljanak. Szintén nem javasolt krónikus betegséggel, akár cukorbetegséggel élőknek, illetve gyerekeknek, időseknek, várandósoknak.

Arra sincsenek még megfelelő kutatási eredmények, hogy hosszabb távon hatékonyabb lenne, mint egy meghatározott energiatartalmú, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes, az egészséges fogyást támogató étrend, illetve életmód. Arra sem kaptunk eddig iránymutatást, hogy amennyiben ezt a módszert választjuk, mennyi ideig kell fenntartanunk, és ha esetleg elértük a kívánt célt, akkor ezt követően hogyan tovább?

Egészséges ember esetén annyi előnye valóban van az időszakos böjtölésnek, hogy úgy tudjuk csökkenteni a napi energiabevitelt, hogy nem kell állandóan a kalóriákon lovagolni. A módszer könnyen fejben tartható – de érdemes azon elgondolkozni, hogy vajon egy egész életen át fenntartható-e, vagy esetleg pár hét, hónap után visszatérünk újra az egészségtelen szokásainkhoz?

Szakemberként továbbra is azt gondolom, hogy a sikeres, tartós testtömegcsökkentésnek egy valódi életmódváltás lehet az alapja. Ennek fő pillérei a kiegyensúlyozott, egészséges, megfelelő tápanyagokban gazdag, szélsőséges megszorításoktól mentes étrend, a rendszeres fizikai aktivitás, és a megfelelő alvás, illetve lelki egészség. Ezen pillérek stabil felépítéséhez pedig a megfelelő szakemberek segítsége szükséges, inkább nekik, mint az interneten, könyvekben található, gyakran tudományosan nem megalapozott információknak higgyünk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!