Itt az első tej, amihez nem kell tehén, és nem is növényekből készül

Elképesztő, hol tart a tudomány, az egyre népszerűbb növényi tejpótló italok után elérkezett az idő az első "igazi" tejmentes tejre, amit élesztőből kísérleteztek ki kutatók. Újdonság, hogy ez valóban tejízű.

A tel-avivi egyetem biomérnökei élesztőből állítottak elő tejízű, de teljes mértékben tehenek nélkül készülő tejpótló folyadékot, ami tökéletesen megfelel a mostanában egyre hangsúlyosabb, a karbonlábnyom-csökkentést, illetve az állat- és környezetvédelmet szem előtt tartó vegán trendeknek.

Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, ami az Imagindairy nevet kapta - írja a Napi.hu.

A vállalat olyan tejpótló italt állított elő, amely megőrzi a tej fontos tápanyagait, tápértékét, az íze és állaga is ugyanolyan, mint eredeti társának, mégsem károsítja a környezetet, és az állatokat is megkíméli.

Sőt, kutatóik olyan további tej- és sajttermékeket is megalkottak, amelyek mellőzik az állatoktól származó megfelelőik kevésbé egészséges vagy allergén összetevőit, így a laktózt, a koleszterint és a szomatikus sejteket.

Vegán bounty

Ha a csokoládé és a kókusz kombinációjáról beszélünk, rögtön a Bounty jut eszünkbe. Érdemes otthon kipróbálni, mert csak 5 hozzávalót igényel! Ráadásul sokkal finomabb, mint a ...

Vegán majonéz

"I am a woman on a mission"! Olyan szósz- és mártásrecepteket keresek, amelyeket frissen el tudok készíteni, mert az az érzésem, hogy a tartósítószer nem a legszexibb hozzávaló... Ez a ...

Vegán krémlikőr

Az egyik legkedvesebb karácsonyi nassolnivalónk a krémlikőr, hiszen kevés jobb dolog van, mint elkortyolgatni egy-két kupicával a kedvenc ünnepi filmünk közben. Most a vegánokra is ...

Az előállítás élesztő átalakításával történik, a géntechnológia módszereivel.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...