Ilyenek voltak régen a tejivók, a békebeli ízek őrzői

A sörözők és borozók ellenpontjait, a tejivókat mi, gyerekek és a józanéletű tejfüggő polgárok lelkesen látogattuk a rendszerváltás előtt. Neked mi volt a kedvenc italod?  

A tejivók nem a Kádár-korszak szülöttjei, ugyanis már a 19. században is léteztek, de tény, a tejivókat jobban preferálták a tervgazdálkodás idején, mint a KMK-sok törzshelyéül szolgáló, alkoholt kínáló egységeket. A tejes italokat, üdítőket és péksüteményeket áruló létesítmények a rendszerváltás után eltűntek, de ma - némi ráncfelvarrás után - ismét fénykorukat élik.

Élet a laktózérzékenység előtt

A rendszerváltás előtt, amikor nemcsak a májas hurka, hanem a tejföl és a tej is erős marketinget kapott, a növekvő tejfogyasztásnak köszönhetően a tejivók nagy népszerűségnek örvendtek. A tejivóban egy szempillantás alatt rászokhattunk a karamellás tejre, ami friss kiflivel maga volt az álom, de ha krémtúrót kívántunk, azt is kanalazhattunk gyerekkorunk züllesztőjében. A felnőttek munka után üvegkancsókból tölthettek magunknak tejeskávét, amihez kísérőnek túrós batyut vagy molnárkát falatoztak.

Receptajánló:

Utcai tejárus Győrben:

A tejivó törzsvendégei között ugyanúgy megtaláltuk az ejtőzni vágyó polgárokat, mint a varrólányokat, a kifutófiúkat és természetesen a gyerekeket. Az olcsó és finom péksüteményeket valamint tejtermékeket kínáló tejivók mindig tele voltak a laktózra kicsit sem érzékenyekkel, akik a tej, a tejeskávé és az aludttej mellett limonádét és szénsavas krachedlit is kortyolhattak.

Debreceni tejivó:

Debreceni tejivó

A krachedlit citromos és málnás ízben lehetett kapni, ami mákos és a túrós rétest mellé is finom volt, de tejes itallal leöblítve veszélyes kombinációt alkotott, és könnyen kiszámítható eredmény produkált az érzékeny gyomrúaknál. A legtöbben persze a kakaós és karamellás italokért látogattuk a tejivókat, valamint azokért a péksüteményekért, amikhez hasonlót ma már nem igen kapni.

És ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...