Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rossz hír a paleozóknak: összefüggést találtak a szívbetegségek és a paleo étrend között

Ausztrál kutatók szerint a paleo étrend káros hatással lehet szívünk egészségre.

Hazánkban is évek óta nagy népszerűségnek örvend a paleo étrend, amely követői főként húst, halat, ezenkívül zöldségeket, magvakat és néhány gyümölcsfélét esznek, kerülik a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sót, a finomított cukrot és olajakat. Ennek az étrendnek gyakran tulajdonítanak a bél mikroflóráját támogató pozitív hatást – ezt azonban megfelelő módszertannal elvégzett kutatások nem támasztják alá.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatói az étrend hatásainak kívántak utánajárni. A vizsgálatban 44 paleo- és 47 hagyományos étrendet követő ember vett részt. A European Journal of Nutrition című szaklapban ismertetett kutatás során egy, a bélrendszer egészségét jelző metabolit, a trimetilamin-N-oxid (TMAO) mennyiségét vizsgálták a résztvevők vérében. A TMAO a bélrendszerben képződik, az ott élő baktériumok termelik. Ha a vérben magas a szintje, az fokozza a szívinfarktus és a trombózisos betegségek kockázatát.

Angela Genoni, a kutatás vezetője szerint a paleo diéta népszerűsége miatt fontos megismerni, valójában milyen hatással van ez az étrend az egészségre. „A paleo hívei gyakran hangoztatják, milyen jót tesz az étrend a bélrendszernek, a mi kutatásunk azonban azt mutatja, hogy ez nem feltétlenül igaz, hiszen a megnövekedett TMAO-mennyiség a szív egészségét károsítja. Azt is megállapítottuk, hogy a paleo étrenden élők bélrendszerében kevesebb volt a hasznos baktérium, ami az alacsony szénhidrátbevitellel függ össze. Ez hosszú távon más krónikus betegségek kialakulásához is vezethet” – magyarázta. – „A TMAO nagy koncentrációja valószínűleg a teljes kiőrlésű gabonák hiánya miatt alakul ki. Ez lehet az oka, hogy a sok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztó népesség körében viszont alacsony a szívbetegségek kockázata” – tette hozzá Genoni.

„A paleo étrend kizárja a gabonaféléket. Tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonák remek forrásai az élelmi rostoknak, melyek létfontosságú szerepet játszanak a bélflóra egészségében. Mivel a TMAO a bélben termelődik, a teljes kiőrlésű gabonafélék hiánya annyira megváltoztathatja a bélflórát, hogy a TMAO-ból több jöhet létre” – mutatott rá. A pale odiétán élők naponta fogyasztanak vörös húsokat, amelyekben a TMAO előállításához szükséges előanyagok vannak, ráadásul az ajánlott mennyiség kétszeresét viszik be telített zsírokból, ami egyébként is aggodalomra adhat okot a szív- és érrendszeri egészségünk szempontjából.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!